Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логическое программирование1 / 1-3_ЛР_4КСМ_Логічне_прогр._2014-15.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

2.2. Інструментальне середовище розробника мови Пролог

2.2.1. Особливості реалізацій мови Пролог

Мова програмування Пролог (Prolog) має ряд стандартних реалізацій, які характеризуються наступними властивостями:

– є повністю сумісними, оскільки мають однаковий базовий синтаксис, який відповідає міжнародним стандартам ISO;

– мають певні розбіжності в інтерфейсі та функціональних можливостях, обумовлені специфікою галузей застосування кожної з реалізацій.

Серед найбільш потужних, сучасних та універсальних реалізацій мови Пролог, слід виділити візуальний Пролог (Visual Prolog), який надає типове сучасне інструментальне середовище розробника – графічне, віконне, візуальне, об'єктно-орієнтоване, мережне, націлене на використання розроблених програмних додатків у Web-просторі Інтернету.

Якщо ж ресурси вашого ПК дещо обмежені для використання Visual Prolog, то можна скористатися однією з компактних реалізацій мови Пролог, наприклад, Турбо-Прологом (Turbo-Prolog), яка має аналогічний базовий синтаксис, але інше інструментальне середовище розробника (див. методичні вказівки для самостійної роботи студентів).

2.2.2. Типові програми для опановування інструментального середовища розробника мови Пролог

Для практичного опановування основних понять про елементи управління та технології застосування інструментального середовища розробника мови Пролог, у даній лабораторній роботі вам потрібно буде виконати типові дії зі створення, корегування, збереження, запуску на виконання та аналізу результатів роботи двох нескладних Пролог-програм.

По-перше, ретельно вивчіть і запустіть на виконання Пролог-програму, запропоновану у матеріалах «Основи системы Visual Prolog» інформаційного ресурсу wikiru.visual-prolog.com.

По-друге, опрацюйте наведену нижче Пролог-програму, що виводить на екран комп`ютеру привітальне запрошення "Welcome to Turbo Prolog!".

predicates

hello

goal

hello.

clauses

hello :-

write("Welcome to Turbo Prolog!"), nl.

Для реалізації виведення повідомлення на екран комп`ютеру, в даній Пролог-програмі використовуються наступні стандартні команди: write (для виведення на екран повідомлення, розташованого в подвійних лапках); nl (для переведення курсору в початок наступного рядка).

Зазначені стандартні команди поєднані в один логічний блок під назвою hello за допомогою наступних символів-зв`язок: двокрапка з наступним дефі-сом (:-) розпочинає логічний блок; кома (,) поєднує окремі команди логічного блоку логічною зв'язкою OR (“або”); крапка (.) завершує логічний блок.

4. Контрольні питання

1. Назвіть загальні та відмінні риси стандартних реалізацій мови програмування Пролог.

2. Охарактеризуйте переваги мови Visual Prolog як однієї з реалізацій Прологу.

3. Поясніть призначення та стандартні команди Пролог-програм, представлених в основних теоретичних відомостях до лабораторної роботи.

4. До якої категорії мов програмування належить Пролог ?

5. Чим відрізняються твердження, що містяться в фактах, від тверджень, які містяться в правилах ?

6. Як називається речення в Пролог-програмі, за допомогою якого формулюється запит до системи ?

4. Речення Прологу складаються з голови та тіла, де тіло це список цілей, розділених комами. Яке речення Прологу має наступні компоненти: а) тільки голову (та пусте тіло); б) тільки тіло; в) і голову, і непусте тіло ?

5. Прочитайте двома способами наступне правило:

має_дитину(X):- є_одним_із_батьків(X,Y).