Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_stud_Eко_2013.docx
Скачиваний:
186
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
8.05 Mб
Скачать

3.3. Основні типи ґрунтоутворення, характеристика ґрунтів і шляхи підвищення родючості

3.3.1. Підзолистий процес ґрунтоутворення

Опідзолювання — це кислотний гідроліз мінеральної частини ґрунт у з виносом розчинних продуктів руйнування з верхньої частини ґрунтового профілю в нижню в умовах промивного типу водного режиму.

Підзолистий процес ґрунтотворення у чистому вигляді відбувається під зімкнутими тайгово-шпильковими лісами ( як правило ялинковими), де трав ’яна рослинність відсутня, або дуже зріджена , а поверхня вкрита мохово-лишайниковим покривом. Ґрунтотворення відбувається переважно на бідних безкарбонатних льодовикових породах в умовах промивного типу водного режиму. Лісова рослинність посилює промивний тип водного режим у ґрунт у ( побічний вплив ), обумовлює особливі процеси гуміфікації , кислотного гідролізу мінеральної частини ґрунту (прямий вплив лісу на ґрунтотворення ).

Під шпильковим лісом створюється некомпенсований колообіг біофільних елементів. Це означає, що тільки незначна частина поживних

елементів, які поглинула деревна рослинність, повертається на поверхню ґрунту у вигляді лісової підстилки. Рослинні рештки лісової підстилки бідні на основи, азот , зольні елементи . Зольність шпилькових порід становить 0,5—1,7%, листяних — 1,6—7%, трав 7—8%. Лісова підстилка збагачена речовинами, що важко розкладаються: лігнінами, смолами, восками, бітумами та дубильними речовинами. Лісова підстилка повільно розкладається мікроскопічними грибами . Унаслідок цього процесу виділяються різні низькомолекулярні органічні кислоти. Утворені кислоти частково нейтралізуються основами, які звільнюються під час мінералізації підстилки. Але більша їх частина потрапляє у ґрунт , взаємодіє з мінералами ґрунту і впливає на процеси трансформації органічної частини ґрунту.

На поверхні ґрунту в кислому середовищі відбуваються повільні та слабкі процеси мінералізації й гуміфікації лісової підстилки. Це обумовлює утворення на поверхні ґрунту слабкорозкладених органічних

речовин типу мор ( грубого гумусу ), а безпосередньо під підстилкою утворюється незначна кількість молекулярнорозчинного стійкого до кумуляції хімічного агресивного гумусу фульфатного типу.

З багатовалентними катіонами гум ус утворює розчинні внутрішньо комплексні органомінеральні сполуки ( хелати ). Унаслідок промивного водного режим у в умовах кислого середовища з верхніх горизонтів ґрунту вилуговується молекулярнорозчинний гумус , халати , карбонати в нижню частин у профілю , а також за його межі. Подалі здійснюється

кислотний гідроліз первинних і вторинних мінералів ґр унт у. Низхідними токами води колоїдні продукти гідролізу мінералів ( глинисті мінерали, гідрокисли заліза й алюмінію), органічні (гумус) і органомінеральні колоїди ( мул) у вигляді золей, кальцій та інші основи виносяться з верхніх горизонтів униз . На певній глибині вони коагулюють, утворюючи горизонт вмивання колоїдів (ілювіальний горизонт). Завдяки чому цей горизонт надбає важкого гранулометричного складу , зб агачується на мул, кальцій та інші основи полуторні окисли , має підвищену зв’язність, ущільненість, невисоку кислотність, стає водотривким . На гранях при зматичних і горіхуватих структурних окремостей утворюються буре колоїдне лакування.

У міру виносу з верхніх горизонтів колоїдів тут зростає відносний

уміст нерозчинного продукту гідролізу силікатів , стійкого до хімічного руйнування — вторинного кварцу (опалу) у вигляді пилуватого борошнистого порошку , яки й називають кремнеземистою присипкою . Ця

речовина надає верхній частині ґрунту білястого кольору, який нагадує колір попелу. Звідки і походить назва горизонту — «підзолистий», тобто під колір попелу ( російською — золи ). Цей гризонт утворюється під лісовою підстилкою і називається горизонтом вимивання колоїдним (елювіальним або підзолистим горизонтом ). Він такі морфологічні ознаки: ясно-сірий, або білястий колір, збіднений на мулисті часточки, півтораоксиди (R2O3,), основи, елементи живлення, безструктурний або плитчастий, листуватий, легкого гранулометричного складу , має кислу реакцію. Отже, ґрунт набуває диференційован у будову профілю за елювіально-ілювіальним типом .

Схематичний графі к перерозподілу продуктів ґрунтотворення

у профілі підзолу (за С. С. Неуструєвим)

В Україні підзолистий процес у чистому вигляді не проявляється . Він сполучається з дерновим процесом ґрунтотворення , в результаті чого у Поліссі формуються дерново - підзолисті ґрунти , а в Лісостепу і Степу — опідзолені й реградовані ґрунти.

Велика роль у формуванні підзолистих ґрунтів , за Д. Г. Тихоненком,

належить оглеєнню і глеєелювіальним процесам.