Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НРС 2.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Перелік умовних позначень та скорочень

А – амплітуда коливання кристалізатора, мм.

а – товщина злитка, м (мм).

- коефіцієнт, що показує, на скільки градусів змінюється температура ліквідусу сталі при додаванні 1% -гo компонента.

–коефіцієнта тепловіддачі,.

–сумарний коефіцієнт тепловіддачі випромінюванням і конвенцією,.

В

1 Характеристика сталі заданої марки

Характеристика сталі певної марки зазвичай містить такі дані: до якої групи марок відноситься сталь, хімічний склад, призначення, вид постачання, основні технологічні характеристики – флокеночуттєвість, відпускна крихкість, прогартовуваність, зварюваність, види термообробки. Оскільки йдеться про сталі, що розливаються на МБЛЗ то вміст в них сірки і фосфору не повинен перевищувати 0,025% кожного, якщо немає жорсткіших вимог по цих елементах для кожної конкретної марки. В багатьох випадках сучасні стандарти вимагають сумарний вміст сірки і фосфору, що не повинен перевищувати 0,035% (звичайно не більше 0,015% [S] і 0,020% [P]).

Потрібну інформацію для виконання цього розділу можна знайти в марочниках сталей та сплавів, технологічних інструкціях підприємств.

Приклад 1. Дати коротку характеристику марки сталі 10ХСНД.

Сталь 10ХСНД відноситься до конструкційних низьколегованих сталей. Поставляється в гарячекатаному, термічно обробленому або нормалізованому стані у вигляді сортового і фасонного прокату, смуги, гнутих профілів, листа. Може використовуватися для елементів зварних металоконструкцій і різних деталей, до яких пред'являються вимоги підвищеної міцності і корозійної стійкості з обмеженням маси і працюючих при температурі від, – 70 до + 450 0С, а також штампованих деталей судин, що працюють при температурі від – 40 до + 400 0С.

Сталь зварюється без обмежень, піддається обробці різанням, не флокеночуттєва, мало схильна до відпускної крихкості.

Масова частка хімічних елементів, які входять до складу сталі складає: С ≤ 0,12 %; Si 0,80 – 1,10%; Mn 0,50 – 0,80%; S ≤ 0,025; P ≤ 0,025; Cr 0,60 – 0,90%; Ni 0,50 – 0,80%; As ≤ 0,08%; Cu 0,40 – 0,60%; N ≤ 0,012%.

2 Визначення температуРи металу при розливанні сталі на мблз

При безперервному розливанні сталі дуже важлива підтримка оптимального рівня температури металу, що розливається.

Точний розрахунок і підтримка температури металу при розливанні необхідний для забезпечення високої якості БЛЗ і стабільності процесу розливання.

Підвищений перегрів металу над температурою ліквідусу сприяє збільшенню тріщиночутливості заготовок, розвитку стовпчастої структури злитку і таких дефектів макроструктури, як осьова ліквація і центральна пористість. Крім того, надмірно висока температура металу, що розливається, може привести до проривів БЛЗ по тріщинах. При збільшенні температури металу в промковші вище оптимальної величини потрібно зниження рівня швидкостей витягування БЛЗ (орієнтовно, перевищення оптимальної температури розливання на 10 0С вимагає зниження швидкості розливання на 5%).

Необхідна температура металу в проміжному ковші розраховується виходячи з температури ліквідусу для кожної марки сталі.