Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8+кр м+5.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
72.7 Кб
Скачать

6. Штучні волокна, їх характеристика

Штучні волокна — волокна, які одержують з продуктів хімічної переробки природних полімерів.

Віскозні волокна - це волокна з лужного розчину ксантогената. За своєю будовою віскозне волокно нерівномірно: зовнішня його оболонка має кращу орієнтацію макромолекул, ніж внутрішня, де вони розташовуються хаотично. Віскозне волокно являє собою циліндр з поздовжніми штрихами, що утворюються при нерівномірному твердінні прядильного розчину. Віскозне волокно володіє хорошою гігроскопічністю (35-40%), світлостійкістю і м'якістю. Віскозне волокно застосовується при виробництві тканин для одягу, білизняного та верхнього трикотажу, як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими волокнами і нитками.

Полінозне волокно - це модифіковане віскозне волокно. За властивостями воно наближається до бавовни. Полінозное волокно відрізняється однорідною структурою поперечного перерізу, має більшу, ніж віскозне волокно міцність. Волокно має підвищену пружністю. Область використання його аналогічна віскозному.

Ацетатне і триацетат волокна за своєю будовою аналогічні віскозному, але мають більші борозенки вздовж волокна. Міцність ацетатного волокна нижче віскозного. Зазначені волокна достатньо пружні, відрізняються стійкістю до дії мікроорганізмів, світлостійкі, мають діелектричні властивості. Область їх використання аналогічна галузі використання віскозного волокна.

7. Синтетичні волокна, їх характеристика

Синтетичне волокно— це хімічне волокно, яке формують із синтетичних полімерів. У промисловості для одержання синтетичних волокон застосовують поліаміди, поліефіри,поліакрилонітрил,поліолефіни,полівінілхлорид,полівініловий спирт.

Поліамідні волокна - капрон, анид, енант - найбільш широко поширені. Початковою сировиною для нього є продукти переробки кам'яного yгля чи нафти - бензол і фенол. Волокна мають циліндричну форму, поперечний переріз їх залежить від форми отвору фільєри, через яке продавлюються полімери. Поліамідні волокна відрізняються високою міцністю при розтягуванні, стійкі до стирання, багаторазовому вигину, володіють високою хімічною стійкістю, морозостійкістю, стійкістю до дії мікроорганізмів. Основними їх недоліками є низька гігроскопічність і світлостійкість, висока електрізуемость і мала термостійкість. Поліамідні волокна і нитки широко використовуються при виробленні панчішно-шкарпеткових та трикотажних виробів, швейних ниток, галантерейних виробів (тасьми, стрічки), мережив, канатів, рибальських сіток, конвеєрних стрічок, корду, тканин технічного призначення, а також при виробленні тканин побутового призначення в суміші з іншими волокнами і нитками.

Поліестер - лавсан, виробляються із продуктів переробки нафти. У поперечному перерізі лавсан має форму кола. Одним з характерних властивостей лавсану є його висока пружність, при подовженні до 8% деформації повністю оборотні. На відміну від капрону лавсан руйнується при дії на нього кислот і лугів, гігроскопічність його нижче, ніж капрону (0,4%), тому для вироблення тканин побутового призначення лавсан в чистому вигляді не застосовується. Волокно є термостійким, має низьку теплопровідність і великою пружністю, що дозволяє отримувати з нього вироби, добре зберігають форму; мають малу усадку. Недоліками волокна є його підвищена жорсткість, здатність до утворення пиллинга на поверхні виробів і сильна електрізуемость. Лавсан широко застосовується при виробленні тканин побутового призначення в суміші з вовною, бавовною, льоном і віскозним волокном, що надає виробам підвищенустійкістьдо стирання і пружність. Він також з успіхом застосовується при виробництві нетканих полотен, швейних ниток, гардинно-тюлевих виробів, технічних тканин і корду. Крім того, волокно використовується в медицині для виготовлення хірургічних ниток і кровоносних судин.

Поліакрилонітрильні волокно-нітрон. Поліакрилонітрильні волокна виробляються з акрилонітрилу - продукту переробки кам'яного вугілля, нафти чи газу. Акрилонітрил полімеризацією перетворюється на поліакрилонітрил, з розчину якого формується волокно. Потім волокна витягають, промивають, замаслюють, гофріруют і сушать. Волокна виробляються у вигляді довгих ниток і штапель. За зовнішнім виглядом і на дотик довгі волокна схожі на натуральний шовк, а штапельні - на натуральну вовну. Вироби з цього волокна після прання повністю зберігають форму, не вимагають прасування. Волокно нітрон має низку цінних властивостей: по теплозахисних властивостях воно перевершує шерсть, має низьку гігроскопічність (1,5%), м'якше і шовковистою капрону і лавсану, стійко до дії мінеральних кислот, лугів, органічних розчинників, бактерій, цвілі, молі, ядерним випромінюванням . Використовується нітрон при виробництві верхнього трикотажу, платтяних тканин, а також хутра на трикотажній і тканинній основі, килимових виробів, ковдр і тканин технічного призначення.

Поліуретанові волокно - спандекс. Волокно, що володіє низькою гігроскопічністю. Особливістю всіх поліуретанових волокон є їх висока еластичність - розривне подовження їх досягає 800%, частка пружною і еластичною деформації - 92-98%. Саме ця особливість і визначає сферу їх використання.Спандекс застосовується в основному при виготовленні еластичних виробів. З використанням цього волокна виробляють тканини та трикотажні полотна для предметів жіночого туалету, спортивного одягу, а також панчішно-шкарпеткові вироби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]