Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
90
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

1.2. Мотопіхотний батальйон у наступі

Головне завдання наступу покладається на механізовані та танкові частини та з’єднання, які є ударною силою сухопутних військ.

Механізований (танковий) батальйон на період наступу (або інших бойових дій) входить до складу бригади механізованої чи танкової дивізії.

Бригада створюється тільки при веденні бойових дій і має не постійний бойовий склад. Склад бригади залежить від завдання, характеру місцевості та конкретних умов обстановки.

До штатних (постійних) засобів бригади відносяться тільки органи управління (штаб).

На період наступу для виконання конкретного бойового завдання в склад бригади можуть виділятися від 3-х до 5 мотопіхотних (танкових) батальйонів, 1-2 дивізіони 155 мм самохідних гаубиць (безпосередньої підтримки), саперна рота, батарея зенітних самохідних установок, підрозділи радіоелектронної боротьби.

Крім того, бойові дії підтримуються 1-2 дивізіонами 155 мм та 203,2 мм самохідних гаубиць (загальної підтримки) та ротою гелікоптерів вогневої підтримки (12 од. Во-105).

Виділяються також підрозділи матеріально-технічного забезпечення.

Бригаді в наступі ставиться бойове завдання, як правило, по об’єктах. Взагалі змістом завдання бригади є знищення противника в призначеній смузі та оволодіння рубежем (об’єктом), який забезпечує вигідні умови для розвитку подальшого наступу. Бригада може отримати смугу наступу 10-15 км в ширину. При цьому найближчим завданнямбуде оволодіння об’єктами на глибину 6-12 км, а кінцевою – знищення дивізійних резервів противника та оволодіння рубежем (об’єктом) на глибині 20-30 км.

В залежності від обстановки та поставленого завдання командир приймає рішення на створення угрупування та побудову бойового порядку.

Основу бойового порядку будуть складати батальйонні тактичні групи (МПБТГр або БрТТГр).

Мотопіхотна батальйонна тактична група (МПБТГр) включає мотопіхотний батальйон, танкову роту, саперний взвод, взвод зенітних установок, а танкова (ТБТГр) – танковий батальйон, мотопіхотну роту, саперний взвод.

Передбачається при проведенні реорганізації та створенні дивізії 2000 створити змішані батальйонні тактичні групи, в склад яких будуть входити мотопіхотний батальйон, 2-3 танкові роти, артилерійська батарея 155 мм СГ батарея ЗСУ, саперний взвод.

Бригада може будувати свій бойовий порядок в один чи два ешелони. Найбільш типовим є побудова бойового порядку в два ешелони.

При побудові бойового порядку в два ешелони до нього включається:

- перший ешелон– в складі 2-3-х БТГр (батальйонних тактичних груп);

- другий ешелон– в складі 1-2 БТГр, який розміщується розосереджено в ротних колонах (РТГр) на відстані 6-8 км від переднього краю;

- артилерія безпосередньої підтримкив складі 1-2 дивізіонів 155 мм СГ, вогневі позиції яких розташовуються в 2-3 км від переднього краю;

- спеціальний резерв(до танкової роти) та інженерного в складі 1-2 саперних взводів).

При наступі на підготовлену оборону противника в першому ешелоні будуть діяти мотопіхотні тактичні групи (МПТГр), а коли наступ буде вестися на поспіхом підготовлену оборону з застосуванням ядерної зброї – в першому ешелоні будуть діятитанкові батальйонні тактичні групи (ТБТГр).

Батальйонна тактична група веде бій в складі бригади в першому, другому ешелоні або складає резерв. Наступ в першому ешелоні бригади може будуватися в один (всі роти в лінію) або в два ешелони (три роти в першому ешелоні, одна-дві роти в другому).

Завдання батальйонним тактичним групам ставляться по об’єктах. Ними можуть бути населені пункти, важливі висоти, позиції військ і бойової техніки.

Найближче завдання (об’єкт)призначається на глибину 3-4 км, послідуюча – 6-12 км. Смуга наступу БТГр може бути до 5 км шириною. Для управління боєм організується основний командний пункт батальйону на відстані 1-1,5 км від переднього краю.

З ходу бригада буде наступати тоді, коли противник поспіхом перейшов до оборони, а також коли він поступається в силі, маневрі та боєздатності. В цьому разі противник веде наступ з маршу, або з районів зосередження в тилу своїх військ на відстані 30-50 км від переднього краю.

Наступу буде передувати вогнева (артилерійська та авіаційна) підготовка.

При наступі з ходупризначаються рубежі розгортання:в батальйонні колони – на відстані 10-15 км, в ротні колони – 5-8 км, у взводні колони – 2-3 км від переднього краю оборони противника.

Рубіж переходу в атаку вибирається якомога ближче до переднього краю (в пішому порядку – 100-150 м).

Мотопіхотні підрозділи, маючи попереду танки, атакують на БМП і намагаються без зупинки прорвати оборону противника, вийти у фланг та тил його підрозділам першого ешелону і оволодіти вказаними об’єктами.

При наступі з положення безпосереднього зіткнення з противником батальйонні тактичні групи переходять в атаку після вогневої підготовки з вихідного для наступу рубежу. Він призначається на відстані 1-3 км від переднього краюоборони противника і повинен забезпечувати безпеку мотопіхоті від вогню кулеметів.

З виходом підрозділів до переднього краю артилерія та авіація переходить до безпосередньої підтримки наступу, здійснюючи удари по живій силі та вогневим засобам, розміщеним на наступних рубежах.

Прорив оборони бригада буде здійснювати на ділянці 3-6 км (БТГр – 1-2 км) частіше всього мотопіхотними підрозділами на БМП при підтримці танків.

На танконедоступній місцевості та при наступі на підготовлену оборону наступ буде вестися в пішому порядку.

Контратаки будуть відбиватися вогнем артилерії та гелікоптерами вогневої підтримки, ударами тактичної авіації та частиною сил першого ешелону бригади. Якщо противник контратакує значними силами, то командир бригади повинен організувати оборону на досягнутому рубежі, відбити атаку і забезпечити оволодіння указаним рубежем (об’єктом).

Другий ешелон вводиться в бій після виконання ближчого завдання з метою нарощування темпів наступу чи виконання кінцевого завдання.

Для виконання кінцевого завдання та надання допомоги військам, які наступають, на глибину 15-20 км може висаджуватися повітряний десант силою до роти або батальйону із складу військ дивізії.

Після виконання кінцевого завдання та захоплення наміченого об’єкту батальйон організує його оборону мінімальною кількістю військ, приводить підрозділи в порядок і продовжує наступ для розвитку успіху. Особлива увага в цей період звертається на заходи бойового забезпечення, розвідку, охорону, поповнення запасів та перегрупування військ. В разі відходу противника, підрозділи негайно переходять до переслідування з метою його повного знищення.

Переслідування рекомендується вести в високих темпах, щоб не дати противнику створити організований супротив.

Батальйонна тактична група другого ешелону висувається в похідних або передбойових порядках на відстані від наступаючих за 8-10 км та вводиться в бій для розвитку успіху наступу та виконання кінцевого завдання бригади (дивізії)

Соседние файлы в папке Tema 15 Орг. ОВТ ФРН++