Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
285.18 Кб
Скачать

Лізингові платежі

За формою платежів

За методом нарахування

За періодичністю виплати

Грошові

Компенсаційні

Змішані

Платежі з фіксованою загальною сумою

Платежі з авансом

Платежі з відстрочкою

За обраною сторонами договору підставою

Рівними частинами

Нерівними частинами

Щомісячні

Щоквартальні

Піврічні

Річні

Рис. 10.5. Класифікація лізингових платежів.

Ми вже характеризували сутність грошових, компенсаційних та змішаних платежів.

Платежі з фіксованою загальною сумою вирізняються регулярним періодичним відшкодуванням вартості майна рівними частинами протягом усього строку угоди.

Платежі з авансом видрізняються від попередніх тим, що в угоді передбачається виплата орендарем лізингодавцю авансу (депозиту), а решта загальної суми лізингового платежу сплачується періодичними внесками.

Платежі з відстрочкою встановлюються за взаємною згодою сторін, коли у лізингоодержувача є тимчасові фінансові труднощі. Після закінчення відстрочки лізингові платежі сплачуються в погодженому порядку.

Платежі за обраною сторонами договору підставою встановлюються у відсотках від вартості виготовленою за допомогою об`єкта лізингу продукції або одержаного прибутку від реалізації цієї продукції (послуг).

Залежно від фінансового стану та платіжних можливостей лізингоодержувача узгоджується періодичність платежів та способи їх виплат: рівними частинами, збільшуваними або зменшуваними розмірами.

Згідно з наведеним переліком витрат, що підлягають, відповідно до Закону, включенню в загальну суму лізингового платежу, її величину у формалізованому вигляді можна представити рівнянням:

, (10.1)

де Лп загальна сума лізингових платежів за весь строк дії договору лізингу;

А – сума амортизаційних відрахувань, що нараховуються на об`єкт лізингу, як відшкодування його вартості, протягом дії лізингової угоди;

Пкр – сума, що сплачується лізингодавцю, як процент за залучений ним кредит для придбання об`єкта лізингу;

Вл – винагорода лізингодавця за отримане у лізинг майно (лізингова маржа);

Сп – відшкодування лізингодавцю страхових платежів за об`єкт лізингу;

Ів інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу;

Тл – тривалість лізингової угоди (і=1,2....Тл).

Сума амортизаційних відрахувань визначається відповідно до чинного законодавства. При її розрахунку можна скористатися формулою:

, (10.2)

де Бв – балансова вартість об`єкта лізингу (первісна вартість), тис. грн.;

На – річна норма амортизаційних відрахувань, у відсотках;

Тл – строк дії договору лізингу, роки.

Норми амортизаційних відрахувань встановлені статтею 8 Закону “Про оподаткування прибутку підприємств”. Чинне законодавство надає суб`єктам лізингової угоди право прискореної амортизації об`єкта лізингу. Рішення про прискорену амортизацію сторони договору приймають самостійно, керуючись положеннями вказаного закону.

Плата за використані кредитні ресурси (Пкр) для придбання об`єкта лізингу розраховується за формулою:

, (10.3)

де Кр – розмір залучених лізингодавцем кредитних ресурсів, тис. грн.;

Пс – процентна ставка за кредит, у відсотках.

Плата за використані кредитні ресурси в кожному розрахунковому році співвідноситься з середньорічною залишковою вартістю об`єкта лізингу. За цих умов для розрахунку Крт застосовується формула:

, (10.4)

де Бвп, Бвк – вартість об`єкта лізингу відповідно на початок і кінець року, тис. грн.;

Крт – використані кредитні ресурси, плата за які здійснюється в розрахунковому році, тис. грн.

Винагорода лізингодавця за отримане у лізинг майно (лізингова маржа – Вл ) може встановлюватись за домовленістю сторін у відсотках від балансової вартості об`єкта лізингу (Бв), або від середньорічної залишкової вартості за формулами (10.5, 10.6):

, (10.5)

, (10.6)

де Слм – ставка лізингової маржі, коефіцієнт.

Величина ставки лізингової маржі залежить від багатьох чинників: строку дії договору лізингу, форми і умов платежу, величини існуючого банківського відсотка, типу, і стану об`єкта лізингу, системи оподаткування, амортизаційної політики, платоспроможності клієнта, стану кон`юнктури та тенденцій ринку тощо.

Лізингодавець зацікавлений у повному відшкодуванні певного прибутку, тому він повинен мати можливість коригувати ставку лізингової маржі відповідно до поточного рівня інфляції, а також змінювати процентну ставку за кредитні ресурси залежно від зміни величини банківських кредитних ставок. В угоді необхідно чітко визначити умови індексації вартості об`єкта лізингу, щоб не допустити його знецінення через інфляцію.

При міжнародних лізингових операціях ставки лізингової маржі досить стабільні, їх основними лімітуючими показниками є строковість і фінансові можливості лізингоодержувача. Орієнтиром в цьому випадку можуть служити ставки, за експортними лізинговими угодами промислово-розвинених країн, які коливаються в межах 8-10 відсотків вартості об`єкта лізингу.

До інших витрат лізингодавця (Ів) відносяться витрати на навчання персоналу, експлуатаційні витрати, витрати на пошук лізингоодержувача, рекламу, послуги посередників, інжинірингові послуги тощо, передбачені договором лізингу. При розрахунку плати на відшкодування інших витрат (Ів), можна застосовувати формулу:

, (10.7)

де Івк – витрати лізингодавця на кожну передбачену договором послугу, тис. грн.;

к – вид додаткових послуг (робіт), виконаних лізингодавцем згідно з договором лізингу (к-1,2,....n).

В практичній діяльності лізингову плату згідно з традиційною схемою, визначають як суму двох складових:

, (10.8)

де Воі – амортизація лізингового майна, або сума відшкодування вартості об`єкта лізингу в і-му році, грн.;

Плі – сума виплат за лізинговою ставкою в і-му році, яка відшкодовує витрати лізингодавця та йде в його дохід, грн.;

Тл – тривалість договору лізингу (і=1,2,.....Тл) рік.

Загальна сума лізингових платежів вказується в договорі лізингу, використовується при економічному обґрунтуванні та оцінці доцільності лізингової операції.

Методика такої оцінки зводиться до порівняння вартості майна за умов його купівлі за допомогою фінансового кредиту банку з його вартістю за умов його придбання на основі договору лізингу.

Розглянемо методику розрахунку та порівняння вказаних витрат на умовному прикладі:

Підприємство планує залучити у виробництво додаткове обладнання вартістю 240 тис. грн. Строк служби обладнання – 6 років. Обладнання можна купити за рахунок банківського кредиту в сумі 240 тис. грн. під 20% з щорічним погашенням основної суми заборгованості впродовж двох років. Друга можливість – укласти договір фінансового лізингу строком на чотири роки з щорічними сплатами лізингового платежу. Відшкодування вартості майна здійснюється рівними частинами. Лізингові платежі нараховуються за ставкою 15 відсотків від залишкової вартості об`єкта лізингу. Викуп об`єкта лізингу планується по закінченню договору лізингу за залишковою вартістю.

Оцінку витрат для купівлі обладнання за рахунок банківського кредиту та витрат на його лізинг, відповідно до сучасної концепції зміни вартості грошових активів у часі, необхідно здійснювати шляхом зведення грошових витрат за вказаними варіантами до теперішнього моменту часу. Схема зведення потоків грошових витрат для обох варіантів у формалізованого виразі має вигляд:

, (10.9)

, (10.10)

де , - теперішня вартість грошових платежів, відповідно для лізингу і купівлі за допомогою кредиту, грн.;

Плі – сума виплат за лізинговою ставкою в і-му році, грн.;

Воі – сума відшкодування вартості об`єкту лізингу в і-му році, грн.;

Лпі – загальна сума лізингових платежів в і-му році, грн.;

Зв – залишкова вартість об`єкту лізингу на час викупу, грн.;

Боj – сума погашення основної величини боргу за кредитом в j-му році, грн.;

Пкрj – виплата процентів за кредит в j-му році, грн.;

р – дисконтна ставка, коефіцієнт;

Тл – тривалість договору лізингу, рік;

т – строк кредитної угоди, рік.

При оцінюванні грошових потоків у часі виникає необхідність визначення рівня дисконтної ставки, яка для нашого випадку береться на рівні вартості капіталу і становить 18%. При проведенні розрахунків платежів за альтернативними варіантами лізингу і купівлі за кредити банку, на них може впливати діюча система оподаткування прибутку, що необхідно враховувати. Як вже зазначалось, лізингові платежі включаються у валові витрати підприємства, тому на їх величину зменшується прибуток, що є об`єктом оподаткування податком на прибуток. Сума ж погашення боргу за кредитом вираховується з прибутку після його оподаткування, тобто об`єкт оподаткування (прибуток) не зменшується на величину виплачуваних часток кредиту. Разом з тим, виплата процентів за кредит та сума амортизаційних відрахувань на куплене обладнання включається у валові витрати і, завдяки цьому, зменшується об`єкт оподаткування податком на прибуток. Тому не можна безпосередньо співставляти платежі з чистого прибутку та платежі за рахунок витрат чи прибутку до оподаткування. У цих випадках платежі за рахунок витрат чи прибутку до оподаткування коригуються на так звану податкову знижку.

Розрахуємо теперішню вартість лізингових платежів згідно з формулою 10.8 та зробленими припущеннями в табл. 10.4. на підставі даних, умови задачі та відповідних обчислень.

Таблиця 10.4. Розрахунок теперішньої вартості витрат за договором лізингу, грн.

Показник

Роки

1-й

2-й

3-й

4-й

Сума відшкодування вартості об`єкта лізингу

Воі

40000

40000

40000

40000

Сума виплат за лізинговою ставкою

Плі

36000

30000

24000

18000

Залишкова вартість об`єкта лізингу на час викупу

Зв

-

-

-

80000

Загальна сума лізингових платежів

Лпі

76000

70000

64000

138000

Коефіцієнт дисконтування для дисконтної ставки 18%

Рі

0,847

0,718

0,609

0,516

Теперішня вартість грошових лізингових платежів

64372

50260

38976

71208

Теперішня вартість лізингових платежів наростаючим підсумком

64372

114632

153608

224816

Коефіцієнт дисконтування для заданої дисконтної ставки і певного року розраховується по формулі складних процентів:

, (10.11).

Останній рядок табл. 10.4 являє собою величину теперішньої вартості грошових виплат по договору лізингу наростаючим підсумком за роками. За чотири роки вартість зведених до теперішнього часу лізингових платежів, включаючи суму викупу об`єкта лізингу, становить 224816 грн.

На підставі даних умови задачі розрахуємо теперішню вартість грошових виплат для здійснення купівлі за банківський кредит згідно з формулою 10.9.

Результати розрахунку наведені в табл. 10.5.

Таблиця 10.5. Розрахунок теперішньої вартості грошових витрат на купівлю обладнання за кредит банку, грн.

Показники

Умовне позначення

Рік

1-й

2-й

Сума погашення основної величини боргу за кредитом

Бoj

120000

120000

Виплата процентів за кредит

Пкрj

84000

24000

Загальна сума виплат за кредитом

Пкр

204000

144000

Коефіцієнт дисконтування для дисконтної ставки 18%

Рк

0,847

0,718

Теперішня вартість сум погашення заборгованості за кредитом

172788

103392

Теперішня вартість сум погашення заборгованості за кредитом наростаючим підсумком

172788

276180

З останнього рядка табл. 10.5 видно, що величина теперішньої вартості кредитних платежів наростаючим підсумком за два роки досягає 276180 грн.

Порівнюючи теперішню вартість витрат за договором лізингу – 224816 грн. та теперішню вартість кредитних платежів - 276180 грн., можна зробити висновок, що лізинг є більш вигідною формою залучення у користування відповідного майна.

Варто зазначити, що навіть при рівності цих показників або при перевищенні теперішньої вартості лізингових витрат, лізингова операція може бути ефективною за відсутності умов отримання банківського кредиту та жорстких зобов`язань щодо його погашення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]