Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посибник.doc
Скачиваний:
295
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

3.2.2. Маркування товарів

В Україні функціонує Українська державна система сертифікації - УкрСЕПРО, яка перевіряє продукти та інші товари на відповідність стандартам, видає сертифікат відповідності який після цього дає право маркувати продукцію (рис. 3.2.1 а, б).

Рис. 3.2.1. Знаки, що підтверджують відповідність продукції

Маркування товарів першим знаком (рис. 3.2.1 а) підтверджує відповідність міжнародному стандарту якості ISO 9000. Другий знак (рис.3.2.1 б) - є інформаційним знаком, що розповідає про склад продукту (продукт з радіопротекторними властивостями).

Існує дуже багато символів (знаків) маркування. Всі символи на різноманітних товарах можливо об'єднати у такі групи:

  • які засвідчують екологічну безпеку товару;

  • які підтверджують відповідність стандартам якості та безпеки;

  • інформаційні знаки (розповідають про склад продукту);

  • інформація про правила користування (зокрема про те, що забороняється);

  • терміни споживання, дії.

На міжнародному рівні продукція повинна бути позначена стандартом серії ISO 9000 "Управління якістю". Таки знаки ставлять в основному на експортні товари. На продукти і товари внутрішньодержавного споживання ставляться знаки відповідності згідно з ДСТУ 2296-93 (рис.3.2.2).

Рис. 3.2.2. Знаки відповідності України

За вимогами Держстандарту України імпортні товари повинні супроводжуватись інформацією українською мовою. Якщо така інформація відсутня необхідно орієнтуватись у часто вживаних надписах: best before, a consommer de preference, avant le Mind, haetbar bis (Ende), consumir preferetemente antes de - краще вживати до; а такі, як - expiry date, validity вказують на термін зберігання; production date - дата виготовлення товару.

Міждержавні знаки відповідності. Серед багатьох знаків найбільш важливими є знаки системи сертифікації Росії Російська система сертифікації об'єднує обов'язкову і добровільну сертифікації. Обов'язкова сертифікація представлена Системою ГОСТ Р, яка діє в Росії, а також в країнах СНД (рис.3.2.3).

Рис.3.2.3. Знаки відповідності в системі ГОСТ Р:

1—при обов'язковій сертифікації; 2 - вимоги державних стандартів; З - системи сертифікації систем якості; 4 - при добровільній сертифікації

Правила Системи, апробовані на протязі декількох років, лягли в основу створення загальних положень сертифікації в Росії. Система ГОСТР відкрита для участі в ній всіх суб'єктів, які визнають її правила, в тому числі і органів державного управління, на які покладена діяльність з сертифікації (рис.3.2.4).

Рис.3.2.4. Знаки відповідності систем обов'язкової сертифікації ряду федеральних органів виконавчої влади:

1 - на федеральному залізничному транспорті; 2 - засобів захисту інформації та вимог безпеки інформації; 3 - медичних імунобіологічних препаратів; 4 - морських гражданських судів; 5 - з екологічних вимог; 6 - продукції й послуг в галузі пожежної безпеки;

Приклади знаків відповідності системи обов'язкової сертифікації на повітряному транспорті Росії наведені на рис. 3.2.5.

Система ГОСТ Р на основі погоджень взаємодіє з іншими сертифікаційними системами. Функції учасників Системи встановлені Законом "Про сертифікацію продукції і послуг".

Рис.3.2.5. Знаки відповідності системи сертифікації на повітряному транспорті Росії:

1 - для продукції; 2 - для підприємства (організації); 3 - для персоналу; 4 - для систем якості

Добровільна сертифікація в Росії представлена Системами СовАсК, МЕКС, „Артур"; „Абрис" тощо (рис.3.2.6)

Рис.3.2.6. Знаки відповідності систем добровільної сертифікації:

1 - Мосекспертиза (система МЕКС); 2 - засобів й систем в сфері інформатизації; 3 - засобів вимірювань; 4 - морської техніки «Артур»; 5 - продукції машинобудування й приладобудування «Абрис»; б- складально-зварювальних робіт; системи СовАсК.

Об'єктами сертифікації в них є більшість з видів продукції, послуг, процесів, системи забезпечення якості, системи виробництва. Крім того, СовАсК має право на проведення акредитації випробувальних лабораторій, а також аудиторів з оцінки систем якості і атестації виробництв. В основу створення Системи були покладені розробки ISO, керівництва ISO/МЕС європейські стандарти EN 45000, в силу чого Система СовАсК гармонізована не тільки з Системою обов'язкової сертифікації ГОСТР, але й з міжнародними правилами і нормами.

Оскільки російська Система ГОСТ Р гармонізована з міжнародними правилами, країни СНГ взяли за основу складання методичних документів по сертифікації російські правила та інші розробки. Знаки відповідності національних систем сертифікації держав СНГ наведені нарис. 3.2.7.

Рис.3.2.7. Знаки відповідності національних систем сертифікації держав СНГ

верхній рядок: 1 - Азербайджан, 2 - Армєнія, 3 - Бєларусь, 4 - Грузія, 5 - Казахстан, 6 - Киргизстан; нижній рядок: 7 - Молдова, 8 - Таджикистан, 9 - Туркменистан, 10 - Узбекистан.