Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логическое программирование1 / 1-3_ЛР_4КСМ_Логічне_прогр._2014-15.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

2.5. Методичні рекомендації до опрацьовування контрольних питань і виконання контрольних завдань лабораторної роботи

Сформульована вище мета лабораторної роботи повинна бути повністю досягнена студентами в процесі виконання ними контрольних питань, завдань для самоперевірки та контрольних завдань (див. розділи 3-5 даних методичних рекомендацій).

У тому випадку, якщо студентам потрібно буде переглянути детальніші відомості про ті чи інші поняття Прологу, потрібні для виконання лабораторної роботи, їм достатньо буде звернутися до навчально-методичних матеріалів, викладених у методичних рекомендаціях до самостійної роботи.

Основні знання, що повинні бути отримані студентами у підсумку виконання лабораторної роботи: основи логічного програмування мовою Пролог; використання правил у запитах, розміщення предикату not у конструкціях правил і робота зі складеними об'єктами у Пролог- програмах.

Основні вміння, що повинні бути отримані студентами у підсумку виконання лабораторної роботи: практичне опановування структури, синтаксису та семантики Пролог-програм, особливостей дії та застосування внутрішніх і зовнішніх цілей; практичне опановування технологій формування спрощених цільових запитів на основі правил нульової арності, застосування логічної операції заперечення предикатів not і конструювання складених об'єктів на основі об'єктів простої структури з використанням інструментальних засобів мови логічного програмування Пролог.

3. Контрольні питання

1. Охарактеризуйте визначальні особливості структури та синтаксису Пролог-програм.

2. Перелічіть основні можливості використання правил у запитах до Пролог-програм.

3. Яку роль відіграє в Пролог-програмах предикат not ?

4. Які переваги надають складені об'єкти Пролог-програм ?

5. Наведіть і прокоментуйте лістинг типової Пролог-програми, що наочно демонструє поняття, розглянуті в даній лабораторній роботі.

4. Завдання для самоперевірки

Завдання 1. Запустіть на виконання та проаналізуйте результати роботи наступних Пролог-програм, наведених у розділі 2 «Основні теоретичні відомості» даних методичних рекомендацій: а) програми «Словник» і «Словник-2» (див. лістинги 1,2); б) програма "Родичі" (див. лістинг 3); в) програма «Пари країн Європи» (див. лістинг 4); г) програма «Бібліотека» (див. лістинг 5); д) програма «Предмети» (див. лістинг 6).

Завдання 2. Задайте наступні питання до Пролог-програми «Бібліотека» (див. лістинг 5): а) як звуть колекціонера, якому належить книга під назвою "Database.A Primer"? б) якими є назви книг, опублікованих після 1980 року?

Завдання 3. Запустіть програму "Предмети" (див. лістинг 6) і введіть зовнішню ціль owns(_,book(_,T)). Який текст з`явиться на екрані? Сформулюйте даний запит природною мовою.

Завдання 4. Виконайте запуск програми "Предмети" (див. лістинг 6) із зовнішньою ціллю owns(P,record(_,A,_)). Що можна буде побачити на екрані ? Сформулюйте даний запит природною мовою.