Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індивідуальна робота.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Загальна характеристика мови і професійного спілкування

Теоретичні питання:

  1. Дайте визначення поняттям «мова» і «мовлення».

  2. Проаналізуйте основні теорії походження мови і схарактеризуйте її соціальні функції.

  3. Дайте визначення поняттю «національна мова» і проілюструйте особливості функціонування української мови у зв’язку з мовною політикою.

  4. Дайте характеристику усної і писемної форм мовлення.

  5. Дайте визначення поняттю «стилі мовлення» і коротко охарактеризуйте кожний з них.

  6. Охарактеризуйте науковий і діловий стилі мовлення і сформулюйте основні вимоги до мови документів.

  7. Охарактеризуйте типи документів і визначте вимоги до їх складання.

  8. Назвіть і проілюструйте основні фонетичні особливості української мови.

  9. Опишіть особливості української графіки й українського алфавіту.

  10. Опишіть особливості м'якої, твердої і роздільної вимови у зв'язку з уживанням м'якого знака і апострофа.

  11. Охарактеризуйте основні граматичні особливості української мови і наведіть приклади прийменникової і морфемної синонімії у зв'язку з їх уживанням у практиці ділового мовлення.

  12. Проілюструйте лексичні особливості української мови прикладами синонімії, омонімії і паронімії. Сформулюйте основні рекомендації щодо вживання термінів у практиці професійного спілкування.

  13. Основні функції мови…

  14. Фонетичний мінімум. Особливості української вимови

  15. Реквізити документів та їх оформлення

  16. Головною метою ділового спілкування є …

  17. Загальні вимоги до мови документів є …

  18. Документи та їх призначення

  19. Походження української мови

  20. Форми мовлення

  21. Стилі української мови

  22. Система документації

2. Практичні завдання

1. Відредагуйте документ відповідно до чинних вимог

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Голови обласної державної адміністрації

Від 30.10.03 № 584

М. Черкаси

Про затвердження Інструкції

У веденні діловодства

З ціллю впорядкування проходження і розгляду службової кореспонденції, дотримання вимог для підготовки документів, зміцнення виконавської дисципліни у облдержадміністрації:

1. затвердити Інструкцію з ведення діловодства у Черкаській облдержадміністрації (додається).

2. Заступникам голови облдержадміністрації, начальникам відділів і управлінь облдержадміністрації забезпечити дотримання Інструкції працівникам облдержадміністрації:

2.1 Привести діловодство до відповідності з Інструкцієй.

2.2 Забезпечити обов'язкове вивчення Інструкції усіма працівниками.

3. Райдержадміністраціям та виконавським органам самоврядування розробити аналогічні Інструкції ведення діловодства та затвердити їх не пізніше 1 грудня 2003 року.

4. Вважати за таке, що втратило чинність, вирішення виконкому обласної ради народних депутатів від 25.01.01 №14 «Про затвердження інструкції ведення діловодства в виконкомах міських, районних, селищних, сільських рад народних депутатів».

5. Контроль щодо виконання розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації В.І. Коновалюка.

Голова обласної

Держадміністрації підпис

2. Відредагуйте документ відповідно до чинних вимог

ЛУГАНСЬКА МІСЬКА РАДА

Відділ культури

НАКАЗ № 9-в

      1. м. Луганськ

о відрядженні

Шупляченко В.І.

Відповідно з листом-запрошенням від 01.09.03 № 96 Асоціації робітників парків України

НАКАЗУЮ:

  1. Шупляченко Володимира Івановича – виконуючого обов'язки директора парка культури і відпочинку ім.. Т. Шевченко – відрядити до м. Київ для участі в конференції «Індустрія розваг 2003».

  2. Термін відрядження:

5 діб з 25 до 27 вересня 2003 р.

3. Кошти на відрядження за рахунок парка культури і відпочинку ім. Т. Шевченко.

Нач. відділа М.М. Луценко

3. Перекладіть уривок з тексту документа, що регламентує діяльність міської ради. Зверніть увагу на контекстуальне значення специфічних термінів, фонетичні і граматичні особливості української мови, які позначаються на правописі.

Статья 3.

Деятельность городского совета строится на принципах:

- народовластия;

- законности;

- гласности;

- коллегиальности;

- сочетания местных и государственных интересов;

- выборности;

- правовой, организационной и материально-финансовой самостоятельности в пределах полномочий, определенных Законом Украины «О местном самоуправлении в Украине» и другими законами;

- подотчетности и ответственности перед территориальными громадами его органов и должностных лиц;

- государственной поддержки и гарантии местного самоуправления.

Городской совет и создаваемые им органы и должностные лица систематически, но не менее одного раза в год, информируют население о выполнении программ социально-экономического развития, местного бюджета и по другим вопросам местного значения, отчитываются перед территориальной громадой о своей деятельности как непосредственно, так и через печать, телевидение и радио… .

4. Перекладіть уривок з тексту документа, що регламентує діяльність міської ради. Зверніть увагу на контекстуальне значення специфічних термінів, фонетичні і граматичні особливості української мови, які позначаються на правописі.

Статья 7. Взаимоотношения депутатов с советом, в состав которого его избрали, и его органами.

Депутат местного совета обязан принимать участие в работе совета, постоянных комиссий и других его органов, в состав которых он входит, всесторонне содействовать выполнению их решений, выполнять поручения совета и его органов.

5. Перекладіть уривок з тексту документа, що регламентує діяльність міської ради. Зверніть увагу на контекстуальне значення специфічних термінів, фонетичні і граматичні особливості української мови, які позначаються на правописі.

Статья 8. Изменение статуса или прекращение полномочий депутата в связи с изменениями в административно-территориальном устройстве.

Статус депутата меняется в соответствии с изменениями статуса совета, в который его избрали, а также в связи с изменениями в административно-территориальном устройстве соответствующей территории.

6. Відредагуйте документ відповідно до чинних вимог. Виправте орфографічні полки. Складіть правильний варіант, додавши, де потрібно, відсутні реквізити, відсутні реквізити.

ДОВІРЕННІСТЬ

На отримання автомобілю

Я, Іванов Іван Іванович, проживаючий по адресу м. Полтава, вул. Леніна, д.7, паспорт № 232524, виданим Ленінським РВ ПМУ УМВС України в Полтавській області, цією довіреністю уповноважую Попова Івана Кириловича, який проживає у тому ж місті по вулиці Микитенко, д. 37, одержати у спеціалізованім центрі «АвтоВАЗ» м. Луганськ автомобіль марки ВАЗ-2108 згідно справки-рахунку АА №235432, виданой пятого марта 05 рока комісійним магазіном № 3 м. Донецк. Для цього даю єму право рас писатися за мене в одержані автомобілю і виповняти всі необхідні дії, повьязані з данною довіренністю.

Довіренність видана без права передовіри.

Дата Підпись

7. Відредагуйте документ відповідно до чинних вимог. Виправте орфографічні помилки. Складіть правильний варіант, додавши, де потрібно, відсутні реквізити, відсутні реквізити.

Мінвуглепром

Управління новой техніки

Та улаштуванню

АКТ

М. Києв 20.05.05

Встановленя продуктивності

Грузової машини ППН-1Н

Обґрунтування: Наказ Міністра від 25.04.05

Складен комісієй: Голова: главний спеціаліст управління Новиков М.Н.

Члени комісії: завідувач лабораторією улаштування Костанда Т.О. , старший научний співпрацівник лабораторії Воінов В.В. Присутні: главний інженер відділа експериментальних дослідок ВО « Шатарськантранзит» Смірном С.Т., главний механік Сургаєв Є.М.

У строк з 13.05.05 по 20.05.05 комісія провела роботу по встановленню фактичної продуктивності грузової машини ППН-1Н при проходженні підземних горних виробок сєченієм до 6 м. На основі аналіза поданих матеріалів комісія відповідно «Методичним вказівкам по визначенню основних техніко економічних показників нової техніці» визнала, що часова продуктивність грузової машини рівняється 10 м.

Складен у трьох екземплярах.

Голова комісії Новиков М.Н.

8. Перекладіть уривок з тексту, користуючись у разі негідності словником. Визначте стиль, до якого він належить, і опишіть характерні мовні засоби цього стилю.

В условиях интенсивного развития распределенных сетевых и многопроцессорных вычислительных структур все более остро проявляется существенная ограниченность возможностей современной бинарной логики и алгоритмов на ее основе в адекватном отражении всей сложности реального мира. Практически уже назрела необходимость качественного скачка в развитии логико-алгоритмического базиса вычислительных процессов. В первую очередь это актуально для вычеслительного моделирования, где имеющиеся ограничения ощущаются наибрлее явно. В работе на основе анализа закономерностей кодо-логического базиса компьютерного моделирования было сделано заключение, что одним из наиболее перспективных направлений дальнейшего развития является переход к использованию гиперлогики и гиперкодов. В настоящей статье данные идеи впервые излагаются применительно к развитию алгоритмического базиса вычислительного моделирования.

9. Відредагуйте документ відповідно до чинних вимог. Виправте орфографічні помилки. Складіть правильний варіант, додавши, де потрібно, відсутні реквізити, відсутні реквізити.

СПРАВКА

(виписка з будинкової книги про состав сім'ї та прописку)

Дана гр. Терляк О.М. в тому, що він проживає і постійно прописаний у м. Харькові по бульвару Пушкіну, буд. 12, кв. 4 і занімає жилплощу 2 кімнати 32 м, ізолірована, на 3 поверсі 5-поверхового будинку, належному ЖЕКу №3 горжитлуправління. Особистий рахунок відкрит на гр. Терлак О.М.

Дом має вигоди: газ, водопровод, каналізацію, парове отоплєніє.

Технічне становище дому і характеристика житлового майдану: кирпичний.

На цьому майдані мешкають пять чоловік: Терлак О.М. (чоловік); Терлак Л.П. (жінка); Тералк К.О. (син); Тералк А.О. (донька); Терлак П.Л. ( мать)

Керуючий ЖЕО підпис

10. Перекладіть уривок з тексту, користуючись у разі негідності словником. Визначте стиль, до якого він належить, і опишіть характерні мовні засоби цього стилю.

Если внимательно окинуть взглядом всю прожитую человечеством историю, можно обнаружить множество удивительных совпадений. Одно из них заключается в том, что судьбы большинства тиранов сходны между собой, как две капли воды. После захвата власти или получения ее по праву они некоторое время ведут благодетельный образ жизни, даже пользуются всеобщим уважением, потом постепенно развращаются роскошью и безграничными возможностями, затем следует первые признаки безумия, стремление совершить нечто из ряда вон выходящее, ничем не оправданная жесткость, после чего – страх потери власти, ополчение против себя всех и вся и, наконец, падение, изгнание, либо смерть от яда или кинжала наемного убийцы, а в лучшем случае – от собственной руки.

Римский император Коммод был тираном, следовательно, просто не мог вырваться из этого порочного круга…

Індивідуальне завдання до модулю 2. Писемна форма професійного спілкування

1. Теоретичні питання:

  1. Опишіть процеси подовження і спрощення у групах приголосних. Сформулюйте правила передачі цих процесів на письмі.

  2. Опишіть найважливіші чергування приголосних звуків.

  3. Опишіть найважливіші чергування голосних звуків.

  4. Сформулюйте принципи вимови і правопису звуків и, і в основах слів українського і західноєвропейського походження

  5. Опишіть статус і функції власних назв у суспільстві

  6. Сформулюйте принципи передачі власних назв українською мовою.

  7. Сформулюйте правила передачі російської букви и в основах власних назв.

  8. Сформулюйте правила передачі російської букви е в основах власних назв.

  9. Опишіть норми етикету при звертанні й уживання у зв'язку з цим суфіксів імен по батькові та закінчень кличного відмінка.

  10. Поясніть, що вивчає граматика. Дайте визначення її основним розділам.

  11. Опишіть морфологічну будову слова.

  12. Сформулюйте принципи правопису складноскорочених слів і абревіатур у зв'язку із правилами словотвору.

  13. Опишіть правила написання графічних скорочень.

  14. Назвіть принципи правопису найуживаніших афіксів у діловому мовленні.

  15. Сформулюйте правила переносу слів.

  16. Дайте загальну характеристику частинам мови. Окремо зупиніться на поняттях «самостійні частини мови» і «службові частини мови».

  17. Сформулюйте особливості правопису і вживання іменників у діловій мові.

  18. Сформулюйте особливості правопису і вживання прикметників у діловій мові.

  19. Сформулюйте особливості правопису і вживання числівників у практиці ділового спілкування.

  20. Сформулюйте особливості правопису і вживання займенників у практиці ділового спілкування.

  21. Сформулюйте особливості правопису і вживання дієслів і дієслівних форм у практиці ділового спілкування.

  22. Сформулюйте особливості правопису і вживання прислівників у практиці ділового спілкування.

  23. Сформулюйте особливості правопису і вживання прийменників у практиці ділового спілкування.

  24. Сформулюйте особливості правопису і вживання сполучників у практиці ділового спілкування.

  25. Сформулюйте особливості правопису і вживання часток у практиці ділового спілкування.

  26. Назвіть і схарактеризуйте типи зв'язків між словами у реченні.

  27. Наведіть класифікацію членів речення.

  28. Наведіть синтаксичну класифікацію речень.

  29. Опишіть значення і функції розділових знаків.

  30. Сформулюйте основні правила вживання розділових знаків у зв'язку з їх значеннями і функціями.

  31. Назвіть основні синтаксичні засоби досягнення переконливості документів.

  32. Визначне типові помилки у синтаксисі ділового спілкування і способи їх подолання.

  33. Опишіть основні способи викладення в документах з використанням конструкцій службового мовного етикету.

  34. Фонетичні процеси і їх вияв в українській орфографії.

  35. Принципи передачі російських власних назв українською мовою.

  36. Правопис складних, складноскорочених слів і абревіатур.

  37. Класифікація частин мови.

  38. Правопис прислівників.

  39. Специфіка вживання частин мови у ділових документах.

  40. Особливості форм керування при професійному спілкуванні.

  41. Класифікація членів речення.

  42. Значення і функції розділових знаків.

  43. Синтаксис ділового спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]