Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_1 / Лаб раб опринж / практикум 2007.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
278.53 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1.

Тема роботи: Знайомство з дисплейним класом. Поняття команди MS DOS. Команди MS DOS для роботи з файлами.

Мета роботи: ознайомитися з дисплейним класом, правилами техніки безпеки. одержати навички роботи з командами MS DOS, вивчити команди MS DOS роботи з екраном, командним рядком, принтером. Мета роботи: одержати навички роботи з командами MS DOS.

Рекомендована література:

  1. 1.Фигурнов В.Е. IBM PC для пользователя. - М.: ИНФРА-М,1995, стр.8-13, 82-130

  1. Руденко В.Д., Макарчук О.М., Патланжоглу М.О. Практичний курс інформатики/ За ред. Мадзігона В.М.- К.: Фенікс, 1997, ст.5-24, 33-34,36-46.

  2. Персональный компьютер для всех кн.1. Хранение и обработка информации.. Практическое пособие для вузов/ А.Я. Савельев, Б.А. Сазонов, С.Э. Лукьянов. М.: Высшая школа, 1991 стр. 11-44, 106-141.

Порядок виконання лабораторної роботи.

Для виконання лабораторної роботи необхідно вивчити теоретичний матеріал. Оформити звіт, в якому вказати тему, мету роботи, відповісти на контрольні запитання та записати виконання практичного завдання.

  1. Теоретичні відомості.

1.1. Правила техніки безпеки при роботі в компютерному класі.

Лабораторні роботи з курсу «Основи програмування і алгоритмічні мови» проводяться в дисплейному класі. Дисплейний клас оснащений персональними комп'ютерами типу IBM.

До кожного робочого місця підведене небезпечну для життя напругу. Тому кожний студент повинен пам'ятати наступні правила техніки безпеки:

  1. При виявленні найменших неполадок у роботі комп'ютера необхідно сповістити про це викладачеві або інженерові, що обслуговує дисплейний клас.

  2. Категорично заборонено студенту самостійно виправляти несправності в комп'ютері.

  3. При виникненні пожежної або іншої небезпеки необхідно повідомити викладачеві й організовано залишити помешкання.

Суворо ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  • торкатися до екрана і тильного боку дисплея, проводів живлення і пристроїв заземлення, з’єднувальних кабелів;

  • порушувати порядок ввімкнення й вимкнення апаратних блоків, намагатись самостійно усунути виявлену несправність в роботі апаратури;

  • класти на апаратуру сторонні предмети;

  • працювати на комп’ютері у вологій одежі і з вологими руками.

Під час роботи на комп’ютері НЕОБХІДНО:

  • суворо дотримуватись положень інструкції з експлуатації апаратури;

  • уважно слідкувати за справністю основних блоків і пристроїв;

  • працювати на клавіатурі чистими сухими руками;

1.2. Пристрої компютера.

Зовнішня архітектура компютера - це ті пристрої, які видно користувачу. До основних пристроїв можна віднести:

  • системний блок;

  • монітор;

  • клавіатура;

  • маніпулятори;

  • принтери;

  • сканери;

  • сітьові пристрої.

Внутрішня архітектура комп’ютера - це ті пристрої, які забезпечують процеси накопичення, обробки, збереження, подання та передачі інформації всередині машини. Більшість з них розташовані у системному блоці.

Магістраль – це провідники, які зв’язують між собою всі пристрої комп’ютера. По магістралі передаються як керуючі сигнали, так і дані від одних пристроїв до інших, що забезпечує їх взаємодію в процесі обробки інформації.

Контролер електронна схема, що забезпечує керування пристроями комп’ютера.

Процесор – головний елемент комп’ютера, електронна схема, яка виконує всі арифметичні обчислення та логічну обробку.

В памяті компютера зберігаються програми та інформація, яка обробляється. Розрізняють такі види пам’яті комп’ютера:

  1. Внутрішня память – електронна схема. Вона дискретна (складається з деяких часток -комірчинок). Комірчина пам’яті називається біт – двійковий розряд пам’яті, який зберігає двійковий код (0 або 1). Впорядкована послідовність двійкових розрядів розподіляється на групи по 8 розрядів. Кожна група утворює байт пам’яті. Внутрішня пам’ять складається з:

  • оперативного запамятовуючого пристрою (ОЗП)– швидкої напівпровідникової енергозалежної пам’яті. В ОЗП зберігаються виконувані в даний момент програма та дані, з якими програма безпосередньо працює. Вона застосовується як для читання, так і для запису інформації. Англійська назва ОЗП – Random Access Memory (RAM) - пам’ять з довільним доступом. Це вказує на те, що процесор може звертатися до комірчин пам’яті в довільному порядку, при цьому час звертання до всіх комірчин однаковий (час вимірюється у мікросекундах).

  • постійний запамятовуючий пристрій (ПЗП)– швидка, енергонезалежна пам’ять, яка призначена тільки для читання. Інформація заноситься до неї один раз і зберігається постійно. В ПЗП зберігається інформація, яка постійно необхідна комп’ютеру.

  1. Зовнішня память компютера призначена для довготривалого зберігання інформації в компактній формі. До пристроїв зовнішньої пам’яті відносяться гнучкі та жорсткі магнітні диски, оптичні, магнітооптичні лиски та ін.

  • Гнучкі МД (ГМД) призначені для перенесення інформації з одного комп’ютера на інший, зберігання архівних копій і інформації, яка не зберігається весь час на комп’ютері. Для використання дискети в комп’ютер вбудовані дисководи. Дискети мають заслінку для захисту інформації. Коли заслінка на дискеті 3,5 дюйма відкрита, запис заборонено.

  • Жорсткий МД( ЖМД) (вінчестер) призначено для постійного зберігання інформації, яка використовується при роботі з комп’ютером. Це декілька дисків (з металічною поверхневою плівкою).Головка читання - запису при обертанні знаходиться над диском на маленькій відстані. Інформаційна ємність – до 250 ГБ.

  • Оптичні диски (лазерні) мають ємність більш 600 МБ, високу надійность зберігання інформації, довговічність. Лазерні диски в основному використовуються тільки для читання (CD-ROM), але є оптичні диски, які можна перезаписувати (CD-RW).

Пристрої введення забезпечують введення інформації в пам’ять комп’ютера. Основними пристроями введення є клавіатура і сканер.

. Клавіатура складається з окремих наборів клавіш. За своїм призначенням всі клавіші поділяються на чотири поля. Перше (центральне) поле вміщує клавіші з літерами, цифрами, розділовими знаками, а також ряд управляючих клавіш. Як видно з написів на клавішах, для більшості з клавіш центрального поля натискання однієї й тієї самої клавіші може призводити до введення різних символів залежно від режиму роботи клавіатури. Перехід до того чи іншого режиму багато в чому визначається програмою, яка керує роботою клавіатури. Таких програм є багато, тому навіть на аналогічній клавіатурі перехід, наприклад, з режиму введення українських літер на режим введення англійських може здійснюватися по-різному. Найчастіше зараз використовують комбінації клавіш Ctrl + Shift або Alt + Shift.

Для одноразового переходу у режим введення великих літер треба разом з клавішею літери натиснути клавішу Shift. Перехід у постійний режим введення великих літер здійснюється Натисканням клавіші Caps lock. При цьому загорається індикатор Caps lock в правому верхньому куті клавіатури. Повторне Натискання клавіші Caps lock переводить клавіатуру в режим введення малих літер (індикатор Caps lock при цьому гасне).

Натискання комбінації з двох клавіш здійснюється так: натиснути першу клавішу в комбінації і, не відпускаючи її, натиснути другу.

Друге поле містить12 функціональних клавіш F1-F12, а також деякі керуючі клавіші. В разі натискання функціональних клавіш комп’ютер виконує дії, які визначені програмою, що в даний момент виконується на комп’ютері.

Третє поле містить клавіші управління курсором дисплея. Натискання клавіш , , ,  зумовлює переміщення курсору на екрані дисплея на одне знакомісце відповідно ліворуч, вгору, праворуч, вниз. Натискання клавіші End звичайно призводить до переміщення курсору на кінець рядка, а клавіші Home - на початок рядка.

Четверте поле містить клавіші, які можна використовувати для набору цифр і знаків арифметичних операцій або управління курсором. Перехід до режиму введення цифр здійснюється в разі натискання клавіші Num lock ( при цьому загорається індикатор Num lock). Повторне натискання клавіші Num lock (індикатор Num lock при цьому гасне) переводить клавіші цього поля в режим управління курсором аналогічно клавішам третього поля.

Типове призначення деяких управляючих клавіш і комбінацій клавіш клавіатури:

  • PgUp - сторінка вгору. Використовується в ситуаціях, зв’язаних з переглядом на екрані дисплея текстів, що займають більше ніж один екран (сторінку). Натискання клавіші PgUp зумовлює виведення на екран попередньої сторінки тексту;

  • PgDn - сторінка вниз. При натискуванні цієї клавіші в режимі перегляду тексту на екран виводиться наступна сторінка тексту;

  • Insert - переключення клавіатури в режим вставки. В цьому режимі Натискання клавіші будь-якої літери призводить до вставки цієї літери в позицію курсору. При цьому літери рядка, які розміщені з правого боку від курсору, зсуваються праворуч на одну позицію, звільняючи місце для літери, яка вставляється. Виключення режиму вставки здійснюється повторним натисненням клавіші Insert. Коли режим вставки виключено, натиснення алфавітно-цифрової клавіші призводить до заміщення літери в позиції курсору;

  • Delete - вилучення літери. Натискання цієї клавіші призводить до вилучення літери в позиції курсору і переміщенню тексту праворуч від курсору вліво на одну позицію;

  • Tab - клавіша табуляції. Кожне натискання клавіші зумовлює переміщення курсору на вісім позицій праворуч;

  • BackSpace () - назад. В разі натиснення клавіші вилучається літера зліва від курсору і він зміщується на одну позицію ліворуч;

  • PrintScreen- друкування екрана. Якщо натиснути клавішу Shift, а потім, не відпускаючи її, - клавішу PrintScreen, то на принтер виводиться зображення екрана ( в операційній системі MS DOS);

  • Esc- вихід. Натискання цієї клавіші дозволяє відмовитись від яких-небудь розпочатих дій, завершити роботу в будь-якому режимі і повернутися до попереднього режиму;

  • Enter - введення. Натиснення цієї клавіші сприймається комп’ютером як вказівка приступити до виконання введеної команди. При введенні даних натискання клавіші Enter сприймається як вказівка завершити введення даних у даному рядку і перейти до початку наступного рядка;

Управляючі клавіші Ctrl і Alt натискують у комбінації з іншими клавішами.

  • Ctrl + Alt +Del - перезавантаження операційної системи;

  • Ctrl + C або Ctrl + Pause - завершення виконання поточної програми;

  • Pause - тимчасове припинення виконання програми. Для продовження виконання треба натиснути будь-яку клавішу.

Сканер – це пристрій, який дозволяє вводити в комп’ютер зображення з паперу або іншої плоскої поверхні. За допомогою спеціальної програми (системи оптичного розпізнавання символів) комп’ютер може розпізнавати текст у введеному за допомогою сканера малюнку, це дозволяє швидко вводити в комп’ютер надрукований ( а іноді і написаний) текст.

Маніпулятори – це пристрої введення, які забезпечують природний засіб спілкування користувача з комп’ютером та широко використовуються в сучасних операційних системах та програмах. Самим розповсюдженим маніпулятором є миша.

Пристрої виведення забезпечують виведення результатів роботи користувача. Основними пристроями виведення є монітор та принтер.

Монітор призначений для виведення на екран текстової та графічної інформації. Монітори бувають кольорові та монохромні різного розміру по діагоналі кінескопа (від 14 до 21 дюйма). Важливою характеристикою є розрідження – кількість точок на екрані по вертикалі та по горизонталі у зображенні. Якість зображення зростає з збільшенням розрідження.

Відеоконтролер – електронна схема комп’ютера, яка забезпечує побудову зображення.

Принтер – призначений для друку інформації на папір або плівку. Принтери можуть виводити як текстову, так і графічну інформацію. Існують монохромні та кольорові принтери. За принципом дії розрізняють матричні, струменеві та лазерні принтери.

Соседние файлы в папке Лаб раб опринж