Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
104
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
147.97 Кб
Скачать

1.2. Вимоги, що ставляться до оборони

Оборона повинна бути стійкою й активною, здатною протистояти ударам усіх видів зброї, атаці значних мас танків і піхоти противника, вести активну боротьбу з його повітряними десантами, аеромобільними та диверсійно-розвідувальними групами.

Вона повинна бути протитанковою, протиповітряною і протидесантною, глибоко ешелонованою і готовою до тривалого ведення бою в умовах застосування противником зброї масового ураження, високоточної зброї та засобів радіоелектрон­ної боротьби.

Підрозділи повинні стійко обороняти позиції, які займають, навіть в умовах цілковитого оточення та від­сутності тактичного зв'язку з сусідами. Вони не мають права залишати позиції, які займають, і відходити без наказу старшого командира.

Стійкість та активність оборони досягається:

витримкою, стійкістю та наполегливістю військ, які обороняються, їх високим моральним духом;

безперервною розвідкою противника, своєчасним розкриттям підготовки його до наступу і можливих напрямків атак;

старанним маскуванням бойового порядку батальйону (роти) і введенням противника в оману відносно побудови оборони та задуму дій;

вправною, різноманітною побудовою оборони;

умілим використанням вигідних умов місцевості та її інженерного обладнання;

створенням ста­ранно організованої системи вогню, особливо протитанкового, в поєднанні із системами інженерних загороджень, опорних пунктів та вогневих позицій;

надійною протиповітряною обороною;

своєчасним маневром підрозділами, вогневими засобами та вогнем на загроз­ливих напрямках;

негайним знищенням противника, який вклинився в оборону, та його десантів, які висади­лися;

застосуванням в обороні несподіваних тактичних прийомів, здатних приголомшити противника, постави­ти його у важке становище, нав'язати йому свою волю та ініціативу;

постійним виконанням заходів щодо захисту від зброї масового ураження і високоточної зброї противника;

наполегливим і тривалим утриманням районів оборони (опорних пунктів) у поєднанні з про­веденням контратак.

Батальйон проводить контратаку, як правило, разом з контратакою бригади (полку). За сприятливих умов обстановки, якщо незначні сили противника вклинилися, батальйон може за дозволом командира полку проводити контратаку самостійно з метою знищення противника, який вклинився в оборону, та відновлення втраченого положення.

1.3. Місце батальйону (роти) у бойовому порядку бригади (батальйону).

Батальйон (рота) в оборонному бою може оборонятися в першому чи другому ешелоні батальйону (бригади), в смузі забезпечення чи на передовій позиції, складати загальновійськовий резерв або знаходитись в протидесантному резерві. Під час виходу з бою і відходу батальйон може бути назначений в арєргард, а рота – в тильну (бокову) похідну заставу або для дій в ролі підрозділів прикриття.

Танковий батальйон механізованої бригади використовується, як правило, для підсилення механізованих батальйонів, а частина сил – в загальновійськово-му резерві. Він також може знаходитись у другому ешелоні. Механізований батальйон танкового полку використовується, як правило, для підсилення танкових батальйонів. Він може діяти і самостійно, займаючи оборону на першій позиції або в смузі забезпечення (на передовій позиції).

Рота (батальйон) першого ешелону РОП, БРО готує і займає на першій позиції, її завдання, відбити противника, який наступає уразити його перед переднім краєм, у випадку вклинення і на першій позиції. Крім того, утримати важливий район місцевості та створити сприятливі умови для розгрому противника.

Батальйон, другого ешелону займає оборону на другій позиції, як правило, на найбільш важливому напрямку. Його завдання – міцно утримувати район, який обороняється. Бути в готовності до підсилення (заміни) підрозділів першого ешелону у випадку втрати їхньої боєздатності, до проведення контратак, а також розгрому повітряних десантів і аеромобільних підрозділів противника. Танковий батальйон і механізований батальйон на БМП, які знаходяться у другому ешелоні, крім того, готують один-два вогневих рубежі для відбиття атак танків противника вогнем з місця. Вогневі рубежі можуть збігатися з рубежами для проведення контратак.

Соседние файлы в папке Tema 10 М(Т) бат-н в обороні++