Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диференціальна психологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
59.89 Кб
Скачать

План

Характер та інші властивості індивідуальності

  1. Базові компоненти характеру

  2. Структура характеру

  3. Характер і інші властивості індивідуальності

  4. Я-концепція

  5. Стратегії переваги, образ - Я і конструктивні малюнки

  6. Самооцінка

  7. Саморегуляция — настойчивость — воля

  8. Система базових орієнтацій: на себе, на предмет

діяльності, на інших людей

Здібності та інтелект в різніх теоріях:

1.Вступ

2.Природа інтелекту

3.Історія виникнення тестів IQ

4.Різноманітні концепції інтелектуальних здібностей

5.Зміни в IQ

6.Типи інтелектуальних здібностей

7.Навички I і II рівнів

8.Кінетичний і потенційний інтелект

9.Рухливий і кристалізований інтелект

10.Гарднер і Штернберг системи теоретизування

11.Різноманітні інтелекти Гарднера

12.Тріумвірат Штернберга

13Інтелект у структурі індивідуальних властивостей

14.ВИСНОВОК

Список використаної літератури

Характер та інші властивості індивідуальності

1. Базові компоненти характеру

Слово "характер" спочатку позначало спеціальний штамп (маркіровку), який ставився стародавніми матеріалами на виготовлений предмет з метою позначення його відмінності від інших (Reber, 1995). Хоча саме слово не зникло з ужитку за минулі дві тисячі років, більшість психологів вважає за краще використовувати вужчий термін "характеристика", або "біса".

Сумним чином характерология, що послужила джерелом і початком диференціальної психології, на сучасному етапі розвитку человекознанія опинилася не "біля справ". Характер як одна з основних структур індивідуальності, фіксуюча в собі специфіку переходу від психобіологічних і загальнопсихологічних закономірностей до социо-психичеськім, особовим процесам, не прийнятий психологічною громадськістю як найважливіше диференціально-психологичеського вимірювання. Але сама життєво - зафіксована реальність характеру як психологічного носія социо-психічних властивостей суб'єкта поведінки і діяльності не зникла під тиском ігноруючій її науковій думці, виявляючись до фундаментальних характеристиках людського Я, ко-Гориє і будуть розглянуті нижче.

2. Структура характеру

У широкому значенні характером називають якусь сукупність, позначаючу приховану за різними проявами людського Я природу особи. Теофраст, використовувати цей термін в психології для значення комплексу ознак, що відрізняють поведінку людини від іншого, запропонував і першу класифікацію характерів, описавши велику кількість містяться в даныйсвідомості типів особи — брехливий або чесний, хитрий або простодушний, жадібний або щедрий час характер визначався через просту комбінацію ознак, не диференційованих між собою. По тортури вичленяє структури характеру пов'язані з появою і розвитком в психології поняття "воля", а також виразнішою розробкою дихотомії "розум—відчуття" Фактично навколо цих основних вимірювань, створюючих знамениту джеймсовськую тріаду "разум—воля—чувства' і розвиваються уявлення про структуру характеру. Розглядаючи характер як що відноситься до особового рівня підлога структуру, його вважають концептом, який в основному "oi носиться до сили характеру, як властивості, пов'язаній із зусиллями по подоланню обставин" (Hilgard, 1987, р.491)

Разом з тим, як показують дослідження останніх сорока років (див., наприклад, (Хекхаузен, 1987), поняття волі або наполегливості в досягненні своїх цілей тісне зв'язку але з такими характеристиками як мотиви, особові орієнтації, Я -концепция (включаючи самооцінку як цін i ральний компонент). Російський психолог С.Л. Рубінштейн (1946) дуже вдало визначав характер як сукупність генералізованних (тобто узагальнених, стійких і переважаючих) мотивів в структурі особисте.

У цьому розділі з позицій висловлюваної в книзі формальному (ієрархічної) теорії індивідуальності будуть розглянуті основні вимірювання характеру, створюючі його структуру — Я -концепция, Я як симптом комплекс рис і "I як система генералізованних орієнтації (див. малюнок I)

Мал. 1 Структура характеру