Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 10.Соц.контроль, девіація

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
120.83 Кб
Скачать

4. Ритуалізм передбачає сильне приниження цивілізаторських цілей або навіть повна відмова від них до тих пір, поки не задоволені запити кожного окремо. Ритуалізм означає примусове, судорожне чіпляння за інституційні норми.

5.Відхід від світу.Коли особистість протягом довгого часу не може досягти цивілізаційної мети легітимними і навіть нелегітимними засобами, вона починає реагувати на це відмовою, апатією, доглядом від світу, що також є видом пристосування (адаптації). Ці, що «зійшли з поїзда» люди живуть у цьому суспільстві чисто номінально, не будучи включеними, в нього. До них відносяться душевнохворі, алкоголіки, наркомани, відкинуті суспільством, бродяги, бездомні. Вони не відчувають себе належними до своєї цивілізації. Вони не бачать реальної можливості досягнення успіху.

Втрачаються або гранично слабшають необхідні імперативи, а значна частина громадян не вважає обов'язковим слідувати усталеним нормам. В результаті виникає свого роду нормативний вакуум, який поглинає правові, моральні та інші регламентуючі основи суспільного буття, індивідуальної та масової свідомості.  Соціальна аномія є і одним з джерел соціальних хвороб. Їх багато і вони різні. Різні і за їх носіям, і по породив їх причин, і по протіканню:             1) групові та системні соціальні хвороби: хвороби окремих соціальних груп і суспільства в цілому;

2) хронічні і гострі соціальні хвороби - протікають тривало і короткочасно;

3) хвороби "застарілі" і нові, придбані товариством у ході реформ 90-х років XIX - початку XX ст.

Всі соціальні хвороби можна ще розділити на на три групи: психологічні, політичні та економічні.

1. Психологічні соціальні хвороби - агресивність, алкоголізм, антисемітизм, аполітичність, авторитаризм, аморальність, домагання, деморалізація, девиантность, виказування, конфронтація, конфліктність, ксенофобія, маргіналізація, відчуження, наркотизація, націоналізм.

2. Політичні соціальні хвороби - аполітичність, бандитизм, бюрократизм, безправ'я, дідівщина, заборони, ідеологізація, конфронтація, конфліктність, кар'єризм, криміналізація, мафіозність, мілітаризація, фашизація.

3. Економічні соціальні хвороби - жебрацтво, бідність, безробіття, бездомність, безпритульність, корупція, коммерционализация, "відмивання" (грошей), зубожіння, олігархізація, рекет, спекуляція, тінізація, фіктивна зайнятість, конфронтація, кар'єризм, проституція, приписки, крадіжки, шахрайство, фальсифікація, розорення, конкуренція, тіньова економіка, дармоїдство, "подвійна бухгалтерія", клановість, хуліганство.

Теми рефератів:

  1. Соціальна аномія та її прояви в українському суспільстві.

  2. Прояви девіації у соціальних хворобах та критерії їх ідентифікації.

  3. Сучасні соціальні хвороби та їх економічні і соціальні збитки.

13