Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Дзявчук

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Пошук по метаданих на противагу деталям або інформаційних ресурсів є більш ефективним, оскільки метадані надають шукаючому інформацію, яка входить до ресурсу. Але метадані стоять окремо від самих інформаційних ресурсів. І це важлива риса метаданих. Вони можуть стати доступними в той час, коли сам ресурс залишається недосяжний.

Повнотекстовий пошук відбувається з урахуванням російської та української морфології. Це означає, що незважаючи на граматичну форму ключових слів, Ви отримаєте документи, які містять шукані слова у всіх формах.

Пошук по зображення дозволяє зробити зворотний пошук зображень і виявити всі види змісту, що пов'язано з конкретним зображенням. Наприклад, пошук за допомогою картинки вашої улюбленої групи і подивитися результати пошуку, які можуть включати в себе подібні зображення, веб-сторінки про групу, і навіть сайти, які включають ту ж картинку.

Пошуковий вказівник

Принцип роботи оснований на ключових словах які задаються пошуковій системі користувачам як завдання в спеціальному полі або рядку пошуку

Пошукові каталог побудовані за таким же принципом, що й тематичні каталоги великих бібліотек. На головній сторінці розміщений стислий перелік тематичних категорій, кожна з яких – це гіперпосилання на більш детальний каталог і т.д до конкретного переліку веб сторінок (( до 4-5 рівнів))

Рейтинговий каталог

Принцип роботи полягає в тому що на головній сторінці знаходиться перелік найбільш важливих тем в середині кожної з яких ( можливо) створений перелік тематичних розділів Рейтинг сайтів

Простий пошук – в пошуковий рядок вводиться необхідне слово або фраза

Розширений пошук – необхідна фраза або слово вводиться в поле складного пошуку додатково заповнюються поля з «усіма словами» «без слів» «мова документу» «дата створення»

Пошук за допомогою операторів – пошукова фраза або слово вводитьсчя в рядок простого пошуку разом з операторами які замінюють за своїм призначенням поля складного пошуку

Дужки

  • Замість одного слова у запиті можна підставити цілий вираз. Для цього його треба взяти в дужки.

  • Замість одного слова у запиті можна підставити цілий вираз. Для цього його треба взяти в дужки.

Пошук в зонах

Оператор title: використовують для пошука сторінок по заголовкам (тег <title>). Наприклад, пошуковий запит title: (веб-ресурс), знайде всі сторінки які містять в заголовку пошукові слова " веб-ресурс ":

  • Пошук в певних елементах

Можна обмежити пошук інформації списком серверів або навпаки виключити сервера з пошуку (url).

  • Ранжування результату пошуку

За запитом 'комп'ютер <- принтер' будуть знайдені всі документи, що містять слово 'комп'ютер', при цьому першими будуть видані документи, що містять слово 'принтер'.

Служба WWW (World Wide Web) - призначена для обміну гіпертекстової інформацією.

Прикладами команд HTTP

GET, POST,HEAD,PUT, TRACE, CONNECT

GET

Запрошує вміст вказаного ресурсу. Запитаний ресурс може приймати параметри (наприклад, пошукова система може приймати як параметр шуканий рядок). Вони передаються в рядку URI (наприклад: http://www.example.net/resource?param1=value1&param2=value2). Згідно зі стандартом HTTP, запити типу GET вважаються ідемпотентними — багатократне повторення одного і того ж запиту GET повинне приводити до однакових результатів (за умови, що сам ресурс не змінився за час між запитами). Це дозволяє кешувати відповіді на запити GET.

HEAD

Аналогічний методу GET, за винятком того, що у відповіді сервера відсутнє тіло. Це корисно для витягання мета-інформації, заданої в заголовках відповіді, без пересилання всього вмісту. Зокрема, клієнт чи проксі, перевіривши заголовок Last-Modified: (останній час модифікації), таким чином може переконатися, що сторінка на сервері не змінилася від часу попереднього запиту.

POST

Передає призначені для користувача дані (наприклад, з HTML-форми) заданому ресурсу. Наприклад, в блогах відвідувачі зазвичай можуть вводити свої коментарі до записів в HTML-форму, після чого вони передаються серверу методом POST, і він поміщає їх на сторінку. При цьому передані дані (у прикладі з блогами — текст коментаря) включаються в тіло запиту. На відміну від методу GET, метод POST не вважається ідемпотентним, тобто багатократне повторення одних і тих же запитів POST може повертати різні результати (наприклад, після кожного відправлення коментаря з'являтиметься одна копія цього коментаря).

PUT

Завантажує вказаний ресурс на сервер.

TRACE

Повертає отриманий запит так, що клієнт може побачити, що проміжні сервери додають або змінюють в запиті.

CONNECT

Для використання разом з проксі-серверами, які можуть динамічно перемикатися в тунельний режим SSL.

В основному використовуються методи GET і POST.

Сайт в закладки - Щоб добавити сайт в закладки натискаємо на кнопку потім при необхідності вибираємо папку і натискаємо готово

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]