Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНА СИСТЕМА СТАНДАРТИЗАЦІЇ В УКРАЇНІ.docx
Скачиваний:
50
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
27.35 Кб
Скачать

. Державна система стандартизації в україні

1.2 Основні визначення в стандартизації

Правильність, точність і науково обґрунтовані визначення в галузі стандартизації мають велике значення, тому що терміни, визначення і поняття є основою нормативно-технічної, проектно-конструкторської та технологічної документації. В Україні упорядкування та стандартизацію термінології проводить Український науково-дослідний інститут стандартизації, сертифікації та інформатики (УкрНДІССІ),Академія наук України тощо.

Стандартизація- діяльність , яка полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо потенційних завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню і сприянню науково- технічному співробітництву. Міжнародна стандартизація - стандартизація, що проводиться на10 міжнародному рівні та участь у якій відкрита для відповідних органів усіх країн. Національна стандартизація - стандартизація, що проводиться на рівні однієї країни. Державна стандартизація – стандартизація, яка проводиться державними органами, розповсюджується на всі підприємства держави, а результатом її роботи є державний стандарт.

Об’єкт стандартизації– предмети, продукція, процеси, технології, обладнання, системи, а також правила, поняття, визначення, процедури, методи тощо.

Орган стандартизації- орган, що займається стандартизацією, визнаний на національному, регіональному чи міжнародному рівні, основними функціями якого є розроблення, схвалення та затвердження стандартів.

Нормативний документ- документ, який установлює правила, загальні принципи чи характеристики різних видів діяльності або їх результатів. Цей термін охоплює такі поняття як "стандарт", "кодекс усталеної практики" та "технічні умови".

Стандарт - документ, що встановлює для загального і багаторазового застосування правила, загальні принципи або характеристики, які стосуються діяльності чи її результатів, з метою досягнення оптимального ступеня впорядкованості у певній галузі, розроблений у встановленому порядку. Міжнародний та регіональний стандарти - стандарти, прийняті відповідно міжнародним та регіональним органом стандартизації.

Технічні умови- документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процеси чи послуги. Технічні умови можуть бути стандартом, частиною стандарту або окремим документом.

Метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, 11 сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі.

Стандарти повинні відповідати потребам ринку, сприяти розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та бути викладені таким чином, щоб їх неможливо було використовувати з метою введення в оману споживачів продукції, якої стосується стандарт, чи надавати перевагу виробнику продукції або продукції залежно від місця її виготовлення. Стандарти, застосовані під час виготовлення продукції, повинні зберігатися у виробника протягом 10 років після випуску останнього виробуданого виду продукції.