Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

praktika

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
154.15 Кб
Скачать

КАФЕДРА МАШИН МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ І ПРИКЛАДНОЇ МЕХАНІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до проходження переддипломної практики (для студентів 5-6 курсів спеціальності

7.090218 „Металургійне обладнання” усіх форм навчання)

Рекомендовано на засіданні кафедри ММК і ПМ

Протокол № 3 від 23.10.2007

Затверджено на засіданні методради ДонДТУ

Протокол № 1 від 02.11.2007

Алчевськ

ДонДТУ

2007

УДК 621.86

Методичні вказівки до проходження переддипломної практики (для студентів 5-6 курсів спеціальності 7.090218 „Металургійне обладнання” усіх форм навчання) /Укл.: В.С. Мумрієнко. – Алчевськ: ДонДТУ, 2007. – 27 с.

Вміщує мету, завдання та зміст переддипломної практики, методичні рекомендації щодо збору матеріалів стосовно об’єкта проектування, укладання звіту та порядок його захисту на кафедрі.

Укладач

В.С. Мумрієнко, ст. викл.

Відповідальний редактор

В.А. Козачишен, доц.

Відповідальний за випуск

В.Н. Ульяницький, проф.

2

Зміст

ВСТУП..............................................................................................

4

1

Мета і задачі практики ..................................................................

5

2

Зміст практики...............................................................................

8

 

2.1

Агломераційний цех (для студентів, які мають

 

 

 

завдання по обладнанню агломераційного цеху) ..................

8

 

2.2

Доменний цех (для студентів, які мають завдання по

 

 

 

обладнанню доменного цеху).................................................

9

 

2.3

Сталеплавильні цехи (для студентів, які мають

 

 

 

завдання по обладнанню сталеплавильних цехів) ...............

10

 

2.4

Цех безперервного розливання сталі ....................................

12

 

2.5

Прокатні цехи (для студентів, що мають завдання по

 

 

 

обладнанню прокатного цеху) .............................................

13

3

Збирання матеріалів для дипломного проекту............................

14

 

3.1

Загальна частина ...................................................................

14

 

3.2

Спеціальна частина ...............................................................

15

 

3.3

Експлуатація, ремонт, монтаж та змащення.........................

17

 

3.4

Організаційна частина...........................................................

17

 

3.5

Економічна частина...............................................................

18

 

3.6

Охорона праці і навколишнього середовища .......................

19

 

3.7

Цивільна оборона в цеху.......................................................

20

 

3.8

Звіт про переддипломну практику........................................

21

4

Попередня робота над основними питаннями дипломного

 

 

проекту ........................................................................................

23

5

Індивідуальне завдання ...............................................................

24

6

Стандартизація, метрологія, використання ЕОМ .......................

25

Перелік рекомендованої літератури:..............................................

26

3

ВСТУП

Переддипломна практика є важливим заключним етапом підготовки спеціалістів механіків для підприємств чорної металургії. Вона проводиться після закінчення і здачі студентами повного курсу теоретичного навчання в університеті.

Переддипломна практика студентів спеціальності 7.090218 „Металургійне обладнання” проводиться на 10-му семестрі денної форми навчання та на 12-семестрі – заочної форми навчання.

Перед початком практики студент повинен отримати завдання на дипломне проектування, програму та індивідуальне завдання, а також конкретні вказівки керівника і консультантів по окремим розділам дипломного проекту, які повинні бути ураховані при добиранні необхідних матеріалів на підприємстві.

Відділ технічного навчання підприємства направляє студентів для проходження переддипломної практики на виробничі дільниці або в цехи, які найбільш відповідають темам їх дипломних завдань.

Існуючими положеннями про виробничу практику безпосередньо керівництво переддипломною практикою студентів у цеху, на дільниці або у відділі покладається на висококваліфікованого спеціаліста-механіка цеху, дільниці або начальника техвідділу, який призначається наказом керівника підприємства.

Навчально-методичне керівництво практикою здійснює кафедра через керівників-викладачів.

Підприємство сприяє студентові в користуванні проектнотехнічною документацією, наявною літературою, інструкціями та

4

іншими матеріалами, надає допомогу в підборі матеріалів для дипломного проектування.

В період проходження практики студент зобов’язаний: виконувати вимоги програми переддипломної практики, добрати матеріали, необхідні для виконання дипломного проекту, своєчасно виконувати всі адміністративні та науково-технічні вказівки керівника практики від підприємства, виконувати положення внутрішнього розпорядку, неухильно виконувати правила техніки безпеки та охорони праці.

1 Мета і задачі практики

Проведення практики має на меті:

безпосередньо практичну підготовку до самостійної роботи на посаді майстра-механіка по монтажу, експлуатації та ремонту металургійного обладнання, інженера-конструктора, інженера по обладнанню; заглиблення та закріплення теоретичних знань;

збір матеріалів для виконання дипломного проекту; придбання досвіду виховної та організаторської роботи в трудовому колективі.

Задачі практики: закріплення й поглиблення знань по технологічним та профілюючим дисциплінам; вивчення технології і обладнання головних металургійних цехів, механізації важких робіт; автоматизації виробничих процесів та обладнання; вивчення питань економіки, організації управління виробництвом, організації проектно-конструкторської роботи; вивчення технології, організації і економіки ремонтної служби підприємства і цеху, системи планово-запобіжних, поточних і капітальних ремонтів; вивчення

5

найновіших досягнень науки і техніки та порядку їх впровадження на даному підприємстві; знайомство з питаннями організації нау- ково-дослідної роботи та винахідницької діяльності на підприємстві і в цеху; знайомство з питаннями техніки безпеки, охорони праці і навколишнього середовища, цивільної оборони, із соціологічними питаннями; знайомство з питаннями інженерної психології і організації інженерної праці; придбання практичних навичок і вміння по конструюванню, монтажу, експлуатації, ремонту, аналізу і усуненню недоліків та модернізації металургійного обладнання; вивчення агрегату, що проектується(модернізується); вивчення призначення, улаштування, технічних і механічних характеристик об’єкта проектування, методів змащення вузлів тертя, питань надійності, міцності, довговічності, зносостійкості, зниження металоємкості монтажних та ремонтних робіт, правил техніки безпеки при монтажі, експлуатації і ремонті; вивчення недоліків в роботі обладнання заданого агрегату, пропозицій раціоналізаторів, винахідників по усуненню цих недоліків; придбання практичних знань та навичок по фаховій, організаторській і виховній роботі в колективі.

В результаті проходження практики студенти повинні: Знати: технологію і обладнання металургійного цеху-об’єкту

дипломного проектування; стан і рівень механізації важких та трудомістких робіт; техніко-економічні показники роботи цеху, агрегату і головні напрямки по їх поліпшенню; організацію проектноконструкторської роботи на підприємстві і в цеху; систему ремонтів; найновіші досягнення науки і техніки в технології та обладнанні цеху-об’єкту дипломного проектування ; стан раціоналіза-

6

торської та винахідницької роботи в цеху; правила техніки безпеки, охорони праці і заходи по охороні навколишнього середовища при монтажі, обслуговуванні та ремонті обладнання; організацію цивільної оборони в цеху; агрегат, що проектується або модернізується – його призначення, улаштування, технологічні та механічні параметри, роботу, змащення, швидкозношувані деталі та засоби їх відновлення та ремонту, технологію монтажу та ремонту; сучасний стан і можливості використання мікропроцесорної техніки в чорній металургії, принципи використання мікропроцесорної техніки і мікро-ЕОМ для виконання конструкторських робіт та технологічної підготовки виробництва; основи програмного забезпечення мікропроцесорних систем.

Вміти: складати технічний звіт з питань технології, обладнання, ремонту, організації і економіки виробництва цеху та підприємства; робити порівнювальний аналіз конструкцій проектуємого або модернізуємого агрегату і його аналогів; аналізувати недоліки в конструкції, роботі механічного обладнання, причини виходу їх з ладу; намічати інженерні рішення по усуненню недоліків; виконувати роботи по конструюванню та модернізації металургійного обладнання з урахуванням вимог надійності, міцності, довговічності, зносостійкості, зниження металоємкості; аналізувати заходи по поліпшенню техніко-економічних показників виробництва продукції; аналізувати і розробляти заходи по удосконаленню організації праці ремонтників та ремонтної служби підприємства в цеху і намічати шляхи зниження витрат на ремонт та утримання металургійного обладнання; здійснювати експлуатацію, проектування, конструювання та дослідження машин, обладнання і прила-

7

дів з умонтованими мікропроцесорами та мікро-ЕОМ; по заданому алгоритму підготувати та налагодити програму для мікропроцесорної системи, призначеної для управління об’єктом.

2 Зміст практики

2.1Агломераційний цех (для студентів, які мають завдання по обладнанню агломераційного цеху)

Характеристика агломераційного цеху, кількість агломашин та їх технічні характеристики. Технологічна схема виробництва. Вантажопотоки. Приймальні бункера. Сировина (руда, вапняк, концентрат, кокс, колошниковий пил, відсів агломерата) та її підготовка (подрібнення, грохочення та інші).

Бункера, дозатори, живильники, затвори, дробарки, грохоти, змішувальні барабани, їх схеми і аналіз роботи. Конвеєри.

Агломераційні машини, улаштування та робота. Тракт відсмоктування газу та міри по збільшенню надійності і довговічності елементів агломашини (ущільнення, ексгаустер, тощо).

Подрібнення, грохочення і охолодження агломерату.

Аналіз виявлених недоліків обладнання та „вузьких місць” в роботі обладнання цеху.

Шляхи скорочення простоїв і збільшення довговічності механічного обладнання.

Організація поточних та планово-попереджувальних ремонтів в цеху.

Техніко-економічні показники роботи цеху.

8

Наукова організація та нормування праці в цеху. Штати персоналу інженерно-технічних робітників по ремонту та експлуатації обладнання в цеху.

Шляхи економії енергії, палива. Заходи, спрямовані на збільшення продуктивності, надійності та довговічності обладнання. Механізація трудомістких робіт в цеху.

Охорона праці, техніка безпеки та захист навколишнього середовища від виробничих викидів.

2.2Доменний цех (для студентів, які мають завдання по обладнанню доменного цеху)

Характеристика цеху, кількість печей та їх характеристика, сортамент чавуну. Технологічна схема виробництва. Вантажопотоки цеха.

Рудний двір та його обладнання. Подача матеріалів до бункерів. Бункера, затвори, обладнання для подачі матеріалів (флюсу, коксу, агломерату, залізної руди, окатишів) до скипів. Грохоти, ва- гонко-ваги. Обладнання для прибирання дріб’язку коксу та агломерату.

Засипні апарати, механізми маневрування конусами та зондами, скіпові лебідки. Обладнання горну. Випуск чавуну і шлаку. Чавуновози та шлаковози. Розливальна машина та кантувальна лебідка. Повітронагрівачі. Повітродувне господарство, газовідводи та газоочистка. Прибирання колошникового пилу.

Аналіз виявлених недоліків обладнання, та „вузьких місць” в роботі обладнання цеху.

Простої цеху через відкази механічного обладнання.

9

Нове механічне обладнання та його порівняння з існуючим. Організація поточних та планово-попереджувальних ремонтів. Техніко-економічні показники роботи цеху. Штати інженернотехнічного персоналу механослужби цеху і робітників по ремонту та експлуатації обладнання в цеху.

Заходи, направлені на підвищення продуктивності і довговічності обладнання. Механізація та автоматизація трудомістких робіт в цеху.

Охорона праці, техніка безпеки та захист навколишнього середовища від виробничих викидів.

2.3Сталеплавильні цехи (для студентів, які мають завдання по обладнанню сталеплавильних цехів)

Загальні питання: перспективи розвитку цеху, його модернізація; аналіз виявлених недоліків обладнання та „вузькі” місця в роботі обладнання цеху; огляд раціоналізаторських пропозицій по удосконаленню обладнання; нове механічне обладнання і його порівняння з існуючим; організація поточних та плановопопереджувальних ремонтів в цеху; механізація та автоматизація трудомістких робіт; техніко-економічні показники роботи цеху; штати інженерно-технічних працівників механослужби цеху і робітників по ремонту і експлуатації механічного обладнання цеху. Заходи, направлені на збільшення продуктивності, надійності та довговічності обладнання.

Мартенівський цех

Характеристика цеху. Кількість пічних агрегатів. Технологічна схема виробництва. Основні виробничі відділення цеху.

10

Шихтовий двір та його обладнання. Засоби подання шихти до печей.

Міксерне відділення та його обладнання.

Обладнання для подавання чавуну з міксера в пічний прогін. Головний будинок. Шихтовий відкрилок. Пічний прогін, його обладнання: заливальні крани, завалочні машини. Перекидні си-

стеми клапанів мартенівських печей. Механізм управління кисневими фурмами та заслінками робочих вікон.

Розливальний прогін, його обладнання. Розливальні крани, ковші, виливниці.

Відділення для роздягання злитків, його обладнання (якщо воно входить до складу цеху).

Недоліки в роботі обладнання цеху, заходи по їх усуненню. Простої цеху через відкази механічного обладнання.

Конверторний цех

Характеристика цеху. Кількість конверторів. Технологічний процес. Вантажопотоки. Основні виробничі відділення цеху. Шихтовий двір, його обладнання. Засоби подачі шихти в конвертори.

Міксерне відділення. Подача чавуну з міксера в конвертори. Завантажувальний прогін, його обладнання. Заливальні крани, системи завантаження.

Конверторний прогін, його обладнання, аналіз роботи. Недоліки в роботі обладнання цеху, заходи по їх усуненню.

Простої цеху через відкази механічного обладнання.

11

Електросталеплавильний цех

Загальна характеристика цеху. Технологічна схема виробництва сталі в дугових електросталеплавильних печах. Характеристика електросталеплавильних печей.

Основні відділення і прогони електросталеплавильних цехів, їх обладнання.

Призначення установленого обладнання.

Улаштування дугових електросталеплавильних печей, їх класифікація. Механізми, які входять в комплекс печі: управління електродами, нахилу печі, підйом склепіння, управління кисневими фурмами, механізми викочування ванни печі, засоби для електромагнітного перемішування металу.

Машини і механізми електропечей для отримання феросплавів та високоякісної сталі.

Улаштування феросплавних цехів. Механізми переміщення та перепуску електродів. Механізми обертання корпуса печі.

Вакуумні індукційні печі, вакуумні дугові електропечі, печі електрошлакового переплаву металу.

Аналіз роботи механічного обладнання. Простої цеху через відкази обладнання.

2.4 Цех безперервного розливання сталі

Характеристика цеху. Технологічна схема виробництва. Підготовка сталі в ковшах.

Технічна характеристика машин для безперервного розливання сталі: піч-ковш, підйомно-поворотний стенд, проміжний ковш, візок проміжного ковша, кристалізатор, механізм качання

12

кристалізатора, роликова проводка, тягнучо-випрямна кліть, машина для вводу затравки, машина газокисневого різання, маркіровочна машина, штабелюючий стіл, рольганг, гідравлічне обладнання.

Перспективи розвитку цеху, удосконалення його обладнання. Огляд раціоналізаторських пропозицій по удосконаленню обладнання. Нове механічне обладнання та його порівняння з існуючим.

Організація ремонтів в цеху. Техніко-економічні показники роботи цеху. Штати інженерно-технічного персоналу механослужби цеху і робітників по ремонту і експлуатації механічного і гідравлічного обладнання цеху.

Охорона праці, техніка безпеки та захист навколишнього середовища.

2.5Прокатні цехи (для студентів, що мають завдання по обладнанню прокатного цеху)

Характеристика цеху. Технологічна схема виробництва. Сортамент готового прокату та заготівель. Склад зливків, підготування їх для прокатування.

Нагрівальне улаштування, обладнання.

Обладнання для передачі зливків від нагрівальних улаштувань до стану.

Прокатні стани цеху та їх характеристика: кількість ліній, клітей, розміри валків, потужність і частота обертання двигунів, підшипники, редуктори, шестеренні кліті, шпиндельні улаштування, врівноважуючи улаштування, охолодження підшипників та валків.

13

Рольганги, підйомні столи, шлепери, ножиці, пили, охолоджувачі, випрямні машини.

Електрообладнання стану.

Аналіз роботи механічного обладнання.

Простої цеху через відкази механічного обладнання. Перспективи розвитку цеху, його модернізація. Аналіз вияв-

лених недоліків та „вузьких” місць в роботі обладнання цеху та заходи по їх усуненню.

Огляд раціоналізаторських пропозицій по удосконаленню обладнання. Нове механічне обладнання та його порівняння з існуючим.

Організація поточних та планово-попереджувальних ремонтів в цеху. Техніко-економічні показники роботи цеху. Штати ін- женерно-технічного персоналу механослужби цеху і робітників по ремонту, експлуатації обладнання.

Заходи, керовані на збільшення продуктивності, надійності та довговічності обладнання.

Охорона праці, техніка безпеки та захист навколишнього середовища.

3 Збирання матеріалів для дипломного проекту

Збирання матеріалів проводиться відповідно до мети, завдання та змісту переддипломної практики.

3.1 Загальна частина

Коротка характеристика та відомості про підприємство.

14

Докладна характеристика та відомості про технологічний процес та обладнання цеху, по якому студент виконує дипломний проект (див. відповідний розділ п. 2).

3.2 Спеціальна частина

Вивчення машини (агрегату), яка є предметом спеціальної частини дипломного проекту, треба проводити в такому порядку:

1)призначення машини та технологічні вимоги, пред’явлені

до неї;

2)докладні технічні дані по кожному механізму машини (агрегату) (кінематичні схеми, головні розміри, навантаження, прискорення, швидкість, передаточні числа, характеристики передач тощо);

3)технічна характеристика машини (агрегату) та її механіз-

мів;

4)матеріал, термообробка і маса найважливіших деталей машини, маса механізмів і машини в цілому;

5)тип, потужність, частота обертання електродвигуна кожного механізму;

6)принцип дії машини та її механізмів;

7)діаграми швидкостей та прискорень робочих органів ма-

шини;

8)навантаження, діючі на окремі механізми: статичні, динамічні, характер змінення навантажень;

9)технічні вимоги, пред’явлені до машини;

10)аналіз існуючих конструкцій проектуємої машини з приведенням необхідних схем, критичним оглядом патентних матері-

алів та інших джерел;

15

11)продуктивність машини: технічна, можлива і фактична; процент завантаження машини;

12)виконуємо робота, послідовність і тривалість окремих операцій, графік роботи;

13)можливість інтенсифікації роботи машини без зниження

їїнадійності;

14)аналіз недоліків в конструкції і роботі машини та заходи по їх усуненню;

15)перспективи подальшого удосконалення машини або заміни її більш сучасною;

16)пропонування новаторів і раціоналізаторів по поліпшенню конструкції і роботи машини, по збільшенню строку служби її деталей та вузлів, підвищення надійності та довговічності;

17)правила техніки безпеки при роботі машини, захисні улаштування;

18)вартість машини в цілому і окремих її вузлів і деталей, особливо часто замінних;

19)хронометраж технологічного процесу, виконуємого проектуємою машиною.

Всі ці матеріали і дані студент повинен одержати в процесі планомірного безпосереднього ознайомлення з обладнанням, про- ектно-технічною документацією, яка є в технічних відділах цехів (ділянок), із систематичного спостереження за роботою обслуговуючого та ремонтного персоналу, консультацій у робітників цеху або виробничого відділу, а також із літературних джерел.

Рекомендується присутність студента на оперативних нарадах, які проводяться керівником механослужби цеху або відділу.

16

3.3 Експлуатація, ремонт, монтаж та змащення

Збір матеріалів по цьому розділу треба проводити по наступному плану:

1)експлуатаційні дані: строк служби окремих деталей і вузлів, характер зношення і поломок та інше;

2)характер, засоби та періодичність ремонтів машини, ремонтопридатність її складових частин і машини в цілому;

3)технологія і порядок монтажу машини (агрегату);

4)змащувальні пристрої машини та змащувальні матеріали, засоби і періодичність змащення вузлів тертя;

5)порядок складання відомості дефектів, розробка технологічного процесу ремонту;

6)система ТО і Р.

3.4 Організаційна частина

Ця частина має на меті проектування раціональної організації ремонту обладнання цеху і призначеного агрегату або машини.

Для стислої характеристики ремонтного господарства підприємства і цеха необхідно добрати матеріали по складу цехів, підпорядкованих головному механіку, ступінь централізації ремонтних робіт, по складу ремонтної служби цеху, участі в ремонтах централізованих ремонтних організацій, вивчити схему організації ремонтного господарства цеха, виявити недоліки в організації і управлінні виробництвом ремонтних робіт та установити можливі шляхи їх усунення.

Вивчити дані про стійкість основних деталей та вузлів машини (по агрегатним журналам та іншій технічній документації).

17

Для розробки проекту організації ремонтних робіт, визначити потребу в вузлах і деталях для поточного ремонту, ознайомитися з цеховою ремонтною відомістю до поточного ремонту.

Для розробки технологічного (поопераційного) графіка ремонту окремого вузла машини необхідно, по можливості, прийняти участь в такому ремонті, зібрати відомості про тривалість ремонтних операцій, кількість зайнятих робітників, необхідного інструмента, засобів та пристроїв, критично осмислити сукупність ремонтних операцій (з точки зору їх послідовності).

Для обґрунтування штату, системи оплати праці і розрахунку річного фонду заробітної плати ремонтного персоналу треба зібрати фактичні дані про штат і систему оплати праці в цеху та порівняти їх з нормативними.

3.5 Економічна частина

Для виконання цієї частини необхідно вивчити наступні питання:

1)річна виробнича програма цеху;

2)методи планування виробничої програми;

3)фактичне виконання плану в минулому календарному ро-

ці;

4)зміни техніко-економічних показників (продуктивність, витрати сировини, матеріалів, напівфабрикатів, енергії тощо), які виникнуть від реалізації проектних рішень;

5)планова та звітна калькуляція собівартості продукції за попередній рік з розшифровкою за статтями витрат по переробці;

6)вартість основних фондів цеха з виділенням тих агрегатів, машин та вузлів, які підлягають удосконаленню;

18

7)

вихідні дані для визначення витрат на реалізацію проект-

6) профілактичні протипожежні заходи. Блискавкозахист.

них рішень;

Евакуаційні виходи;

8)

витрати по статті „Поточний ремонт та утримання основ-

7) засоби гасіння пожежі. Норми для розрахунку засобів по-

них фондів”;

жежегасіння;

9)

вартість запасних частин, вузлів, допоміжних матеріалів,

8) заходи, які направлені на зниженні кількості шкідливих

електроенергії, води, пару, газу, витрати на послуги інших цехів

викидів забруднених газів, води, поліпшення утилізації шлаків,

(ЦРМО, ЦРКО, ЦМК, ЦРПО тощо), ремонтних трестів і будівель-

окалини, переробу мастил та інше;

но-монтажних організацій;

9) технологічні схеми газоочищення та пиловловлювання,

10) тарифні ставки, середня заробітна плата ремонтно-

що застосовані у цеху;

чергового персоналу, ІТП, преміювання та інші методи матеріаль-

10) захист ґрунту від твердих відходів виробництва.

ного стимулювання;

3.7 Цивільна оборона в цеху

11) заходи, намічаємі в цеху для зниження витрат на ремонт.

Інформація цього розділу укладається в суворій відповіднос-

 

 

3.6 Охорона праці і навколишнього середовища

ті з режимом, установленим в даному цеху.

Для виконання цієї частини необхідно вивчити наступні пи-

Основні питання цього розділу:

тання:

 

1) структура цивільної оборони цеха або дільниці, склад фо-

1)

клас підприємства по санітарній характеристиці, ширина

рмування цивільної оборони;

санітарно-захисної зони;

2) інженерно-технічні заходи в цеху:

2)

характеристика праці на основних робочих місцях: темпе-

по підвищенню стійкості проти дії вражаючих чинників

ратура, запиленість та загазованість повітря, рівень шуму і вібра-

зброї масового ураження; по захисту робітників та службовців

ції, наявність і розміри небезпечних зон, інтенсивність випроміню-

змін; по захисту резервних джерел енерго- і водопостачання, най-

вання та інше;

більш цінного обладнання, агрегатів, ушкодження яких можуть

3)

заходи по поліпшенню умов праці в цеху, на дільниці;

бути джерелом додаткових руйнувань або жертв (ємності, що зна-

4)

норми забезпечення засобами індивідуального захисту пе-

ходяться під тиском, або містять паливно-мастильні матеріали та

рсоналу механослужби дільниці, цеха;

інші);

5)

пожежна безпека виробництва. Категорія виробництва по

3) заходи по переводу цеха або дільниці на особовий режим і

пожежній безпеці. Ступінь вогнестійкості будівлі цеха;

забезпечення машин та механізмів при проведенні рятувальних і

 

 

відновлювальних робіт;

 

19

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]