Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labaratorni_roboti_z_pgp.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
166.6 Кб
Скачать

Порядок виконання лабораторної роботи

Обертанням маховичка мікрометра встановлюють по шкалі мікрометра відлік, близький до нуля. Навідним гвинтом алідади суміщають діаметрально протилежні штрихи верхнього А і нижнього (А^180°) зображень круга.

По шкалі мікрометра знімають двічі відліки при трьох точних суміщеннях штрихів .

Відліки, здобуті вище від нуля шкали, мають знак „ - ".

Значення рена:

І різниця

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний університет будівництва і архітектури

Кафедра геоінформатики і фотограмметрії

Лабораторна робота № 5

Визначення ексцентриситету алідади і лімба

горизонтального круга теодоліта Т2

Виконала

Студентка групи ГД-21

Акчуріна Ганна

Перевірив

Гандерук В.Л.

Київ 2011

Мета роботи: визначити правильність обертання алідади навколо вертикальної осі теодоліта; ексцентриситет алідади горизонтального круга в теодолітах з двосторонньою відліковою системою; ознайомитися з порядком визначення ексцентриситета лімба в теодолітах з двосторонньою відліковою системою.

Прилади та обладнання: теодоліт Т2 (2Т2 , 2Т2А).

Порядок виконання лабораторної роботи

Алідадну частину при незмінному положенні лімба переставляють на 30° у прямому і зворотньому напрямах. При кожній установці алідади суміщують спочатку зображення діаметрально протилежних штрихів круга(відлік А), а потім верхнього штриха з нерухомим індексом у полі зору відлікового мікроскопу (відлік Аі). Зміна різниці ν=А1-А характеризує ексцентриситет алідади. При якісних спостереженнях і доброму обертанні алідади коливання двох сусідніх величин і); не повинні перевищувати 15". У теодолітів з коінцидентним суміщенням штрихів, наприклад у теодолітах типу Т2, замість індексу використовують зображення одного із штрихів вертикального круга, який можна побачити після обертання на 45° барабана перемикаючої призми, чи будь-яку іншу мітку, яку видно в полі зору (подряпина на сітці, пилинка тощо).Під час дослідження зорову трубу і навідний гвинт труби переміщувати не треба. Початковий відлік на кожній установці по шкалі оптичного мікрометра краще мати близько 5'(середина шкали).Слід пам'ятати, що при дослідженні ексцентриситету алідади горизонтального круга лімб залишається нерухомим, а переміщується тільки алідада (спостерігач за час спостережень поступово переміщується навколо інструмента). Результати спостережень і обчислень записують у журнал .За даними досліджень будують графік зміни значень і), які одержані із спостережень на кожній установці в прямому і зворотньому ходах, і апроксимуючу криву, близьку до синусоїди (рис. 5.2). Проводять вісь симетрії синусоїди.

Із графіка знаходять необхідні величини d, Pa , fa .

  • відстань осі симетрії синусоїди від осі абсцис є кут d;

  • амплітуда синусоїди відповідає подвоєному кутовому елементу ексцентриситету алідади 2fа. Для теодолітів типу Т2 його величина не повинна перевищувати 20";

  • перехрестя висхідної гілки синусоїди з віссю симетрії проектується на вісь абсцис. Здобутий відлік по лімбу визначає односторонній відлік Ра, де вплив ексцентриситету дорівнює нулю, так само як і при відліку по кругу, що дорівнює Ра+180°.

Коливання величин ν не повинні перевищувати 40". Лінійний елемент ексцентриситету алідади горизонтального круга la визначається за формулою

Для нашого випадку d= , 2fа = , Ра = , la = мкм.

  1. Ексцентриситет лімба fл в оптичних теодолітів досліджують за тією самою схемою і при тих самих установках, що й ексцентриситет алідади. Положення алідади залишається незмінним, а лімб переставляється. При сумісних дослідженнях ексцентриситету алідади, а потім лімба, початковий відлік на лімбі повинен знаходитися в одному й тому ж положенні. Також визначають значення d, Pл , fл , lл .

  2. Спільний вплив кутового ексцентриситету зображають графічно, використовуючи результати визначення елементів ексцентриситету алідади і лімба. Від вільного напряму, який приймається за напрямом на нульовий штрих лімба і має точку П, відкладають кути Ра і Рл. Креслять напрям із точки П на А (центр обертання алідади) і на Л (центр обертання лімба). На накреслених напрямах у зручному масштабі відкладають відрізки 2fа і 2fл Відстань між точками Л і А відповідає величині нецентрування осей. Вона також може бути визначена за формулою:

Граничне значення кутового ексцентриситету

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний університет будівництва і архітектури

Кафедра геоінформатики і фотограмметрії

Лабораторна робота № 8

Дослідження нівеліра з компенсатором кутів нахилу

Виконала

Студентка групи ГД-21

Акчуріна Ганна

Перевірив

Гандерук В.Л.

Київ 2011

Мета роботи - визначити похибку недокомпенсації, якість роботи компенсатора, час затухання коливань чутливого елемента.

Прилади та обладнання: нівелір Н-ЗК, рейка із сантиметровими поділками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]