Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка курсовая эконом теория.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
186.88 Кб
Скачать

11

Міністерство освіти і науки України

ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ЕКОНОМІКИ І УПРАВЛІННЯ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з курсу «Економічна теорія»

Рекомендовано

на засіданні кафедри

економіки і управління

Протокол №

Алчевськ

2011

1. Мета і етапи підготовки роботи

Метою виконання курсової роботи є поглиблення і закріплення студентами теоретичних знань з економічної теорії, набуття вмінь аналізувати опрацьований матеріал, робити відповідні узагальнення та висновки. Написання курсової роботи дає студентові можливість навчитися самостійно і творчо використовувати наукову літературу, узагальнювати теоретичні положення, вникати в теоретичні дискусії, формулювати власні погляди стосовно невирішених теоретичних та практичних проблем економіч­ної науки та економічного життя суспільства, обґрунтовувати висновки і пропозиції, спрямовані на їх вирішення.

2. Вибір теми і складання плану роботи

Робота студента з вибору теми має розпочатися з ознайомлення з тематикою курсових робіт. Орієнтовна тематика подається нижче.

Студенти-заочники вибирають тему згідно списку групи, що є додатком до методичних вказівок.

Складання плану курсової роботи

Складання плану курсової роботи є відповідальним етапом, оскільки від нього залежить якість роботи. План складають після добору і вивчення літературних джерел та складання бібліографії. У ній потрібно виділити головні літературні джерела (роботи класиків економічної теорії, монографії, теоретичні статті), опрацювання яких є необхідним під час написання роботи. Важливо також опрацювати відповідні законодавчі та інші нормативні акти (закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України тощо). Особливу увагу слід надавати періодич­ним виданням (часописи «Економіка України», «Фінанси України», «Банківська справа», «Вчені записки» КНЕУ, «Проблеми формування ринкової економіки» КНЕУ, «Вопросы экономики», «Российский экономический журнал» та ін.). Важливо залучати до бібліографії монографічні роботи та підручники, підготовлені вченими КНЕУ.

У роботі потрібно використовувати статистичний матеріал, який публікується в спеціальних виданнях Держкомстату України та періодичних виданнях.

Зразок плану курсової роботи Тема: «Проблеми реалізації практичної функції економічної теорії в умовах перехідного періоду (на прикладі України)»

Вступ

1. Сутність практичної функції економічної теорії.

2. Сутність і тенденції розвитку соціально-економічних відносин на початку ХХІ ст. та їх вплив на трансформаційні процеси в Україні.

3. Розробка перспективної моделі економічної формації України.

Задачі

Висновки.

Список літератури.

3. Зміст, структура та обсяг курсової роботи

Робота повинна мати чітку і логічну структуру з відповідними складовими елементами. Традиційно курсова робота складається зі вступу, основної частини, практичної частини (задач) та висновків.

У вступі розкривають актуальність теми, її значення з посиланням на літературні джерела, визначають мету і завдання дослідження, що вимагають вирішення, вказують методи дослідження.

Основна частина роботи передбачає глибоке і всебічне висвітлення головних проблем теми. Вона поділяється на ряд розділів. Перший з них присвячується дослідженню теоретико-методоло­гічних аспектів теми, а інші — питанням аналізу досліджуваної проблеми, обґрунтуванню пропозицій та висновків щодо їх вирішення. При цьому важливо показати, як висвітлюється дана проблема в економічній літературі, викласти різні погляди і детально проаналізувати їх.

У висновках необхідно стисло підсумувати результати досліджуваної проблеми, зробити теоретичні висновки і практичні рекомендації, виходячи зі змісту роботи.

Обсяг курсової роботи — 25—30 сторінок стандартного формату. Приблизний обсяг структурних складових тексту курсової роботи: вступ — 1—1,5 сторінки, основна частина — 22—26 сторінок, задачі – 2 сторінки, висновки — 2—3 сторінки.