Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_m1 / lab_m1.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Jetico Firewall

Програма стійка майже до усіх тестів на просочування інформації. Безкоштовна програма, має невдалу, систему правил, яка уточнює їх буквально кожну хвилину. Не гнучка система налаштувань. Jetico Firewall не залишить без уваги будь-яку підозрілу активність, що виходить за рамки існуючих правил. Від користувача потребує постійної уваги, відрізнити в критичний момент ту ж "троянську" програму від нешкідливої. Існує Custom rule, що дозволяє розкласти по поличках усі права і зобов'язання ваших програм, інша справа, що часу це займе немало. Розробники Jetico Firewall не додали у своє творіння готові налаштування для найбільш популярних застосувань, як в тих же ZoneAlarm і Outpost.

Інтерфейс утиліти аскетичний, але зі своїм завданням справляється. Невисока ресурсоємкість робить її непоганим вибором для слабких ПК. Погана автоматизація процесу створення правил для застосувань.

Tiny Personal Firewall

Файрволл має три стани роботи:

- Мережа повністю недоступна;

- Файрволл буде тебе питати при кожному підключенні до порту: дозволити чи ні;

- Все, що не заборонено - дозволено.

Максимум безпеки за допомогою цієї програми, можна домогтися після тонкої налаштування правил, які в основному стосуються того, заборонити весь діапазон IP-адрес або тільки цю адресу, заборонити вихід для даної програми тільки на один порт або на всі.

Всі спроби троянської або іншої програми на вихід в мережу Tiny відразу ж припиняє і задає відповідне питання.

Простота налаштування. При роботі під NT може записувати в syslog.

Outpost Security Suite

Файрволл Outpost Security Suite – комплексне рішення, що включає захист від вірусів, троянів, шпигунських програм, контроль додатків, захист від спаму, блокування небажаної реклами, захист від відвідування небажаних сайтів і т. п. Є обмежена в можливостях налаштувань безкоштовна і платна версія.

WIPFW

WIPFW це MS Windows версія IPFW входить до складу FreeBSD OS. Можна використовувати і конфігурувати його так само, як і IPFW.

IPFW це система фільтрації та обліку пакетів, що знаходиться в ядрі і забезпечена користувальницькою утилітою настройки, ipfw. Разом вони дозволяють визначати та переглядати правила, що використовує ядро при обробці пакетів.

IPFW складається з двох зв'язаних частин. Міжмережевий екран здійснює фільтрацію пакетів. Частина, що займається урахуванням IP пакетів, відстежує використання маршрутизатора на основі правил подібних тим, що використовуються в частині міжмережевого екрану. Це дозволяє адміністратору визначати, наприклад, обсяг трафіку, отриманого маршрутизатором від певного комп'ютера, або обсяг WWW трафіку.

Контрольні питання

1. Що таке файрволл?

2. Типові параметри файрволлів?

3. Можливості файрволлів: вбудовані та сторонні, платні та безплатні.

4.

Індивідуальне завдання

Створити конфігураційний файл робочої станції для WIPFW з наступними параметрами:

1. Дозволити DHCP трафік для динамічного IP. Забезпечити роботу FTP сервера.

2. Використовувати статичний IP. Забезпечити роботу FTP сервера.

3. Дозволити DHCP трафік для динамічного IP. Забезпечити роботу HTTP сервера.

4. Використовувати статичний IP. Забезпечити роботу HTTP сервера.

5. Дозволити DHCP трафік для динамічного IP. Забезпечити роботу поштового сервера.

6. Використовувати статичний IP. Забезпечити роботу поштового сервера.

7. Дозволити DHCP трафік для динамічного IP. Забезпечити роботу torrent клієнта.

8. Використовувати статичний IP. Забезпечити роботу torrent клієнта

Для усіх правил використовувати режим блокувати все, що явним чином не дозволено. Увесь вихідний трафік утримувати. Локальній трафік дозволяти весь.