Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
86.42 Кб
Скачать

ВСТУП

Про надійність і довговічність машини судять зазвичай по стабільності робочих характеристик, закладених в ній при виготовленні. В умовах експлуатації стабільність робочих характеристик двигуна може порушуватися унаслідок багатьох причин, що викликають несправності його механізмів і систем. Несправності можуть виникнути в результаті порушення регулювань, усунених в процесі експлуатаціэ, або унаслідок природного зносу деталей сполучень, не усуненого простий регулюванням.

Довговічність, як правило, визначаэться природним зносом деталей, що сполучаються, в основному зносостійкістю таких сполучень, як гільза циліндра поршень, поршневе кільце канавка поршня, поршневий палець бабишка поршня, поршневий палець втулка шатуна, шийки колінчастого валу підшипники, клапан гніздо клапана в голівці циліндрів.

Підтримка коефіцієнта технічної готовності на високому рівні значною мірою визначається мірою задоволення їх потреб в запасних частинах. Забезпечення потреб підприэмств по експлуатації і ремонту техніки в запасних частинах здійснюэться за рахунок виготовлення і відновлення деталей. У цих умовах велика увага повинна приділятися економному використанню матеріальних засобів, розвитку робіт по відновленню деталей. При цьому в 5 8 разів скорочуэться об'эм технологічних операцій в порівнянні з виготовленням нових однойменних виробів. Вартість відновлення, як правило, на 30 50% нижче за витрати на виробництво нових аналогiчних виробiв.

На різних типах підприэмств розроблені і вдосконалені технологічні процеси і устаткування, які дозволяють відновлювати багато деталей автомобілів прогресивними методами, що забезпечують їх послеремонтниї ресурси на рівні, близькому до доремонтним.

Науково-дослідні і учбові інститути проводять різні дослідження в області вдосконалення організації ремонту і відновлення деталей.

З'эднання гільза циліндра поршень ї одним із з'эднань, що піддаються найбільшому зносу в двигунах внутрішнього згорання.

Тому розробка технології ремонту гільз ї важливим завданням для

поліпшення якості ремонту двигунів.

В данному проектi розглянуто технологiчний процесс вiдновлення гiльзи цилiндра двигуна ЗМЗ-53.

На пiдставi завдання розроблено:

а)технологiчний процесс вiдновлення гiльзи розточуванням та хонiнгуванням пiд 1 р-р;

б)головка для хонінгування гільзи циліндра двигуна ЗМЗ-53

  1. ВИХИДНІ ДАНІ

1.1 Робоче креслення деталі

1.2 Призначення, побудова

Гільза циліндра двигуна ЗМЗ-53, виготовлена відцентровим литтям з сірого чавуну СЧ 24 ГОСТ 1421-85, маса 2.4 кг. Гільза призначена для направлення переміщення поршня разом з головкою циліндрів складають камеру згорання . Гільза має наступні робочі поверхні та конструктивні елементи: дзеркало гільзи, загартоване СВЧ на глибину 1…2 мм до твердості НRCe 43,5…62,5 і оброблене до шорсткості Rа 0,20 хонінгуванням, в верхній частині дзеркала гільзи на довженні l=50 мм запресована працестійка вставка, в верхній частині зовнішньої поверхні є борт для упору при установці гільзи в блок і посадочний поясок. В нижній частині зовнішньої поверхні є два посадочних пояска: нижній для установлення гільзи в блок і поясок з канавками під гумові ущільнювальні кільця. Між верхнім і нижнім посадочним пояском розташована сорочка охолоджування, яка омивається охолоджуючою рідиною. Внутрішня поверхня гільзи (дзеркало) в верхній і нижній частинах мають фаски, які не спрацьовуються в процесі експлуатації і в подальшому ремонті вони можуть бути використані в якості Установочних баз.

Технічні вимоги до відновленої гільзи:

а) овальність і конусність дзеркала 0,02мм; шорсткість Ra 0,20

б) відхилення від паралельності посадочних поясків відносно дзеркала гільзи 0,04 мм;

в) радіальне биття верхнього та нижнього поясків відносно дзеркала гільзи 0,15 мм;

г) овальність посадочних поясків 0,025;

д) шорсткість поверхонь посадочних поясків Ra 0,40;

Гільза працює в складних температурних умовах, піддається ударному знакозмінному навантаженню від тертя поршня підлягає кавітаційному регулюванню охолоджуючою рідиною.

1.3 Дефекти деталі і способи їх усунення.

Таблиця 1.1

з/п

Найменування

дефектів

Спосіб

усунення

дефектів

інструменти

(знаходження)

Розмір мм.

Способи усунення

номінальний

допустимий

Вибракуваний

для ремонту

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Спрацювання або задири на дзеркалі циліндра

Нутромір індикатор.

НІ 50-100мм

Не більше

92,5

92,56

Більше

93,56

92,56

92,5

Ремонтувати розточуванням та хонінгуванням

2

Спрацювання

або деформація

посадочного пояску

Мікрометр

МК75-100мм

У двох площинах

Не

нижче

99,9

Овальність не більше

0,025

-

Менш

99,9 овальність

більше

0,025

1) Напилення

2)Полірування

Номінальний та ремонтний розмір гільз циліндрів двигуна ЗМЗ - 53

Номінальний розмір

1 р.р

2 р.р

3 р.р

  1. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РОЗДІЛ

Вхідні данні: гільзи двигуна ЗМЗ-53 дзеркало необхідно розточити під 1 р.р.

посадочний поясок відновити напиленням з наступним шліфуванням до номінального розміру.

2.1 Технологічний процес відновлення деталі. Послідовність розробки технологічного процесу відновлення деталі складається на підставі ГОСТ 14307-83 , при цьому прийнято маршрутну технологію, яка характерна для умов АРЗ і представляє собою закінчений процес відновлення деталі по всім дефектам з найвигіднішою послідовністю операцій.

2.1.1 Вибір способів відновлення, установочних баз і технологій.

Для гільзи двигуна ЗМЗ-53 характерні наступні дефекти: спрацювання дзеркала циліндра гільзи: і посадочного пояска.

Згідно завдання спрацьоване дзеркало відновлюємо під 1 р.р. розточуванням з наступним хонінгуванням до . Також згідно з завдання приймаємо відновлення посадочного пояска напиленням з наступною токарно-шліфувальною обробкою під номінальний розмір

При виконанні розточування та хонінгуванні гільзу закріплюють у спеціальний пристрій і для цього використовуємо у якості бази відновлену поверхню посадкового пояску і верхній торець гільзи.

При напилені і шліфуванні посадочного пояску в якості бази приймаємо фаску дзеркала циліндра ( верхню та нижню ) , за які гільзу кріплять на верстати. Згідно рекомендації перед тим як напилити посадочний поясок, його необхідно обробити зі зняттям припуску 0,5мм на радіус. Напилити необхідно до розміру який враховує припуск на токарну шліфувальну обробку 1…1.5мм, таким чином враховуючи що при розточуванні і хонінгуванні дзеркала гільзи в якості бази використовується відновлена посадочне поверхня гільзи технологія відновлення приймає таку послідовність робіт:

1. токарна обробка під напилення;

2. напилення;

3. токарна обробка посадочного пояска під наступне шліфування.

4. розточування дзеркала з припуском на наступне хонінгування.

5. хонінгування дзеркала під перший ремонтний розмір.