Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар №5.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
48.07 Кб
Скачать

2. Доступ до правової інформації

Конституційне право громадян України на доступ до правової інформації

Конституцією України кожному гарантується право знати свої права і обов‘язки.

Відповідно до статті 57 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом.

Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними. Цією статтею Конституції України вперше закріплено важливий обов‘язок держави щодо забезпечення доведення законів та інших нормативно-правових актів, що визначають права і обов'язки громадян, до відома населення. Це свідчить про те, що держава справді прагне і готова забезпечувати ці права, а не тільки проголошувати їх.

Відповідно до статті 94 Конституції України закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.

Міністерством юстиції на виконання Конституції України та завдань, покладених на Міністерство, видаються офіційні збірники законодавства та кодекси України, інформаційний бюлетень «Офіційний вісник України», ведеться Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів, надається інформація з його бази даних, здійснюється робота із систематизації законодавства, готуються пропозиції щодо його кодифікації, на офіційному веб-сайті Міністерства висвітлюється діяльність Міністерства юстиції, щоденно розміщується інформація про набрання чинності нормативно-правовими актами, включеними до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, щомісячно – про включення до реєстру міжнародних договорів.

Відповідно до Указу Президента України від 13 грудня 1996 року № 1207 «Про опублікування актів законодавства України в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» Мін‘юст, починаючи з 1997 року, видає бюлетень «Офіційний вісник України».

Указом Президента України від 10 червня 1997 року № 503 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» «Офіційному віснику України» надано статус офіційного друкованого видання.

В «Офіційному віснику України» публікуються державною мовою закони України, укази і розпорядження Президента України, постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України, що мають нормативний характер, акти Конституційного Суду України, нормативно-правові акти Національного банку України, міжнародні договори України, що набрали чинності, нормативні акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, зареєстровані Міністерством юстиції.

Крім того, в бюлетені публікуються оголошення про відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта, резолютивні частини постанов суду про визнання нормативно-правового акта незаконним або таким, що не відповідає правовому акту вищої юридичної сили, і про визнання його нечинним, рішення Європейського суду з прав людини, регуляторні акти, що не підлягають державній реєстрації в Мін‘юсті.

Для зручності користування в «Офіційному віснику України» двічі на рік друкуються хронологічні покажчики до актів, опублікованих у бюлетені, а також один раз на рік - алфавітно-предметний покажчик.

За майже 14 років виходу в світ в «Офіційному віснику України» оприлюднено близько 36 тисяч актів законодавства.

10 років бюлетень виходив у світ щотижня. Для більш оперативного доведення нормативно-правових актів до громадян та юридичних осіб та скорочення терміну оприлюднення актів з січня 2007 року «Офіційний вісник України» видається два рази на тиждень.

 На Міністерство юстиції покладено функції офіційного видавця збірників актів законодавства. Для цього використовуються результати роботи по систематизації законодавства та веденню Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів.

Динамічний розвиток законодавства в державі, великий обсяг змін та доповнень до чинних актів зумовили потребу у запровадженні нових засобів підтримки нормативно-правових актів у контрольному стані.

На виконання указів Президента України від 22 січня 1996 року № 73 «Про видання збірників актів законодавства України» та від 27 червня 1996 року № 472 «Питання оновлення збірників актів законодавства України» Міністерство юстиції забезпечує видання багатотомного офіційного збірника «Систематичне зібрання чинного законодавства України» та кодексів України.

«Систематичне зібрання чинного законодавства України» є ефективним інструментом для запровадження у міністерствах, інших центральних органах  виконавчої влади централізованої системи обліку і систематизації  нормативно-правових актів.

У цьому щомісячному виданні нормативно-правові акти систематизовані згідно Класифікатора за предметною ознакою і будуть розміщені у більше ніж 20 Розділах.

 «Систематичне зібрання чинного законодавства України» – єдине в державі офіційне видання такого формату.

У Зібранні публікуються чинні акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України, а також Національного банку України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади України, що зареєстровані в Міністерстві юстиції, а також нормативно-правові акти, які видані з часу прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 року). 

 З січня 2003 року по вересень 2010 року видано 95 томів «Систематичного зібрання чинного законодавства України», в тому числі:

Розділ 1 «Основи конституційного ладу» – 12 томів;

Розділ 2 «Законодавство про органи та установи юстиції» – 7 томів;

Розділ 3 «Законодавство про організацію і діяльність судів. Третейські суди. Прокуратура. Адвокатура» – 5 томів;

Розділ 4 «Цивільне, сімейне та цивільне процесуальне законодавство» - 15 томів ;

Розділ 5 «Господарське та господарське процесуальне законодавство» - 18 томів;

Розділ 6 «Житлове законодавство. Житлово-комунальне господарство» –  12 томів;

Розділ 7 «Праця. Зайнятість населення. Державна служба» – 10 томів;

Розділ 8 «Охорона праці» – 11 томів;

Розділ 9 «Державне соціальне страхування. Соціальний захист громадян» – 3 томи.

Із серпня 2009 року це зібрання виходить в електронному вигляді.

У жовтні 2008 року, видано двотомник «Практичне законодавство для сільської ради», в якому зібрано біля 300 нормативно-правових актів або витягів із них, що стосуються діяльності сільської, селищної ради, їх виконавчих органів, спеціалістів. 

           Випуск цього друкованого видання є першим кроком до впровадження в сільських (селищних) радах централізованої системи упорядкування нормативно-правових актів.

З січня 2010  року  тексти нормативно-правових актів, що опубліковані в усіх розділах «Систематичного зібрання чинного законодавства України» за 2003-2009 роки,  видані в електронному вигляді (на компакт – диску).

Перший номер зібрання вийшов у січні 2010 року: у двох томах подано на папері зміст усіх 8 розділів  та компакт-диск з текстами нормативно-правових актів, що увійшли до цих розділів.

           Крім того, Міністерством юстиції та Міністерством освіти і науки у період з 2003 року по 2007 рік підготовлено і випущено у світ двотомні нормативні збірники: «Вища освіта в Україні. Нормативно-правове регулювання», «Середня освіта в Україні. Нормативно-правове регулювання»,  «Професійно-технічна освіта в Україні. Нормативно-правове регулювання», «Позашкільна освіта в Україні. Нормативно-правове  регулювання», «Дошкільна освіта в Україні. Нормативно-правове регулювання».

 Обсяг  видань склав десять томів.

Збірники вийшли у світ у твердих теках з роз’ємними замками, що дало можливість підтримувати тексти актів у контрольному стані шляхом заміни (вставки) аркушів. 

 З метою подальшого вдосконалення систематизації законодавства із застосуванням новітніх інформаційних технологій протягом 2009 року розроблено відповідне програмне забезпечення та здійснено видання вказаних збірників на електронних носіях.

Систематизацію актів законодавства в електронному вигляді забезпечує формування Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів – автоматизованої системи збирання, накопичення та опрацювання актів законодавства.

Реєстр - єдина державна офіційна електронна правова база даних нормативно-правових актів, яка створена на виконання Указу Президента України від 27 червня 1996 року № 468 «Про державний реєстр нормативних актів».

До Реєстру включаються поточні нормативно-правові акти, нормативно-правові акти, видані починаючи з дня прийняття Акта проголошення незалежності України, нормативно-правові акти, видані до прийняття Акта проголошення незалежності України, які не втратили чинності та не суперечать законодавству України, а також тимчасові нормативно-правові акти з терміном дії один рік і більше та з терміном дії менше року в разі його продовження.

До Реєстру включені закони України, акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, що мають нормативний характер, рішення і висновки Конституційного Суду України, міжнародні договори України, а також зареєстровані в Міністерстві юстиції нормативно-правові акти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та Національного банку.

З жовтня 2003 року кожна юридична чи фізична особа може отримати будь-який нормативно-правовий акт або витяг із нього у вигляді окремих розділів, глав або статей у контрольному стані чи в будь-якій попередній редакції.

Нормативно-правові акти можна отримати на папері, у вигляді комп’ютерного файлу або шляхом безпосереднього санкціонованого доступу до інформаційного фонду Реєстру.

 Інформація про Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів приведена на сайті www.reestrnpa.gov.ua.

           Міністерство юстиції широко висвітлює свою діяльність на веб-сайті, який функціонує з 2001 року.

Щоденно подається інформація про діяльність Міністерства, прийняті нормативно-правові акти, ділові зустрічі та офіційні візити Міністра та керівництва Мін’юсту, подано структуру Міністерства, визначено його правові засади, ведеться історичний екскурс щодо органів юстиції, розкривається міжнародна діяльність.

Розміщені та підтримуються в контрольному стані тексти нормативно-правових актів, які регулюють діяльність Міністерства, тексти суспільно-важливих актів з питань, що належать до повноважень Мін’юсту.

Створено рубрику «Довідкова інформація», у якій містяться, зокрема, матеріали про порядок видачі свідоцтв про присвоєння кваліфікації судового експерта, порядок видачі свідоцтв про право на заняття нотаріальною діяльністю, правила проставлення апостиля та підготовка документів для їх подальшої консульської легалізації, порядок реєстрації політичних партій, адвокатських об’єднань, легалізації об’єднань громадян та порядок державної реєстрації нормативно-правових актів, порядок утворення та реєстрації постійно діючого третейського суду, порядок реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств.

Забезпечення конституційного права громадян на доступ до правової інформації сприятиме подальшому формуванню правової культури, поваги до Закону, розвитку правової держави.