Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД метод. вказівки до самост. роботи.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Навчальне питання 2. Зона хімічного зараження й осередок хімічної поразки Графічна частина

Зона хімічного зараження на схему наноситься по периметру синім кольором, а площа усередині зони заштриховується – жовтим. Вона характеризується довжиною (L), глибиною (Г) і збільшенням α, для чого: перпендикулярно напрямку вітру наносимо границю зони з навітряної сторони довжиною L (де місце застосування хімічної зброї – це середина довжини).

На схему наноситься район застосування хімічної зброї у вигляді овалу синього кольору в довільній формі.

На відстані Г від району застосування хімічної зброї по напрямкові вітру наноситься далека границя зони зараження довжиною L+2α, де α= при інверсії – 0,05∙Г,кг, при конвекції - 0,1∙Г, при ізотермії - 0,08∙Г.

Глибина поширення хмари визначається з таблиці 12.7 (12.6) «Довідника»

Зона хімічного зараження наноситься синім кольором біля району застосування хімічної зброї: у чисельнику - тип отруйної речовини, у знаменнику – час і дата застосування хімічної зброї.

Розрахункова частина

Час підходу хмари зараженого повітря до населених пунктів, що потрапили в зону хімічного зараження, визначається з таблиці 12.8 (12.7) «Довідника».

Для цього виміряється відстань (R,км) від місця застосування ОР до центру населеного пункту.

Час, протягом якого люди повинні перебувати в засобах індивідуального й колективного захисту, визначається з таблиці 12.9 (12.8) «Довідника»).

Результати розрахунків представити у вигляді таблиці:

Населений

пункт

Відстань, R, км

tпідх, г, хвил

Стійкість ОР, г, діб

Навчальне питання 3. Зона біологічного (бактеріологічного) зараження й осередок біологічної поразки Графічна частина

Зона біологічного зараження наноситься по периметру синім кольором у вигляді фігури неправильної форми. Площа усередині зони заштриховується коричневим кольором. Надпис, що пояснює, наноситься синім кольором біля зони: у чисельнику тип захворювання й кількість постраждалих людей, у знаменнику – час і дата застосування біологічної зброї.

При введенні комплексу санітарно-епідеміологічних заходів – карантину – по периметру синім кольором, графічне зображення у вигляді хрестиків, а при введенні обсервації – реснички.

Карантин Обсервація

х х х х х IIIIIIIIII

Методичні вказівки

до вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності» розроблені на підставі типової програми БЖД, затвердженої наказом Міністра освіти й науки № 182/200 від 20.06.1995г.

17