Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сеесия 1-42.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
141.78 Кб
Скачать

Основними властивостями пам’яті є:

  • ємність – максимальна довжина двійкового коду, який можна розмістити в пам’яті, наприклад 320 Гбайт;

  • швидкість зчитування і запису даних – довжина двійкового коду, яку можна зчитати (записати) за одиницю часу, наприклад 120 Кбайт за секунду.

Внутрішня память – це швидкодіюча електронна пам'ять, розміщена на материнській платі.

Постійна пам'ять (ПЗП або ROM – англ. Read Only Memory — пам’ять тільки для читання) — швидкодіюча енергонезалежна пам'ять, призначена для зберігання інформації, що не змінюється під час виконання програм. Ця пам’ять невелика за ємністю (кілька сотень кілобайтів) і містить програму тестування пристроїв комп’ютера при ввімкненні – POST (англ. Power-On Self Test — самоперевірка при ввімкненні енергії) та базову систему введення-виведення – BIOS (англ. Basic Input/Output System).

Особливістю постійної пам’яті є те, що дані, які в ній містяться, не зникають при вимкненні живлення комп’ютера. Постійна пам’ять виготовляється у вигляді спеціальної мікросхеми, яку розміщують на системній платі.

Дані в постійну пам’ять заносяться у процесі її виготовлення. Розрізняють мікросхеми постійної пам’яті без можливості перепрограмування і з можливістю багаторазового перепрограмування. За потреби користувач може замінити мікросхему постійної пам’яті або виконати її перепрограмування.

Оперативна пам'ять (ОЗП – оперативний запам'ятовуючий пристрій, або RAM – Random Access Memory — пам'ять із довільним доступом) – швидкодіюча пам'ять, призначена для запису, зберігання та читання інформації у процесі її обробки. Вона розміщена на системній платі і розділена на окремі комірки, кожна з яких має унікальне ім’я (адресу). Процесор у будь-який момент часу може звернутися до будь-якої комірки оперативної пам’яті для зчитування або запису даних.

Ємність оперативної пам’яті становить від кількох сотень мегабайтів до кількох гігабайтів. Для сучасної оперативної пам’яті швидкість обміну даними між нею і процесором – понад 10 гігабітів за секунду.

Для підвищення швидкості обміну даними між процесором і оперативною пам’яттю використовують кеш-пам’ять (англ. cache memory – пам’ять про запас). У ній робиться своєрідний запас даних, до яких може звернутися процесор під час подальшої роботи.

Вона має значно більшу швидкість обміну даними з процесором порівняно з оперативною пам’яттю.

27.

Введення:КЛАВИАТУРА,Маніпулятор,Джойстик,Трекбол

СЕНСОРНІ ПРИСТРОЇ ВВЕДЕННЯ:Сенсорний маніпулятор,Світлове перо,Дигитайзер (графічний планшет),СКАНЕР,Цифрова відеокамера,Мікрофон,аналого-цифровий перетворювач,цифрово-аналоговий перетворювач.

Виведення: відеокарта,принтер,колонки,навушники,,монітор(плазмові,на рідких кристалах,на органічних світлодіодах,на основі електронних чорнил).

28. Шина це сукупність електричних ліній для обміну даними між частинами комп'ютера.

Крім цього, тип шини визначає й сигнали, які передаються по цих лініях.

У персональному комп'ютері типи шин визначаються материнською платою. Основні характеристики шин — розрядність переданих даних і швидкість передачі даних у Мбайт/с.

Найбільший інтерес викликають два типи шин: системний і локальний.

Системна шина призначена для забезпечення передачі даних між периферійними пристроями й центральним процесором, а також оперативною пам'яттю.

Існує кілька стандартів організації системної шини для персональних комп'ютерів.

Шина стандарту ISA (Industry standart architecture — промислова стандартна архітектура) прийнята в моделях ПК IBM PC, IBM PC/ XT, IBM PC/AT і комп'ютерах із процесором i80386. Характеризується 16ырозрядними даними й відносно невисокими швидкостями обміну даними по шині.

Шина стандарту EISA (Extended Industry Standart Architecture — удосконалена промислова стандартна архітектура) використовується в комп'ютерах із процесорами i80386 і i486, є не окремим стандартом, а лише розширенням ISA, у зв'язку із чим у ньому зберігається апаратна сумісність із попередніми моделями ПК.

Шина стандарту MCA (Micro Channel Architecture — мікроканальна архітектура) запропонована в 1987 р. фірмою IBM для PS/2. Забезпечує швидкий обмін даними між окремими пристроями, зокрема, з оперативною пам'яттю, однак несумісна з ISA і EISA.

Локальна шина — це шина, безпосередньо підключена до контактів мікропроцесора, тобто шина процесора.

Локальні шини почали використовуватися в комп'ютерах на базі процесорів i486. Локальна шина працює на частоті, рівній зовнішній частоті мікропроцесора.

Локальна шина стандарту VLB (VESA Local Bus, де VESA — Video Equipment Standards Assotiation — Асоціація стандартів відеоустаткування) розроблена в 1992 р. Іноді цю шину називають VESA. Один з недоліків шини VLB — неможливість її використання із процесорами наступного покоління: Pentium, Alpha, Power PC і ін. У цей час застаріла.

Шина стандарту PCI (Peripheral Component Interconnect — взаємозв'язок периферійних компонентів) створена в 1992 р. Строго говорячи, шина PCI не є локальної, тому що між нею й шиною процесора є спеціальний блок, що погодить сигнали. Крім цього, стандарт PCI передбачає використання допоміжного контролера, що бере на себе поділ сигналів процесора й шини й здійснюючого розв'язання конфліктів. Таким чином, шина PCI є незалежною від типу процесора. Частота роботи шини теж не залежить від частоти процесора й становить; 33 Мгц. Є 64нрозрядна версія шини. Шина PCI підтримує технологію «Plug-and-Play» ( встав-і-працюй). Широко використовується в цей час.

Під час переходу на шину PCI існували комп'ютери з архітектурою, що передбачає роботу із трьома шинами ISA, VLB і PCI. Така шина називається VIP ( по початкових буквах вхідних у неї стандартів).

29. Інтерфейс-сукупність можливостей,методів і засобіввзаємодії 2 систем,пристроїв або програм для обміну інформацією між ними.

Інтерфейси у інформаційній техніці можуть існувати як:

1) Спосіб взаємодії фізичних пристроїв

Фізичний(апаратний) інтерфейс.Мова йде про порти і роз’єми.

2) Спосіб взаємодії віртуальних пристроїв

Програмний інтерфейс.

Прикладний програмний інтерфейс(АРІ)

Об’єкт новоорієнтоване програмування(ОРЕ)

3) Спосіб взаємодії людина-машина

Засоби за допомогою яких людина взаємодіє з комп’ютером або іншими пристроями:

  • Інтерфейс командного рядка;

  • Графічний інтерфейс;

  • Голосовий;

  • Жестовий;

  • Нейрокомп’ютерний.

30. Операційна система - це набір узгоджено працюючих керуючих програм, які забезпечують керування ресурсами комп’ютера, запуск прикладних програм, їх взаємодію з периферійними пристроями а також забезпечують діалог користувача з комп’ютером.

Операційні системи є основними системними програмними комплексами, які виконують наступні функції:

     Тестування працездатності обчислювальної системи і її налагодження при початковому включенні;

     Забезпечення синхронної і ефективної взаємодії всіх апаратних і програмних компонентів обчислювальної системи в процесі її функціонування;

     Забезпечення ефективної взаємодії користувача з обчислювальною системою.

Операційні системи класифікуються за такими характеристиками:

     Кількість одночасно працюючих користувачів

     Багатокористувацькі

     Однокористувацькі.

     Числу процесів, які одночасно можуть виконуватися під керуванням даної системи:

     Багатозадачні. Поняття багатозадачності означає підтримку паралельного виконання кількох задач, які існують в межах однієї обчислювальної системи в один момент часу.

     Однозадачні підтримують режим виконання лише одної програми в один момент часу.

     Кількості підтримуючих процесорів:

     Багатопроцесорні операційні системи підтримують режим розподілених ресурсів декількох процесорів для розв’язання одної задачі.

     Однопроцесорні

     Розрядності коду (вважається, що розрядність операційної системи не може перевищувати розрядність процесора):

     8-ми розрядні

     16-ти розрядні

     32-ох розрядні та 64-ох розрядні

     Типу інтерфейсу:

     Командні - з текстовим інтерфейсом.

     Об’єктно-орієнтовані - з графічним інтерфейсом.

     Типу доступу користувача до ЕОМ:

     Режимі пакетної обробки: з виконуваних програм формується пакет (набір) завдань, які вводяться в ЕОМ і виконуються в порядку черговості з можливим врахуванням пріоритетів.

     Режимі розділення часу: кожній задачі почергово виділяється певний проміжок часу на виконання з імітуванням перед користувачами одночасного виконання всіх завдань.

     Режим реального часу забезпечує імітацію одноосібного обслуговування користувача в темпі розвитку реального процесу.

     Типу використання ресурсів:

     Локальна операційна система забезпечує роботу тільки одного користувача

     Глобальна мережна - дозволяє одночасно працювати багатьом незалежним користувачам в мережі, використовуючи спільні ресурси. Тобто мережні операційні системи служать для забезпечення обслуговування користувачів локальних обчислювальних мереж.

31. IEEE 754 — широко розповсюджений стандарт формату представлення чисел з плаваючою комою, що використовується як у програмних реалізаціях арифметичних дій, так і в багатьох апаратних (CPU та FPU) реалізаціях. Багато компіляторів мов програмування використовують цей стандарт для зберігання та виконання математичних операцій.

Стандарт у 1985 році розробив професор університету Берклі Вільям Каган.

Він описує чотири формати чисел:

  1. Одинарної (single) точності

  2. Подвійної (double) точності

  3. Розширеної одинарної (single extended) точності

  4. Розширеної подвійної (double extended) точності

32. POSIX (Portable Operating System Interface for uniX) — набір стандартів, які описують інтерфейси між операційною системою та прикладною програмою. Стандарт створений для забезпечення сумісності різних UNIX-подібних операційних систем та переносимості прикладних програм на рівні вихідного коду прикладних програм.

Стандарт розроблявся консорціумом «The Open Group», формально визначений як IEEE 1003, назва міжнародного стандарту ISO/IEC 9945.

Назва «POSIX» була запропонована Річардом Столменом. Вона є зареєстрованим товарним знаком IEEE.

33. Призначення IEC 61131-3 - стандартизація існуючих мовПЛК. Стандарт IEC 61131-3 був настільки актуальним, що потрібно почекати його адаптації забракло снаги: функції підтримки, та впровадження стандарту над ринком взяла він незалежна організаціяPLCOpen, що складається з у виробників і користувачів програмного забезпечення (ПО), орієнтованого на IEC 61131- 3. Через війну діяльності PLCOpen над ринком ПО з'явилася серія сертифікованих коштів програмуванняПЛК, - коштів, що досить широко й успішно впроваджуються у промисловості. У цілому нині, це сприймається як чергова прогресивний крок у рамках концепції "відкритих систем". Стандарт IEC 61131-3 описує синтаксис і семантику п'яти мов програмуванняПЛК. Ці мови є абсолютно новим, а лише узагальнюють те, що відоме у сфері автоматизації промислових об'єктів/

34. Что описывает стандарт ISO 15745-3:2003?

35. Степень защиты промышленных компьютеров (IP).

36. Промислова мережа — це цифрова, двонаправлена, багатоточкова послідовна телекомунікаційна мережа, що зв'язує територіально розподілені датчики, виконавчі механізми, промислові контролери і використовується в промисловій автоматизації для побудови єдиного інформаційного і керуючого середовища, котре об’єднує інтелектуальні технологічні пристрої і контролери цехового рівня.Описується стандартом IEC 61158.