Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сабельников м-15.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
197.93 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРЧУВАННЯ ТА ТОРГІВЛІ

ФАКУЛЬТЕТ ОБЛАДНАННЯ ТА ТЕХНІЧНОГО СЕРВІСУ

Кафедра холодильної та торговельної техніки

і прикладної механіки

Реферат

за темою

УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЧНОЇ ПЕРЕРОБКИ ХАРЧОВИХ МАС

Виконав:

студент групи М-15

Сабєльніков М.П.

Керівник :

Доцент

Петренко О.В.

Рецензент :

Кузнецов В.М.

Харків 2015

ЗМІСТ

ВСТУП....................................................................................................................3

1. ТЕХНОЛОГІЧНЕ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЧНОЇ ПЕРЕРОБКИ

СИРОВИНИ І НАПІВФАБРИКАТІВ РОЗДІЛЕННЯМ…………………….4

1.1 ВАЛКОВІ ДРОБАРКИ……………...........................................................5

1.2 МОЛОТКАСТІ ДРОБАРКИ…………………..........................................7

2. УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ РІЗАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ.………......9

3. СЕПАРАТОРИ………………………………………………………………..11

4. УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ПЕРЕМІШУВАННЯ

В'ЯЗКИХ СЕРЕДОВИЩ……………………………………………………14

5. ТЕХНОЛОГИЧЕСКОЕ ОБОРУДОВАНИЕ ДЛЯ МЕХАНИЧЕСКОЙ

ПЕРЕРАБОТКИ СЫРЬЯ И ПОЛУФАБРИКАТОВ ФОРМОВАНИЕМ...16

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….22

СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ ……………………….…………...23

ВСТУП

Останні десятиліття в Харкові спостерігається помітне зниження споживання-населинням багатьох традиційних продуктів харчування – м'яса, молока, фруктів і овочів, риби і рости- тільних жирів. Стан здоров'я харківчан характеризується негативним тенденціями. Продовжує скорочується середня тривалість життя, зростає загальна захворюваність населення.

Переробча промисловість Харкова, яка повинна забезпечувати стійке постачання населення широким асортиментом якісних продуктів харчування, в останні роки знаходиться у складному положенні.

Технічний рівень багатьох харчових виробництв не задовольняє сучасним вимогам. Тільки 19 % активній частині виробничих фондів відповідають світовому рівню, близько 25 % підлягають модернізації і 42 % - заміні.

  1. ТЕХНОЛОГІЧНЕ УСТАТКУВАННЯ

ДЛЯ МЕХАНІЧНОЇ ПЕРЕРОБКИ

СИРОВИНИ І НАПІВФАБРИКАТІВ РОЗДІЛЕННЯМ

Основною характеристикою процесу механічної переробки є міра подрібнення - відношення розмірів часток до і після подрібнення. Залежно від кінцевого розміру часток розрізняють дроблення (грубе подрібнення до часток діаметром 1 мм) і помел (тонке подрібнення до часток діаметром 0,001 мм). Відповідно до цього технологічне устаткування для подрібнення підрозділяється на дроблення великого ( до d = 100...350 мм), середнього ( до d = 40…100 мм), дрібного ( до d = 5…40 мм), млини тонкого ( до d = 0,001…0,05 мм) і колоїдного подрібнення ( до d < 0,001 мм).

Оброблювана сировина і напівфабрикати подрібнюють різними способами.

1. Роздавлювання, при якому тіло під дією навантаження деформується за усім обсягом, частки виходять різного розміру і різної форми.

2. Розколювання, коли тіло руйнується на частини в місцях напруги що викликаються клиноподібним органом, і подрібнюється. Частки однорідніші по розмірах і формі, хоча форма, також як і при роздавлюванні, непостійна.

3. Розламування, коли тіло руйнується під дією моментів, що вигинають. Форма і розмір часток - такі ж, як і при розколюванні.

4 Стирання, коли тіло руйнується під дією сил стискування і тангенціальних сил. В результаті тертя отримують подрібнений продукт.

5. Удар, коли тіло розпадається на частини під дією динамічного навантаження. Ефект при цьому залежить від характеру навантаження: при зосередженому навантаженні він аналогічний розколюванню, а при розподіленій - роздавлюванню. Розрізняють руйнування обмеженим і вільним ударом.

    1. ВАЛКОВІ ДРОБАРКИ

Валкові дробарки застосовуються для великого, середнього і дрібного дроблення матеріалів з різними фізико-механічними властивостями, у тому числі вологих і в'язких.

Основними робочими елементами машин валків є масивні порожнисті цілі або збірні валяння циліндричної форми. По кількості валків дробарки діляться на одні валки, двохвалкові і багатовалкові. За формою робочої поверхні дробарки бувають із зубчастими, рифленими і гладкими валками. Дробарки із зубчастими і рифленими поверхнями валків застосовуються для великого і середнього дроблення, з гладким валянням для дрібного дроблення.

У зубовалковых дробарках матеріал подрібнюється в основному розколюванням, в гладковалковых - роздавлюванням і частково стиранням.

Рисунок 1.1 - Конструкція валкової дробарки

1 – станина; 2,3 – валок; 4 – пружина.

Валкова дробарка (рис. 1.1) з гладкими валками складається із станини 1 і валків 2, 3. Валок 2 встановлений в рухливих підшипниках і може переміщатися (рухливий валок). Підшипники валка 3 закріплені нерухомо (цей валок є нерухомим). Валок утримується в певному положенні пружинами 4 . При попаданні в дробарку шматка надмірно твердого матеріалу пружини стискаються, валки розсуваються і пропускають цей шматок без помелу.

Для того, щоб шматки подрібнюваного матеріалу втягувалися внаслідок тертя між валками, розмір шматків має бути приблизно в 20 разів менше діаметру валків. Тому гладкі валки застосовуються тільки для середнього і дрібного дроблення. Для дроблення крихких матеріалів середньої твердості (наприклад, кухарській солі) застосовують зубчасті дробарки. Зубчасті валки можуть захопити матеріал з поперечником до 0,25….0,5 діаметру валка . Для зміни невеликих шматків з розмірами приблизно 0,08….0,1 використовуютьрифлені валки або з дрібними зубами.