Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_23.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
833.84 Кб
Скачать

3.Реалізація товариством власних акцій.

Реалізація товариством придбаних акцій здійснюється шля­хом їх перепродажу або розповсюдження серед працівників товариства.

Реалізація товариством придбаних акцій здійснюється на підставі рішення уповноваженого органу управління товариства.

У рішенні про реалізацію акцій повинно бути визначено спосіб, порядок та умови реалізації товариством придбаних акцій.

Умови перепродажу придбаних товариством власних акцій керівнику і членам виконавчого органу товариства та розпов­сюдження акцій серед працівників товариства (у тому числі керівнику і членам виконавчого органу) повинні бути визна­чені відповідним рішенням загальних зборів акціонерів або ради (Спостережної ради) товариства.

Розповсюдження товариством придбаних акцій серед праців­ників полягає в укладанні й виконанні товариством цивільно-правових угод, за якими право власності на акції переходить до осіб, що перебувають з товариством у трудових відносинах на момент прийняття рішення про розповсюдження акцій.

4.Анулювання товариством власних акцій.

Після викупу акцій анулювання товариством придбаних акцій здійснюється на підставі рішення загальних зборів акціонерів товариства про зменшення статутного фонду шляхом зменшення кількості акцій існуючої номінальної вартості.

Анулювання акцій відбувається згідно з чинним законодав­ством.

Реєстрація випуску акцій у зв'язку з анулюванням проводиться відповідно до вимог чинного законодавства та норма­тивних актів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Набрало чинності з 22.05.2000 р.

Особи, які бажають придбати акції, повинні внести на рахунок засновників не менше 10% вартості акцій. на які вони підписалися, після чого засновники дають їм письмове зобов'язання про продаж.

Якщо до закінчення терміну відкритої підписки (6 місяців) не вдалося покрити 60% акцій, акціонер­не товариство вважається не заснованим. Особам, які підписалися на акції, повертаються внесені ними суми або майно не пізніше ЗО днів (оскільки наступає солідарна відповідальність).

У випадках, коли всі акції акціонерного товариства розпо­діляються між засновниками, останні повинні внести до дня скликання установчих зборів не менше 50% номінальної вартості акцій.

Процес реалізації або анулювання акцій здійсню­ється у термін не більше 1 року після реєстрації акціонерного товариства.

Якщо у Статуті акціонерного товариства інші умови не передбачені, то акціонер за час прострочки сплачує 10% річних від суми простроченого платежу.

При несплаті протягом 3 місяців після встановленого терміну акціонерне товариство має право реалізувати ці акції у порядку, визначеному Статутом товариства.

Акціонер має право:

  • брати участь у зборах акціонерів товариства особисто або через представника чи делегувати свої права правлінню;

  • продати, обміняти акції на інше майно, передати їх третій особі, подарувати чи передати у спадщину з переходом усіх прав та обов'язків члена товариства до спадкоємця або правонаступника;

  • реалізувати власні акції на фондовому ринку Іншим юридичним та фізичним особам за ринковою ціною, ню склалася в результаті біржового котирування акції;

  • використовувати власні акції як заставу чи ті,ніжний засіб у відносинах з третіми фізичними та юридичними особами.

Власник іменної акції при використанні своїх прав обов'язково реєструється у книзі реєстрацій.

Установчі збори акціонерного товариства проводяться у термін не пізніше двох місяців після завершення підпискина акції. При порушенні цього терміну особи, що підписалися на акції, мають право вимагати повернення сплаченої частки за акції.

Збори засновників правомірні при участі 60% осіб, що підписалися на акції; у дочірніх акціонерних підприємствах — ¾ голосів.

Структура закритого акціонерного товариства наведена на схемі 4

Загальні збори акціонерів

Спостережна рада

ПРАВЛІННЯ

Ревізійна комісія

Голова спостережної ради

Голова правління

СЕКРЕТАР ПРАВЛІННЯ

ІНЖЕНЕР З ТБ

ВІДДІЛ МАРКЕТИНГУ

БУХГАЛТЕРІЯ

Головний бухгалтер

Заст. Головного

бухгалтера

Бухгалтер з екон.-план. роботи

Бухгалтер по зарплаті

касир

Технолог олійного цеху

Технолог крупоцеху

Технолог б/а напоїв

ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР

Технолог млина

Технолог карам. цеху

Лабораторія

Інженер-механік

Котельна

Компресорна

автопарк

Технік-електрик

Механічна служба

Справедливою вартістю цінних паперів є поточна ринкова вартість на фондовому ринку, за відсутності такої оцінки - експертна оцінка.

Оподаткування прибутковим податком при продажу акцій.Закон України "Про внесення змін до деякихзаконодавчих актів України" № 539 - XIV від 23 березня 1999 р. ("Урядовий кур'єр", 2 червня 1999 р.) визначив, що не оподатковуються прибутковим податком тільки ті доходи від продажу акцій та інших корпоративних прав, які були отримані громадянами у процесі приватизації державного майна. При цьому пільгуються тільки акції, отримані в обмін на приватизаційні або компенсаційні сертифікати, а також у межах пільгового придбання за власні кошти працівниками підприємства, що приватизується.

При продажу акцій або інших корпоративних прав, придба­них в інший спосіб, об'єкт оподаткування прибутковим податком може виникнути і являтиме собою різницю між доходом від продажу акцій протягом року та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними протягом цього звітного року.

Якщо протягом звітного періоду (рік) витрати, понесені у зв'язку з придбанням цінних паперів, перевищують доходи, тримані від продажу (відчуження) цінних паперів протягом такого звітного періоду, збитки переносяться на зменшен­ня доходів майбутніх періодів (pax. № 69) від таких «міграцій протягом 5 років.

Акціонерне товариство відшкодовує власникові акцій збит­ки, пов'язані зі змінами Статутного капіталу. Суперечки з цих питань вирішуються судом.

Кореспонденцію рахунків з обліку акцій наведено в таблиці 1.

Витрати, пов'язані з випуском акцій підприємства (при­дбання бланків цінних паперів, сплата комісійних винагород, поширення акцій тощо), здійснюються за рахунок коштів підприємства.

Таблиця.1

Кореспонденція рахунків з обліку операцій з акціями

пор

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

За новим Планом з 01.01.2000 р.

Дебет

Кре­дит

1

2

Г>

6

1.

Витрати, пов'язані з випуском акції підприємства (придбання бланків цін них паперів, сплата комісійних вина город, поширення акцій та ін.), здійснюються за рахунок коштів підприемства

952

311

2.

На всю суму підписки на акції (Ста тутний капітал) при створенні акціонерного підприємства - здійснена під писка на акції (номінальна вартість)

46

40

3.

Здійснена підписка на акції на суму емісійного доходу

46

421


4.

Знесення акціонерами своєї заборго­ваності по підписці на акції у формі:

- грошових коштів

ЗО, 31

46

- основних засобів

10

46

-нематеріальних активів

12

46

!

виробничих запасів

20

46

-об'єктів незавершеного будівництва

151

46

- цінних паперів (облігацій) інших підприємств

14

46

5.

Викуплено акції в акціонерів:

- за номіналом

451

31

- за ціною, нижчою за номінальну вартість

451

31

-за ціною, вищою за номінальну вартість

451

31

6.

Анульовано акції, що раніше були пі куплен і:

  • на суму номінальної вартості

40

451


- на суму, що перевищує номінальну вартість

421

7.

Повторно випущені в обіг акції замість

раніше викуплених за ціною, нижчою

за номінальну вартість:

на суму Фактичної собівартості

31

- на суму різниці між ціною реалізації та фактичною собівартістю

31

8.

Зменшено Статутний капітал шляхом зменшення номінальної вартості акцій

40

9.

Збільшено Статутний капітал за раху­нок обміну облігацій на акції

52

10.

Збільшено Статутний капітал за раху­нок збільшення номінальної вартості акцій

443

Порядок здійснення додаткового випуску акцій акціо­нерними товариствами, у Статутних капіталах яких міститься частина державного майна, затверджено наказом Міністерства фінансів України № 16 від 31.01.1995 р.

Для здійснення додаткового випуску акцій акціонер­ним товариством необхідно:

1)прийняти рішення про додатковий випуск акцій;

2)скласти, зареєструвати у відповідному фінансовомуоргані та опублікувати інформацію про додатковий випускакцій, призначених для відкритого продажу;

  1. провести відкриту підписку на акції;

  2. зареєструвати зміни Статуту, пов'язані із збільшеннямСтатутного капіталу;

  3. зареєструвати у відповідному фінансовому органі додатковий випуск акцій.

Рішення про додатковий випуск акцій приймають загальні збори акціонерів на суму, що не перебільшує 1/3 Статутной» капіталу акціонерного товариства (це має бути передбачено Статутом).

Пропозиції про включення до порядку денного загальних зборів питань про додатковий випуск акцій подає будь-який з акціонерів у порядку, передбаченому ст. 43 Закону України"Про господарські товариства".

Рішення зборів акціонерів про додатковий випуск амии

оформлюють протоколом відповідно до ст. 6 Закону України «Про цінні папери і фондову біржу».

Якщо всі акції товариства перебувають у державній власності, рішення про додатковий випуск акцій приймається відповідним державним органом приватизації.

Реєстрація випуску акцій і інформація про їх випуск провадиться відповідними фінансовими органами відповідно до Порядку реєстрації випуску акцій і облігацій підприємств та інформації про їх випуск, затвердженого Міністерством фінан­сів України № 04-305 від 30.09.1991 р.

Облік розрахунків з акціонерами, що працюють на підприємства та володіють акціями, потрібно вести за новим Планом рахунків на рахунку № 67 "Розрахунки з учасниками", який призначений для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з поділом прибутку (дивіденди тощо).

На кредиті рахунка № 67 "Розрахунки з учасниками" відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства, на дебеті - її зменшення (погашення, в тому числі реінвестування доходів тощо).

Рахунок № 67 "Розрахунки з учасниками" має такі субрахунки:

№ 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами"

№ 672 "Розрахунки за іншими виплатами".

На субрахунку № 671 "Розрахунки за нарахованими дивідендами" обліковують дивіденди, нараховані власникам простих та привілейованих акцій (часток у Статутному капіталі) за рахунок прибутку або інших передбачених установчими документами джерел.

І І.І субрахунку № 672 "Розрахунки за іншими виплатами" підприємства ведуть облік інших виплат, нарахованих заснов­ник,їм га учасникам за користування майном, зокрема земельним і майновим паєм, а також виплат у зв'язку з одержанням належної вибулому учасникові (засновникові) частини активів підприємства.

Аналітичний облік ведеться за кожним засновником та умій пиком та за видами виплат.

Рахунок № 67 "Розрахунки з учасниками" кореспондує з такими рахунками:

Дебет Рахунок №67 «Розрахунки з учасниками»Кредит

Кредит рахунків №№:

Дебет рахунків №№:

30 «Каса»

40 «Статутний капітал»

31 «Рахунки в банках»

41 «Пайовий капітал»

37 «Рахунки з різними дебіторами»

44 «Нерозділені прибутки» «Непокриті збитки»

40 "Статутний капітал"

41 "Пайовий капітал"

46 "Неоплачений капітал"

64 "Розрахунки за податками й пла­тежами'

70 "Доходи від реалізації"

71 "Інший операційний дохід"

73 "Інші фінансові доходи"

74 "Інші доходи"


1. По завершенні підписки на акції - на номінальнувартість акцій, що належать учасникам підписки, по яких небуло здійснено розрахунок:

Дебет рахунка № 46 "Неоплачений капітал" Кредит рахунка № 40 "Статутний капітал". Аналогічний запис робиться на суму перевищення оцінковоївартості акцій (розмір заборгованості збільшується).

2.На суму коштів, перерахованих передплатникамидо банку на спеціальний рахунок акціонерного това­риства, тобто на суму коштів, що надійшли від продажуакцій:

Дебет рахунка № 31 "Рахунки в банках"

Кредит рахунка № 46 "Неоплачений капітал"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]