Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2 история.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

2.Визначте наслідки утвердження командно-адміністративної системи для Української рср у 30-х роках XX ст.

Про зміцнення тоталітаризму в Україні у 20 - 30 -х рр. свідчать наступні процеси :

  1. Затвердження комуністичної форми тоталітарної ідеології. Це твердження йшло через безкомпромісну боротьбу з релігією (1930 г ліквідовано УАКПЦ ) , ідеологічне протистояння з " зміновіхівською " інтелігенцією , ( 1924 г - . Процес над т.зв. " Центром дій" ) , в 1929-1930 рр. . були закриті всі "Просвіти" , боротьба проти ухилів в партії. Монополію на істину забезпечили органи цензури.

  2. Монополізація влади більшовицькою партією , усунення з політичної арени інших політичних партій.На з'їзді ВКП ( б) (червень 1930 р.) З усією відвертістю було заявлено: " . Наша партія є хребет пролетарської диктатури Наша партія керує всіма сторонами діяльності диктатури , починаючи з придушення класових ворогів і закінчуючи питаннями коноплі , льону , свинарства ... до Конституції СРСР 1936 р. вперше увійшло положення про керівну і спрямовуючу роль комуністичної партії в політичній системі.

  3. Зрощування правлячої партії з державним апаратом.

  4. Встановлення жорстокого контролю держави над суспільним життям .

  5. Встановлення монопольного контролю з боку партійно -державного апарату над економічною сферою , централізація керівництва економікою . Утворюється командно -адміністративна система , як певна форма організації суспільства (і відповідного типу управління). Особливо важливим елементом адмін.команд . системи був апарат . Командна економіка стала своєрідним фундаментом тоталітаризму в СРСР.

  6. Головним завданням масових репресій були :

  • Ліквідація опозиції та інакомислення ;

  • Забезпечення держави через систему ГУЛАГу безкоштовною робочою силою ;

  • Жорсткий контроль суспільних процесів .

  • Перші кроки до масового терору - це боротьба з " шкідниками " , яка почалася в умовах згортання непу. Сигналом до неї стала " Шахтинська справа" (1928 р.) ( Харківський центр " ) .

Після цього справи почалася цілеспрямована боротьба проти кадрів української національної інтелігенції. " Обвинувачення" і " викриття" наростали , як снігова куля. Були сфабриковані такі справи , як: процес над " Спілкою визволення України " ( 1930 ) ; " Українським національним центром » , « Української військової організацією" , справу про " контрреволюційної " організації на селі . Репресії не оминули й владні структури. Протягом 1929-1930 рр. , в Україні була проведена " чистка" . Репресії на початку 30 -х рр. у відповідності з установками Сталіна застосовувалися проти :

  • " Шкідників" ;

  • " Переродженців і дворушників " в самій партії ;

  • " Останків ворожих класів " ;

  • " Останків старих контрреволюційних партій".

Для утвердження тоталітарного режиму важливо було не тільки знищити будь-яку опозицію , не тільки прищепити суспільству вірус тотального страху , а й створити атмосферу взаємної недовіри , взаємної підозрілості.