Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-50.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
263.68 Кб
Скачать

1.Сутність і значення зовнішньоекономічної діяльності підприємства

Зовнішньоекономічна діяльність підприємства (ЗЕДП) - це сфера господарської діяльності, пов'язана з міжнародною виробничою і науково-технічною кооперацією, експортом та імпортом продукції, виходом підприємства на зовнішній ринок. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства ґрунтується на можливості одержання економічних вигод виходячи з переваг міжнародного поділу праці, міжнародних ділових відносин. Це пов'язано з тим, що виробництво певного товару, його збут або надання певного виду послуг в іншій країні має більше переваг, ніж така діяльність всередині країни. Таким чином, ЗЕД здійснюється в тій країні і з тими партнерами, які є найвигіднішими. Цілі і значення зовнішньоекономічної діяльності: 1. Досягнення найбільш високої ефективності виробництва. 2. Можливість регулювання соціально-економічних процесів на регіональному рівні. 3.Насичення ринку товарами. 4.Забезпечення економічної і політичної консолідації та міжнародної воєнної безпеки.

2. Методологічні основи зед

Основні методи аналізу ЗЕД:

I. Системний метод передбачає аналіз ЗЕД як цілісного, системного утворення.

Підходи:

1. Системно-структурний підхід передбачає виділення структурних елементів в системі зовнішньоекономічної діяльності.

2. Системно-функціональний підхід передбачає аналіз функцій кожного структурного елементу системи ЗЕД.

3. Системно-генетичний підхід передбачає виділення ядра в системі ЗЕД, його вивчення та аналіз впливу останнього на структурні елементи системи ЗЕД.

4. Системно-інтегральний підхід передбачає вивчення взаємозв'язків між структурними елементами системи ЗЕД та виявлення загальних інтеграційних тенденцій її розвитку як цілісного утворення.

II. Діалектичний метод передбачає, насамперед, виявлення діалектичних суперечностей розвитку системи ЗЕД та пошук шляхів їх розв'язання.

Діалектичні суперечності - це джерело розвитку системи ЗЕД. Діалектичні суперечності проявляються в труднощах, перешкодах, гальмівних факторах, які мають місце в процесі розвитку ЗЕД.

III. Метод економічного аналізу передбачає аналіз законів і закономірностей розвитку ЗЕД та принципів, методів, форм, інструментів, важелів, механізму їх дій та використання.

IV. Статистичний метод передбачає аналіз фактологічного матеріалу, що характеризує розвиток системи ЗЕД.

V. Метод економіко-математичного аналізу передбачає використання математичних інструментів при аналізі системи ЗЕД.

VI. Метод економічного моделювання передбачає використання електронно-обчислювальної техніки для розробки та складання програм й моделей розвитку ЗЕД.

3.Принципи та методи зовнішньоекономічної діяльності

Можна виділити три рівні принципів зовнішньоекономічної діяльності: загальні, специфічні і національні.

Загальні принципи зовнішньоекономічної діяльності - це невелика кількість загальновизнаних у всьому світі правил, що стали своєрідними загальновідомими істинами (аксіомами), яких дотримуються всі учасники міжнародних ділових операцій. однак у кінцевому результаті, вони зводяться до трьох головних: науковість, системність, взаємовигідність. Науковість ЗЕД означає, насамперед, розвиток цієї діяльності відповідно до об'єктивних економічних законів. Системність ЗЕД означає, насамперед, що між окремими її складовими існують міцні взаємозв'язки. Принцип взаємовигідності ЗЕД кожний партнер, що бере участь у міжнародних операціях, одержує свій прибуток. Специфічні принципи ЗЕД закріплені у відповідних міжнародних правових актах і є обов'язковими для виконання всіма державами, що підписали той або інший акт.

Методи регулювання зовнішньоекономічної діяльності - система засобів впливу на суспільні відносини, які виникають у сфері зовнішньоекономічної діяльності для забезпечення правопорядку в цій сфері. • тарифні (економічні) методи регулювання являють собою комплекс заходів державного регулювання за допомогою митних тарифів.;• нетарифні (організаційно-адміністративні) методи регулювання - комплекс заходів обмежено-заборонного порядку, що перешкоджають проникненню іноземних товарів та послуг на внутрішній ринок країни. Нетарифні обмеження являють собою заходи прихованого протекціонізму, мають характер адміністративного (силового) регулювання зовнішньоекономічної діяльності..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]