Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
104
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
147.97 Кб
Скачать

3.4. Зміна підрозділів

Зміна батальйону (роти) в обороні проводиться, як правило, вночі та в інших умовах обмеженої видимості. Вона повинна бути ретельно організована і проведена швидко і потай. Підготовка до зміни здійснюється в світлу час доби.

Одержавши наказ на зміну, командир батальйону спільно з командиром підрозділу, який змінюють, проводить рекогносцировку, в ході якої вивчає противника, знайомиться з розташуванням підрозділів, які здають оборону, та їхнім режимом поведінки, з організацією системи вогню, протиповітряної оборони, інженерним обладнанням району оборони (опорного пункту) і загородженнями, радіаційною, хімічною, біологічною обстановкою; визначає потайні шляхи пересування до району зміни, місця постів регулювання і зустрічі підрозділів, які прибувають, провідниками, а також порядок зміни.

Командир батальйону (роти), який здає район оборони (опорний пункт), зобов'язаний подати командиру підрозділу, який його змінює, схему району оборони батальйону (опорного пункту роти), а також усі, які є, розвідувальні дані про противника і вказати підпорядкованим командирам: порядок передачі району оборони (опорного пункту); район збору після зміни; заходи що­до прикриття зміни і маскування; куди вислати провідників для зустрічі і супроводження підрозділів, які змінюють; де виставити пости регулювання; час початку і закінчення зміни; порядок дій у випадку використання противником зброї масового ураження і при переході його в наступ під час зміни.

У першу чергу змінюються механізовані, а потім танкові, артилерійські і зенітні підрозділи. Підрозділи, які обороняють передову позицію або які знаходяться в бойовій охороні, змінюються в останню чергу.

У призначений час командир батальйону (роти) проводить зміну, перевіряє готовність підрозділів до відбиття наступу противника і доповідає про зміну командиру бригади, полку (батальйону). Батальйон (рота) повинен підтримувати такий самий режим поведінки, який був до зміни.

Командир батальйону (роти), який здав оборону, потай виводить підрозділи в призначений район збору і потім діє відповідно до одержаного завдання.

Якщо в ході зміни противник перейде в наступ, то зміна припиняється і всі підрозділи відбивають атаку. Керує ними в цей час командир підрозділу, який змінюють, йому підпорядковуються і підрозділи, які прибули для зміни. Зміна батальйону продовжується після того, як буде відбито наступ противника.

Зміна батальйону оформляється актом. Моментом закінчення зміни вважається доповідь командира батальйону (роти), який прийняв район оборони (опорний пункт), про закінчення зміни своєму безпосередньому командиру.

Заключна частина

Загальновійськовий бій у збройній боротьбі сучасних війн і воєнних конфліктів характеризується широкомасштабним застосуваннями високоточної зброї та інших нових засобів збройної боротьби.

Це приводить до стирання граней між діями військ в умовах застосування ядерної зброї і діями із застосуванням тільки звичайної зброї.

Ця особливість формулюється на основі розвитку таких характерних рис загальновійськового бою, як рішучість цілей, висока напруженість, швидкоплинність воєнних дій, іх наземно-повітряний характер, одночасна потужна вогнева дія на всю глибину побудови сторін, застосування різноманітних способів виконання бойових завдань , швидкий перехід від одного виду воєнних дій до іншого; складна радіоелектронна обстановка.

Аналіз розвитку характерних рис сучасного загальновійськового бою показує, що для його ведення необхідні висока тактична, воєнно-технічна, морально-психологічна підготовка військ, бойова виучка і фізична загартованість особового складу, мистецтво тактичного і оперативного передбачення і здібністю командирів прогнозувати хід воєнних дій, розробляти і застосовувати нові, більш ефективні способи ведення бою.

Принципи ведення загальновійськового бою також розвиваються, як по змісту, так і по формі через зміни умов і характеру збройної боротьба.

Кількісні і якісні зміни засобів збройної боротьби і їх вплив на способи веденню бою викликають необхідність подальшого удосконалення організації загальновійськових з`єднань, частин і підрозділів, з тим щоб вона в більшій мірі відповідала характеру сучасного загальновійськового бою забезпечувала їх максимальну самостійність, найбільш ефективне використання, наявного на озброєнні та тих що поступають нові засоби збройної боротьби, а також стійкості управління в ході воєнних дій. При цьому нова (перспективна) організація з`єднань, частин і підрозділів, знаходиться в прямій залежності від тактики, здійснює на неї значний вплив, виступає як один із важливих факторів, що визначає подальший розвиток способів підготовки і ведення бою.

На цьому матеріал лекції вичерпано. Знання матеріалу буде перевірятися після циклу лекцій по батальйонній тематиці на семінарських та групових заняттях. На самостійній підготовці в зошитах рекомендує викреслити схему «Батальйон в обороні» із вказанням тактичних нормативів, а також вивчити рекомендовану вам літературу та бути в готовності обгрунтувати основні нормативи батальйону в обороні та його бойові можливості.

Старший викладач кафедри військової підготовки

працівник ЗС України Д.В. ЗАЙЦЕВ

19

Соседние файлы в папке Tema 10 М(Т) бат-н в обороні++