Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab1-4.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.17 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни

"КОМПЮТЕРНА СХЕМОТЕХНІКА"

для студентів за професійним спрямуванням

0610 "Компютерні науки"

спеціальності 7.080402 ”Інформаційні техгнологіії проектування”

усіх форм навчання

2005

Методичні вказівки до виконання лабораторнихробіт з дисципліни "Комп’ютерна схемотехніка" для студентів за професійним спрямуванням 0610 "Компютерні науки" спеціальності 7.080402 ”Інформаційні техгнологіії проектування”/ Укл.: А.В. Притула, Е. М. Шинкаренко. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2002. - 22 с.

Укладачі: Притула Анатолій Вікторович, канд. техн. наук, доцент,

Петріщев Олексій Олександрович, канд. техн. наук, доцент,

Шинкаренко Едуард Миколайович, ст. викладач

Рецензент: Корнієнко Сергій Костянтинович, канд. техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск: Притула Анатолій Вікторович, канд. техн. наук, доцент,

Затвержено

на засіданні кафедри

“Програмних засобів”

Протокол № 6

від “25” червня 2005

Лабораторна робота № 1

ПОБУДОВА СХЕМ В "ELECTRONICS WORKBENCH"

Мета роботи - вивчення основних команд складання, опису та редагування електричних схем в програмі "Electronics Workbench".

1 ПІДГОТОВКА ДО РОБОТИ

Користуючись даними методичними вказівками, познайомитися з призначенням програми моделювання електронних схем "Electronics Workbench".

2 ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

2.1 Загальні теоретичні відомості

Перед початком моделювання електронних схем студентам необхідно ознайомитись з загальними вимогами до схем електричних принципових, що наведені у державних стандартах ГОСТ2.702-75, ГОСТ2.710-84, ГОСТ2.721-74 – ГОСТ2.759-85.

Схема виконується без дотримування масштаба.

Елементи схеми зображуються умовними графічними позначеннями, що встановлені у державних стандартах ГОСТ2.721-74 – ГОСТ2.759-85. Умовні графічні позначення на схемі розташовуються в ряд. Їх належить розміщати таким чином, щоб забезпечити найкращу уяву про стуктуру схеми.

Лінії зв’язку повинні складатись із вертикальних та горизонтальних відрізків, мати найменшу кількість зламів та перетинань. Мінімальна відстань між лініями зв’язку – 3 мм.

Кожний елемент схеми має позиційне позначення, що вказується над елементом, або праворуч від нього згідно з державним стандартом ГОСТ2.710-84.

Умовні графічні позначення, лінії зв’язку та надписи слід виконувати лініями однієї товщини (від 0,2 до 1,0 мм).

2.2 Опис меню "Electronics Workbench" версії 5.12

2.2.1 Меню File

Меню File (рис.2.1) дозволяє здійснити команди завантаження та запису файлів, отримання твердої копії схеми, а також для імпорту (експорту) .файлів в форматах інших систем моделювання і програм розробки друкованих плат.

Рисунок 2.1 – Зовнішній вигляд меню File

File/New

Команда призначена для закриття поточної схеми і створення нової. При цьому створюється безіменне вікно, яке може використовуватися для створення схеми. Якщо перед цим ви робили які-небудь зміни поточної схеми, вам буде запропоновано зберегти поточну схему перед її закриттям. При запуску Electronics workbench операція виконується автоматично. За умовчанням схема іменується як Default.ewb.

File/Open

Команда призначена для відкриття вже існуючого файла схеми. Відображає стандартне діалогове вікно відкриття файла, в якому необхідно вибрати диск і каталог, що містить файл схеми, який ви хочете відкрити. Відкривати можна тільки файли з розширеннями .ca,

.сa3, .сd3, .сa4 і .еwb.

File/Save

Команда зберігає поточний файл схеми. Відображається стандартне діалогове вікно збереження файла, в якому необхідно вибрати диск і каталог, де ви хочете зберегти схему і назву файла. Розширення. Ewb додаються до імені файла автоматично. Наприклад, схема з ім'ям Mycir, буде збережена як Mycir.ewb.

File/Save as

Команда аналогічна операції Save, але зберігає поточну схему з новим ім'ям файла, залишаючи первинну схему незмінною.

Використуйте цю команду, щоб безпечно експериментувати на копії схеми, без зміни оригіналу.

File/Revert to Saved (Revert)

Команда відновлює схему до вигляду, який вона мала в момент останнього збереження.

File/Import

Команда перетворює нестандартні файли схем (розширення .net або .сir) і перетворює їх до стандартного вигляду Electronics Workbench.

File/Export

Зберігає файл схеми з одним з наступних розширень:. net,. scr,. cmp,. cir,. plc.

File/Print

Команда призначена для повного або часткового роздруку схеми та приладів. Для виконання операції необхідно вибрати елементи, які будуть надруковані, в порядку, в якому ви хочете їх надрукувати.

File/Print Setup (Windows)

Команда призначена для настройки принтера. Відображає стандартне діалогове вікно Print Setup, з якого Ви можете вибрати встановлений принтер і визначати орієнтацію зображення, паперовий розмір, паперове джерело і інші параметри. Для схем, які по ширині більше ніж по висоті, використайте альбомну орієнтацію. Якщо схема

дуже велика для друку на одному листі, друк буде автоматично проводитися на декількох сторінках.

File/Exit

Команда призначена для завершення роботи з пакетом Electronics Workbench. Якщо Ви не зберегли зміни в схемі, то буде зроблений запит на збереження.

File/Install (Windows)

Команда призначена для установки додаткових компонент Electronics workbench. Для її виконання буде запитаний диск, що містить додаткові компоненти.

2.2.2 Меню Edit

Меню Edit (рис.2.2) дозволяє здійснити команди редагування схем та копіювання екрану.

Рисунок 2.2 – Зовнішній вигляд меню Edit

Edit/Cut

Команда використовується для вирізання вибраних компонентів, схем або тексту. При цьому вибране вміщується в буфер обміну, звідки його можна вставляти в потрібне місце. Команда не спрацює, якщо вибір включає в себе інструментальну піктограму.

Edit/Copy

Команда призначена для копіювання вибраних компонентів, схеми або тексту. Копія вміщується в буфер обміну. Потім ви можете використати команду Paste, щоб вставити копію в потрібному місці.

Операція також не виконається, якщо вибір включає інструментальну піктограму.

Edit/Paste

Команда вміщує вміст буфера обміну в активне вікно (вміст залишається в буфері обміну). Для успішного виконання операції буфер повинен містити компоненти Electronics Workbench або текст. Вміст буфера обміну може вставлятися тільки у вікна, здатні містити подібну інформацію. Наприклад, Ви не можете вставити компонент електричної схеми у вікно опису.

Edit/Delete

Команда повністю видаляє вибрані компоненти або текст. Використовуйте команду Delete з обережністю. Видалена інформація не може бути відновлена.

Edit/Select All

Команда вибирає всі елементи в активному вікні (вікно схеми, вікно підсхеми або вікно опису). Якщо прилад - частина вибору, то команди Edit/Copy і Edit/Paste стають недоступними. Для того, щоб вибрати все, крім декількох елементів, використайте команду Select All, і потім зніміть виділення із зайвих елементів, натискаючи CTRL з лівою кнопкою миші.

Edit/Copy as Bitmap

Команда призначена для копіювання растрового зображення елементів в буфер обміну. Ви можете використати ці зображення в текстових процесорах або програмах обробки зображень.

Щоб скопіювати растрове зображення елементів необхідно:

а) вибрати Edit/Copy as Bitmap (курсор зміниться на crosshair),

б) натиснути і тримати кнопку миші переміщуючи курсор, щоб сформувати прямокутник, що включає необхідні для копіювання елементи,

у) відпустити кнопку миші.

Edit/Show Clipboard

Команда відображає вміст буфера обміну. Буфер обміну - тимчасове місце зберігання для компонентів або тексту, які Ви хочете вмістити пізніше в іншому місці в схемі. Ви можете також використати буфер обміну, щоб передати інформацію від Electronics workbench іншій прикладній програмі. Буфер обміну може містити графіку (компоненти або схеми) і текст. Якщо активне вікно не може містити тип інформації, яка знаходиться у буфері обміну, або якщо буфер обміну пустий, команда Edit/Paste буде не доступна.

Наприклад, якщо буфер обміну містить компоненти, а поточним є вікно опису, команда Paste буде недоступна. Щоб закрити буфер обміну, двічі клацніть меню Control(Windows).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]