Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Аналіз уроку з української мови

.docx
Скачиваний:
280
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
15.27 Кб
Скачать

Аналіз уроку з української мови, проведеного колегою-студентом

Аналіз уроку з української мови. Тема: «Повторення вивченого про текст, його структурні особливості, мовні засоби міжфразового зв’язку в тексті».

10 вересня, 6-Б, Пасевін Олена Станіславіна. На початку уроку діти підготували зошити, підручники, вчителем були забезпечено таблиці, підготовлено дошку, крейду. Вчитель прослідкував за правильною осанкою дітей. Метою уроку було пригадати та повторити вивчені в минулих класах відомості про текст, його структурні особливості, мовні засоби міжфразового зв’язку в тексті; удосконалювати навички виразного читання, творчі вміння учнів працювати з текстом; за допомогою підібраного дидактичного матеріалу виховувати в учнів почуття поваги до книги, писемності та багатющої природи. Мета уроку відповідає програмовим вимогам.

Урок узагальнення і систематизації знань, умінь і навичок. Тип уроку відповідає темі і дидактичній меті. Хід уроку розгортається, логічно змінюючи методи та прийоми для кращого засвоєння знань та їх актуалізації.

Зміст уроку відповідає теоретичному матеріалу програми. Вчителем було запропоновано подумати і дати відповідь на запитання (Що називається текстом? Які структурні особливості має текст? За допомогою яких мовних засобів зв’язуються частини тексту?). Далі Олена Станіславівна запропонувала учням поглянути на схеми, закріплені на дошці, і згадати про основні ознаки тексту, про текст як основну одиницю мовлення, про його структуру та мовні засоби міжфразового зв’язку в ньому. Наочні посібники допомогли активізувати візуальне сприйняття учнів.

Визначивши основний зміст опорних понять учитель запропонував виконати систему творчих завдань, спрямованих на формування мовленнєвознавчих понять. Учні прочитали виразно поданий текст. Вчитель: «Чи можна вважати його текстом? Визначте тему і основну думку. Доберіть заголовок, тип та стиль мовлення». Актуалізація попередньо набутих знань ставала у пригоді при виконанні різних видів вправ і усвідомленні нового матеріалу.

На початку уроку після актуалізації знань вчитель перевірив домашнє завдання. Повний аналіз тексту (визначення теми, ідеї, заголовка, типу і стилю) змінився іншим завданням – добір заголовків до теми висловлювання. Для систематизації та узагальнення знань використано вправу «продовжіть думку» (текст – це та ін.). Учні визначили що є лексичними засобами зв’язку речень у тексті та про структуру тексту.

Нового у роботі вчителя і школярів помічено не було.

Взаємозв’язок класу і учителя та учнів був сильним.

Підвівши підсумки уроку, вчитель наголосив на проведеній роботі на уроці, подякував учням за працьовитість. Нагадав класу, що вони відчули себе справжніми українцями-патріотами, коли в текстах вправ йшлося про українську землю, писемність, тобто правічну невмирущу істину.

Велика увага у школі приділяється грамотності та акуратності оформлення записів, але учні не завжди дотримуються цього правила. Час уроку використаний повноцінно і з користю.

Отже, мета, завдання курсу, програмові вимоги задоволені добре.

Якість знань, умінь і навичок учнів неоднорідна, але в переважній більшості клас усвідомив і з легкістю виконував вправи і завдання запропоновані вчителем, проявляв активність та ініціативу щодо обговорюваних питань.

Пропозиції щодо вдосконалення роботи педагога і поради учням:

  • Вчителю слід приділити більше уваги засобам міжфразового зв’язку речень у тексті і виконанню вправ на закріплення знань із даної теми;

  • Учні повинні слідкувати за акуратністю письма і не користуватися коректорами; спочатку обдумувати, а потім писати.