Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_fizika / ФТТ / 6-10.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
592.38 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6-10

Лабораторна робота № 6-10 вивчення властивостей польового напівпровідникового транзистора

Мета роботи: експериментально зняти статичні характеристики польового напівпровідникового транзистора та визначити за ними його основні параметри.

Обладнання: лабораторна установка для зняття статичних характеристик польового транзистора.

Теоретичні відомості

Польовим транзистором називається трьохелектродний керований напівпровідниковий прилад аботипу, в якому, на відміну від біполярного транзистора, керування вихідним струмом відбувається не вхідним струмом, а величиною вхідної напруги, подібно дії електровакуумного тріоду.

Полеві транзистори складаються з трьох електродів:

  1. істок (І) – електрод, через який у провідний канал потрапляють носії заряду,

  2. сток (С) – електрод, через який носії заряду виходять,

  3. затвор (З) – електрод, на який подається керуюча напруга.

Завдяки прикладеній до цих електродів напруги, в польових транзисторах створюється провідний канал (К).

Польові транзистори, в залежності від засобу виготовлення та їх електричних властивостей, поділяються на декілька груп (рис. 1), основними з яких є:

  • з керуючим - переходом (рис. 1, А),

  • з ізольованим затвором і вбудованим провідним каналом – К (рис. 1, Б),

  • зізольованим затвором і вбудованим індукованим каналом – К (рис. 1, В).

Польовий транзистор з керованимпереходом (рис. 1) являє собою напівпровідникову пластину кремнію () із провідністю-типу, на верхніх та нижніх гранях якого методом дифузії утворюються області із провідністю-типу. Ці області електрично поєднуються між собою, утворюючи єдиний електродЗ. По торцям цієї пластини створюють омічні контакти, які утворюють два інших електроди І та С. До цих електродів підключається джерело живлення та зовнішній опір навантаження. Схема підключення польового транзистора наведена на рис. 2.

Область із провідністю -типу, яка розташована між областями-типу, зветься каналомК. Електрична ізоляція між К і З здійснюється за допомогою переходів, які включено на зустріч один одному.

У польовому транзисторі основні носії заряду (в даному випадку електрони) рухаються від І до С через канал К. Поперечний переріз каналу регулюється напругою на З. Для цього на З подається негативна (відносно І) напруга , яка зсуваєпереходи в зворотному напрямку. Регулюючи напругуможна змінювати ширинупереходів і таким чином переріз провідного каналуК. Це в совою чергу призводить до зміни опору провідного каналу К та величини струму , який проходить через цей канал.

Польові транзистори з ізольованим затвором знаходять більш широке застосування завдяки кращим електричним властивостям та більш простій конструкції. В цих транзисторах між провідним каналом К та металічним затвором З знаходиться тонкий діелектричний шар (рис. 5, Б,В). Затвор З в цьому випадку являє собою тонку плівку алюмінію (), яку нанесено на поверхню високоякісного діелектрика. Такі польові транзистори отримали назву МДН- транзисторів (метал-діелектрик-напівпровідник). В МДН- транзисторах з ізольованим затворомЗ та вбудованим провідним каналом К у процесі виготовлення, між І і С створюється тонкий приповерхній шар з провідністю, аналогічною до провідності стоку С і джерела живлення . Тим самим створюється провідний каналК для проходження струму від С до І, навіть при відсутності напруги на затворі З.

Електричні властивості польових транзисторів визначаються їх статичними параметрами, найбільш важливими з яких є:

  • –крутизна стокової характеристики,

  • –внутрішній опір стоку.

Ці параметри можна визначити за вихідними (стоковими) характеристиками:при. На рис. 3 наведено сімейство типових вихідних характеристик польового транзистора та приклад визначення цих параметрів в робочій точці:та. В даному випадку крутизною стокової характеристики є зростання струмупри зміні напруги на затворінапри умові():

Внутрішній опір польового транзистора – це є відношення зміни напруги до зміни струму, при умові(), тобто:

Іншими важливими електричними параметрами польових транзисторів є граничні значення його струмів та напруг, які не можна перевищувати при експлуатації цих приладів. Основними такими параметрами є:

–максимальний струм стоку,

–максимальна напруга на затворі,

–максимальна напруга на стоці,

–максимальна потужність на стоці =,

- максимальна температура навколишнього середовища.

Значення цих граничних параметрів знаходяться у довідниковій літературі відповідного для кожного типу транзисторів.

Соседние файлы в папке ФТТ