Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
145.41 Кб
Скачать

Білет №12

1. Призначення, завдання та способи бойових дій штурмової авіації. Бойові властивості штурмовиків.

Штурмова авіація, маючи на озброєнні літаки-штурмовики, є засобом авіаційної підтримки військ і призначена для знищення військ, наземних (морських) об`єктів противника, головним чином малорозмірних і рухомих, переважно на передньому краї, в тактичній і найближчій оперативній глибині, а також для мінування з повітря.

Вона може виконувати завдання по знищенню вертольотів (літаків) противника в повітрі, вести повітряну розвідку.

Тактична глибина - 50-80 км, найближча оперативна глибина - 120-150 км, оперативна глибина - 230-300 км і більше.

Основними бойовими завданнями ША є:

  1. Знищення живої сили і вогневих засобів противника, наземних елементів РУК на передньому краї і в тактичній глибині;

  2. Знищення резервів противника і інженерних будівель на шляхах їх висування;

  3. Знищення об'єктів системи керування;

  4. Ураження об'єктів тилу;

  5. Знищення літаків (вертольотів) та інших об'єктів, на аеродромах і майданчиках базування авіації;

  6. Знищення засобів ППО;

  7. Знищення повітряних і морських десантів.

Окрім того, ША частиною сил може застосовуватися для знищення літаків (вертольотів) противника в повітрі і ведення повітряної розвідки.

Знищення наземних елементів РУК є найважливішим завдання ША.

Основні об’єкти дій: підрозділи тактичних та оперативно-тактичних ракет, наземні елементи РУК. Ракети на стартових позиціях знищуються в першу чергу.

РЯЗ й елементи РУК повинні знищуватись негайно після їх знайдення.

При знищенні живої сили і вогневих засобів противника на передньому краї і в тактичній глибині основними об'єктами дій є: підрозділи танків, артилерії, реактивних систем залпового вогню, мотопіхоти і піхоти, протитанкових засобів в будь-яких порядках і опорних пунктах, вогневих позиціях і на марші.

Про важливість цього завдання свідчить той факт, що в тактичній глибині розміщується 50-60% військ противника і його вогневих засобів, 90% артилерії.

При ураженні резервів противника на шляхах їх висування основними об'єктами дій є підрозділи танків, мотопіхоти, артилерії в районах зосередження, на марші і районах розгортання, мости, переправи і інші інженерні споруди на шляхах висування резервів, можуть бути і інші об'єкти.

Так, наприклад, досвід бойових дій авіації БНС в зоні Персидської затоки ще раз показав важливість ведення боротьби з резервами противника. Порушення системи постачання значно вплинуло на здатність іракських військ до опору силам антиіракської коаліції. Вже на момент початку наступу СВ БНС Іракське угрупування в Кувейті фактично було відрізане від своїх основних сил. В результаті проведення повітряної наступальної операції було знищено більше 90% комунікацій, лінії зв'язку і постачання, що зв'язувало їх з Іраком. Було порушено тилове забезпечення боєприпасами і продовольством.

При ураженні об'єктів системи керування основними об'єктами дій літаків-штурмовиків є: приміщення і кабіни керування КП, центри та пости керування тактичною авіацією і засобами ППО, радіолокаційні пости і інші об'єкти. Розрахунки показують, що в тактичній глибині розміщується біля 50% радіотехнічних засобів і ПУ противника, а в ближній оперативній до 25%. Ці цифри кажуть про важливість завдання і ША по їх ураженню.

При ураженні об'єктів тилу основними об'єктами дій літаків-штурмовиків є: склади і пункти збереження пального, боєприпасів та ін., об'єкти комунікацій, засоби транспортування (автомобільний, залізничний, водний і ін. транспорт) і інші об'єкти.

При ураженні об'єктів на аеродромах й майданчиках базування авіації противника основними об'єктами дій літаків-штурмовиків є літаки (вертольоти) в місцях стоянки і ремонту, ЗПС, РД, склади пального і боєприпасів, пункти і засоби керування і забезпечення польотів, місця укриття та відпочинку льотного складу. В першу чергу вражаються літаки, вертольоти і транспортно-пускові установки БПЛА.

При ураженні засобів ППО об'єктами дій є дивізіони, батареї, взводи (секції) зенітних ракет середньої, великої і малої дальності і зенітної артилерії малого і середнього калібру.

Про важливість цього завдання кажуть наступні цифри: в тактичній глибині оборони противника розміщено біля 50%, а в ближній оперативній 30% засобів його ППО.

При ураженні повітряних і морських десантів літаки-штурмовики наносять удари по повітряному десанту противника, як правило, в районі висадки (викидання) і при веденні ними бойових дій. Можливе ураження його в повітрі при прольоті до району висадки.

Основні об'єкти ураження повітряного десанту: бойова техніка, вогневі засоби і жива сила, а при польоті до району висадки (викидання) і в районі висадки - вертольоти і транспортні літаки.

При діях по морському десанту противника апч літаків-штурмовиків уражають його об'єкти в районі висадки і при веденні бойових дій на березі.

Основні об'єкти дій - десантно-висадочні засоби з живою силою і бойовою технікою, жива сила і бойова техніка на березі при веденні бойових дій і транспортно-десантні вертольоти в повітрі. В окремих випадках об'єктами дій можуть бути бойові і десантні кораблі і транспорти.

Повітряну розвідку літаки-штурмовики ведуть по плану командування нештатними розвідувальними ескадрильями візуальним спостереженням (технічними засобами) з метою отримання необхідних даних про обставини, умови, наміри і дії противника, а також результати дій по об'єктам.

На озброєнні ША знаходиться літак-штурмовик Су-25, який володіє високими бойовими властивостями.

Як відомо, бойові властивості літака-штурмовика-це сукупність всіх якостей, які характеризують його як бойовий авіакомплекс.

Бойові властивості літака-штурмовика характеризуються:

  • льотно-тактичними даними;

  • озброєнням;

  • пілотажним, навігаційним, прицільним і іншим обладнанням.

Разом з іншимі властивостями (живучістю, експлуатаційними, злітно-посадковими, прохідністю по ґрунту) вони повинні забезпечити його максимальну бойову ефективність.

Крім того, літак-штурмовик повинен володіти властивостями, які забезпечили б його застосування для штурмових дій по наземним (морським) цілям з використанням ракетного, гарматного і бомбардувального озброєння, а також літак в міру можливості повинен бути пристосованим для ураження вертольотів (літаків) противника в повітрі.

Льотно-тактичні дані, озброєння та обладнання літака-штурмовика Су-25 дозволяє йому успішно вирішувати ці завдання.

Штурмовик Су-25

Прицільне і навігаційне обладнання, яке є на літаку, по своєму функціональному призначенню можна розділити на 3 основні групи:

  • обладнання, призначене для вирішення навігаційних завдань і що входить у склад навігаційного комплексу КН-23-1;

  • обладнання, що призначене для вирішення завдань зв'язку, розпізнавання і видачі споживачам повітряних сигналів, навігаційно-пілотажних параметрів, що забезпечують роботу ПрНК;

  • обладнання, що призначене для вирішення прицільних завдань, що входить до складу прицільного комплексу.

Як бачимо, це обладнання умовно об'єднано в ПрНК, який призначений для вирішення прицільних і навігаційних завдань. Встановлений на літак ПрНК "Клен-ПС" дозволяє вирішувати їх з високою ефективністю.

Основні тактико-технічні дані літака Су-25

Екіпаж, чол.

1

G Зл. макс, т

19,5

Vмах., км/год

1000

Нпр,км

10

Д пер, км

2500

RБ, км

400 - 700

Екіпаж, чол.

1

Озброєння

КР

до 4

НАР

57 х250

ВГУ

ГШ -2-30

ЗРГУ

4

ЗНГУ

4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]