Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет Аня.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
286.21 Кб
Скачать

2.Припинення повноважень кму

Відставка КМУ настає внаслідок:

прийняття ВРУ резолюції недовіри КМУ.

ВРУ (150 депутатів) може розглянути питання недовіри КМУ. Резолюція недовіри КМУ вважається прийнятою, якщо за це проголосувала більшість від конституційного складу ВРУ.

Питання про відповідальність КМУ не може розглядатися ВРУ більше ніж один раз протягом чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності КМУ.

відставки Прем'єр-міністра України.

смерті Прем'єр-міністра України.

.

Кабінет Міністрів України, який склав повноваження перед новообраним ПрУ або перебуває у відставці, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого КМУ. У разі смерті Прем'єр-міністра України повноваження Прем'єр-міністра України на період до початку роботи новосформованого КМУ виконує Перший віце-прем'єр-міністр України.

3.Сесія вру: порядок скликання і проведення

КУ та Регламент ВРУ вирізня­ють чергові та позачергові сесії. Позачергові сесії скликаються Головою ВРУ на вимогу не менш як третини від конституційного складу парламенту або на вимогу ПрУ. Такі сесії скликаються для вирішення невідкладних питань і тільки тоді, коли народні депутати перебувають на канікулах, тобто в період між черговими сесіями. В разі введення військового або надзвичайного стану в Україні парламент збирається в дводенний термін без скликання.

Сесії складаються з пленарних засідань ВРУ та засідань її комітетів і тимчасових комісій, робота з виборцями , що їх проводять у період між ними. На пленар­них засіданнях розглядаються питання, віднесені КУ до пов­новажень ВРУ, і шляхом голосування народних де­путатів приймаються рішення з цих питань.

За звичайних обставин перший і третій тижні місяця сесійного періоду відводяться для пленарних засідань Верховної Ради України, другий — для роботи парламентських комітетів, а четвертий — для ро­боти депутатів у виборчих округах, їх самостійної роботи, пов'язаної із здійсненням депутатських повноважень, а також для роботи комітетів і тимчасових комісій за дорученнями Верховної Ради України. Однак у разі необхідності парламент може прийняти рішення про одноразову зміну свого місячного або тижневого розпорядку роботи.

У сесійний період робочий день Верховної Ради України, її комітетів і тимчасових комісій починається о 10 і триває до 18 години з перервою (з 12 до 12 год. 30 хв.) і з обідньою перервою (з 14 до 16 год.). Протягом дня парламент проводить, як правило, два засідання: ранкове — з 10 до 14 і вечірнє — з 16 до 18 години.

Сесії парламенту, крім першої, відкривають, ведуть і закривають Го­лова ВРУ або його заступники. Засідання відкривається і про­водиться лише за наявності кворуму. Для визначення кворуму перед кожним пленарним засіданням проводиться реєстрація народних депутатів.

На початку першого засідання головуючий оголошує порядок ден­ний на весь день роботи. Порядок денний чергової сесії включає два розділи: перший — питання, повністю підготовлені для включення до розкладу пленарних засідань; другий — питання, підготовку і доопра­цювання яких ВРУ доручає здійснити парламентським комі­тетам та відповідним органам. Проект порядку денного сесії обгово­рюється і затверджується більшістю голосів від конституційного складу парламенту Як правило, питання розглядаються народними депутата­ми в тій послідовності, в якій їх включено до порядку денного. Рішен­ня про розгляд питань в іншій послідовності чи про відкладення їх роз­гляду приймаються більшістю голосів від конституційного складу пар­ламенту. Головуючий на засіданні вносить на обговорення проекти актів парламенту, оголошує їх повну назву, редакцію, ініціаторів внесення, інформує про матеріали, що надійшли на адресу ВРУ; організовує розгляд питань, повідомляє списки осіб, які записалися для виступу; надає слово для доповіді, співдоповіді, виступу, оголошує промовця, ставить питання на голосування, оголошує його результати

Всі рішення ВРУ приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування, яке здійснюється народни­ми депутатами особисто в залі засідань або у відведеному для таємного голосування місці. ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених Конституцією.

Рішення Верховної Ради України, включаючи питання щодо персо­нального обрання, призначення, затвердження, надання згоди на при­значення, відкликання чи звільнення з посади, приймаються шляхом відкритого фіксованого (поіменного) голосування картками за допомо­гою електронної системи підрахунку голосів, крім випадків, передбаче­них законодавством. Відкрите голосування здійснюється в режимі фіксації персональних результатів голо­сування кожного депутата. Регламент ВРУ передба­чає також випадки відкритого нефіксованого і таємного голосування.

Засідання парламенту протоколюються і стенографуються пра­цівниками Головного управління документального забезпечення апара­ту ВРУ. Стенограма, стенографічний бюлетень і протокол засідання є офіційними документами, що підтверджують про­цес обговорення і прийняття рішення парламентом.

Білет 11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]