Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
293
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
118.78 Кб
Скачать

2. Бойовий наказ, бойове і попереднє бойове розпоядження, їх зміст і порядок оформлення.

Бойовий наказ, бойове і попереднє бойове розпорядження являють собою текстуальні БД, призначенні для постановки завдань підпорядкованим підрозділам, частинам і з'єднанням.

При розробці вищеназваних БД неодхідно дотримуватися наступних правил:

• час вказується київсьий, якщо необхідно вказати місцевий або поясний час, то робиться застереження і дані про час відображаються чотириа групами двозначних чисел у такому порядку: години, хвилини, число, місяць: 14.01 15.02 05.30 09.03.

• назви населених пунктів, а також місцевих предметів, що мають власні назви, пишуться без наклону великими літерами, при переліку розділяються комами і при необхідності вказується розташування на карті квадратом сітки прямокутних координат або великих населених пунктів і при вказуванні місцезнаходження спочатку подається значення широти, потім довготи; ІВАНІВКА (8436).

• перелік населених пунктів і місцевих предметів, що окреслюють лінію зіткнення, райони, участки, полоси, рубежі своїх військ починається з правого флангу і ведеться проти часової стрілки, а військ противника - з його лівого флангу по ходу часової стрілки і райони при цьому окреслюються не менш, ніж трьома, рубежі - двома, а полоси і участки чотирма пунктами.

• рубежі контрударів, контрата плануються справа наліво в глибину оперативного шикування (бойового порядку) своїх військ.

• відокремлювальні лінії позначаються не менше, ніж трьома пунктами, один з яких повинен знаходитися на лінії зіткнення військ (на передньому краї) і пункти перераховуються від тилу до фронту, а при виході з бою і відході - в сторону відходу; якщо пункт не входить до полоси, району дій, то перед його найменуванням ставиться (викл.); спочатку вказується лінія з правого боку, потім - з лівого; в обороні - на максимальне покриття своєю артилерією; в контрнаступі (наступі) - на глибину поставленого бойового завдання; в тил на глибину оперативного шикування (бойового порядку) частини (з'єднання).

• береги річок, каналів, озер, скати висот, схили гір, галявини, окраїни населених пунктів вказуються за сторонами горизонту (береги річок допускається вказувати за напрямом течії (правий, лівий)).

• напрям контрудару, контратаки, головного удару позначається кількома пунктами на всю глибину бойового завдання або послідовно по завданням, починаючи від переднього краю або рубежа введення в бій (рубежа переходу в атаку).

• маршрути руху позначаються назвами населених пунктів або місцевих предметів, починаючи з вихідного, потім проміжних, і закінчуючи назвою пункта на передній границі району зосередження або рубежа введення в бій (переходу в атаку);

• кількість з'єднань, частин і підрозділів записується словами (дві мд); в таблиці співвідношення сил і засобів і в розрахунках числами (мц - 5, танків Т-72-20), нумерація ешелонів бойового і походного порядку, позицій полос, рубежів оборони - словами (перший ешелон, друга позиція).

Бойовий наказ (бойове розпорядження) повинен мати: гриф секретності і номер екземпляру; адресу (кому призначається); службовий заголовок, який пишеться з початку рядка в один або кілька нових рядків - в ньому послідовно вказується: назва документа, найменування частини (підрозділа), в який він розроблений; порядковий номер по журналу обліку бойових документів; розташування пункта управління (штабу) з'єднання; час і дата підписання документа (проставляється посадовою особою, що підписує документ); мірило і рік видання карти, по якій він буде розроблений.

Приклад:

Таємно

Прим. №1

БОЙОВИЙ НАКАЗ 12 мд №06. КП- 2 км півн. ПЕТРІВКА (24482).

15.00 09.10. Карта 100000, видання 1977 р.

Бойовий наказ (бойове розпорядження) складаеться з інформаційної та директивної частини.

В інформаційной частинівказується:

• короткі відомості про противника;

• короткі відомості про сусідів, їх завдання;

• завдання, поставлене старшим начальником.

В директивной частиніпісля слова “наказую” послідовно записані завдання всім підпорядкованим підрозділам (частинам).

Бойовий наказ підписується командиром і начальником штабу з'єднання (частини). Бойовий наказ, що йде у вищий штаб, повинен мати справжні підписи відповідних посадових осіб з вказаною посадою, прізвищем і званням.

Приклад:

КОМАНДИР 2АК

полковник В.ПЕТРЕНКО

НАЧАЛЬНИК ШТАБУ КОРПУСУ

полковник Я.ІВАНЕНКО

Кожна сторінка бойового наказу, а також підписи командира і начальника штабу повинні бути завірені гербовою печаткою з дійсним найменуванням з'єднання (частини).

При розсиланні документа кільком адресатам на зворотній стороні останньої сторінки першого екземпляру або на окремому листі складається план розсилання, який підписується виконавцем і затверджується начальником штабу.

В плані розсилання вказуються ті посадові особи, яких необхідно ознайомити з документом, не висилаючи його. В плані робляться примітки щодо часу відправлення і отримання документа адресатами, а також щодо тих посадових осіб, що ознайомлені з документом.

Приклад:

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

НАЧАЛЬНИК ШТАБУ 12 мд

полковник Т.ІВАНЕНКО

"16" жовтня 1995 р.

  1. Розрахунок розсилки бойового наказу

прим.

Адреса

Спосіб доведення

Час і дата передачі

(відправлення)

Час і дата отримання адресатом

1

2

3

У справу

Командиру 15 мп

-

Офіцером штабу

-

15 00

16.10 95 р.

-

15 25

16.10 95 р.

Соседние файлы в папке Tema 09 Бойові документи з УВ++