Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PZ_28_kontaktni_analizatori_Dokument_Microsoft.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
387.58 Кб
Скачать

Смакова сенсорна система

смакові відчуття формуються у сукупності з відчуттям температури, тиску і запаху.

Рецептори смаку - смакові бруньки -розташовані на язику, задній стінці глотки, м'якому піднебінні, мигдали­ках і надгортаннику. Більше їх на кінчику язика, його краях і задній час­тині. Кожна із приблизно 10 000 смакових бруньок людини складається з 2-6 рецепторних та опорних клітин.

Смакова брунька має колбоподібну форму, вона не

досягає поверхні слизової оболонки язика і з'єднана з

по­рожниною рота через смакову пору. Кожна з рецепторних смакових клітин має на кінці, поверненому в

просвіт пори, 30-40 найтонших мікроворсинок.

Залози, які знаходяться між сосочками, секретують

рідину, що промиває смакові бруньки. Смакові сенсорні

клітини є вторинночутливими рецепто­рами, на відміну

від нюхових рецепторів, вони є епітеліальними клітинами, дуже швидко замінюються новими (період їх­нього життя близько 10 діб). Нові клітини зв'язуються з тими самими аферентними волокнами, тобто функціональна спеціа­лізація волокон при цьому не змінюється. У смаковій чашечці мікровор­синки контактують з навколишнім се­редовищем за допомогою пори. Подразню­вальні молекули різних речовин досягають смакових рецепторів, дифундуючи крізь цю пору.

Механізми смакової рецепції. Смакові сенсорні епітеліоцити подразнюються мо­лекулами смакової речовини, лише розчи­неними у слині. У відповідь на подраз­нення вони генерують РП, а потім і ПД. ПД через афе­рентні шляхи прямують до центральної нервової системи. Обробка смакових сигналів відбу­вається у центральній нервовій системі, в чому беруть участь барабанна струна (гілка лицевого нерва), яка іннервує передню і бічні ділянки язика, язикоглотковий і блукаючий нерви, які іннервують задню час­тину язика (мал. 194).

Смакові волокна відповідних черепних нервів закінчуються вядрі довгастого мозку, а також ядрах таламуса.Звідси аксо­ни нейронів третього порядку проходять крізь внутрішню капсулу і закінчуються в постцентральній звивині кори головного моз­ку, де знаходиться центр смаку.

Смакові поля язика. Існує чотири основних смакових відчуттів, які сприймаються різними смаковими полями язика:

- солодке і солоне (кінчик язика),

- кисле (край язика),

- гірке (корінь язика).

Специфічність смаково­го відчуття полягає у залежності від концентрації речовини.

Якість відчуття може залежати від кон­центрації речовини. Так, натрію хлорид у малих Біологічна роль смакових відчуттів по­лягає у контролі їстівних якостей їжі, а також у прямому впливі па процес трав­лення.

Нюхова сенсорна система

Нюховий рецептор — нейрон, який має два відростки: дендрит з війками і аксон (нюхове нервове волокно). Довгий тонкий дендрит має невеличке потовщення на кін­ці — дендритну цибулину. Від неї відхо­дять 10—12 війок 15 — 25 мкм завдовжки і 0,1—0,2 мкм діаметром. Війки занурені у тонкий шар слизу, який виділяється підтримуваль­ними енітеліоцитами і нюховими залозами (Боумена). Скупчення нюхових рецеп­торних клітин утворюють ділянки нюхо­вого епітелію, розміщені у людини в нюхо­вій слизовій оболонці верхнього носового ходу і задньоверхньому відділі перего­родки носа.

Механізми нюхової рецепції.Речо­вини, що переносяться вдихуваним по­вітрям до носової порожнини поглинаються слизом і вступають у контакт з мембраною війок нюхових рецепторів, де розміщені рецеп­торні білкові молекули. Це спричинює від­криття йонних каналів і виникнення йон­ного струму. РП поши­рюється від війок через дендрит до тіла клітини, де й виникає ПД, що прямує через аксон — нюхове нервове волокно — до нюхової цибулини великого мозку. Відчуття запаху і поведінковий ефект звичайно настають лише в разі активації достатньої кількості нюхових ре­цепторів.

Центральна обробка нюхової інфор­мації.

Аксони нюхових нейронів утворю­ють нюхові нитки, які, пройшовши крізь решітчасту кістку до порожнини черепа, пря­мують до нервових клітин нюхових ци­булин. У нюхових цибулинах здійснюється пер­винна обробка нюхової інформації. Аксони нейронів нюхових цибулин утворю­ють бічний нюховий шлях, що прямує від нюхової цибулини до нюхового трикутни­ка і кори передньої продірявленої речови­ни, до переднього нюхового ядра і нюхо­вого горбка. Ці структури належать до старої кори і виконують функцію нюхово­го центру, де відбувається аналіз нюхо­вих подразнень і створюються нюхові відчуття. Вважають, що сприймання якості запаху досягається за рахунок асоціативної пам'яті у нюховій цибулині.

Нюх відіграє важливу роль у харчо­вій, захисній, статевій поведінці.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]