Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фин.учет.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

31.Первинний облік праці та її оплати за галузями виробництва.

Основним документом з обліку виходу на роботу і відпрацюванням часу є «Табель обліку робочого часу». Він складається в 1-му примірнику протягом місяця окремо за кожним виробничим підрозділом п-ва. В кінці місяця він здається в бухгалтерію. Якщо робітник знаходиться на погодинній о/п, то він є підставою для нарахування з/п.

Порядок нарахування о/п адмін-управліннню.

Для працівників, о/п яких здійснюється за посадовими окладами, суму з/п розраховують так:

1.якщо працівник відпрацював всі робочі дні місяця, то з/п нараховується в розмірі посадового окладу.

2.якщо були неявки, то з/п нараховується за фактично відпрацьовані дні: Σ з/п = Σ окладу : загальну кількість робочих днів · кількість фактично відпрацьованих.

Роботи в рослинництві виконуються 2-ма способами:

- механізованим; - в ручну.

Для механізованих робіт первинним документом для обліку затрат праці і нарахування з/п є «Обліковий лист тракториста-машиніста» (на зміну чи 15 днів).

При виконанні кінно-ручних робіт основним документом для обліку їх обсягу і нарахування о/п є «Обліковий лист праці і виконаних робіт» (індивідуальний чи на бригаду).

Для нарахування з/п в рослинництві необхідно:

1. Визначити кількість виконаних норм (фактичний обсяг виконаних робіт/на норму виробітку)

2. Кількість виконаних норм * на розцінку за норму * на розцінку за одиницю роботи.

Вихідними даними для нарахування з/п в тваринництві є кількість одержаної продукції або поголів’я тварин. Підставою для нарахування з/п є: журнал обліку надою молока, акт на оприбуткування приплоду, акт настригу та приймання вовни, відомість зважування тварин, розрахунок визначення приросту,щоденник надходження с/г продукції. На підставі цих даних складається «розрахунок нарахування о/п робітникам тваринництва», який оформлюється зав. фермою або бригадиром підписується зоотехніком п-ва.

Для нарахування о/п необхідно кількість одержаної продукції або поголів’я * на відповідну розцінку. Сума доплати визначається шляхом множення відповідного % на суму основної з/п за одержання продукції і обслуговування поголів’я. Загальна сума з/п визначається: основна з/п + всі суми доплат.

Основним документом для нарахування з/п в промислових, обслуговуючих виробництвах, в будівництві та деяких видах допоміжних виробництв (в ремонтних майстернях) є «наряд на відрядну роботу».

Для нарахування з/п в допоміжних виробництвах водіям вантажних, легкових автомобілів є «подорожній лист». Подорожні листи складаються щодня або на рейс диспетчером гаража п-ва і видаються водію. Після виконання завдання водій повертає його для відміток про фактично виконану роботу і нарахування з/п.

При виконані с/г в машино-тракторному парку використовується « обліковий лист тракториста-машиніста». При виконані транспортних робіт для нарахування з/п використовують «подорожній лист тракториста». Для визначення суми з/п необхідно обсяг фактично виконаної роботи * на розцінку. Узагальнюючим реєстром є «розрахунково-платіжна відомість».

1.Нарахована з/п робітникам:

- рослинництва 231/66

- тваринництва 232/66

- промислових в-цтвах 233/66

- допоміжних в-цтвах 234/66

- трактористам - машиністам 235/66

- адміністрації 92/66

- гол. спеціалістам рослин 911/66

- гол. спеціалістам тварин 912/66

- реалізаторам продукції 93/66

- робітникам невиробничої сфери 949/66

- робітникам буд. бригад 151/66