Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
161
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
156.67 Кб
Скачать

Організаційно-методичні вказівки

Групові вправи по темі 10 охоплюють матеріал усього курсу тактики з питань організації та ведення механізованим (танковим) батальйоном бойових дій в обороні та всебічного забезпечення батальйону, організації взаємодії та управління.

Перед проведенням заняття викладач повинен:

  • ретельно вивчити необхідні розділи Бойового статуту СВ, підручників, настанов, в яких викладені основи оборонного бою та робота командира загальновійськового підрозділу по організації оборонного бою;

  • відпрацювати план проведення кожного заняття, де розкрити і показати за допомогою яких прийомів та ввідних буде досягатися мета кожного заняття, план проведення заняття затверджується завідувачем кафедри;

  • через лабораторію дати заявку на забезпечення заняття необхідними матеріалами (лінійки, кольорові олівці, карти, кольорова крейда, технічні засоби навчання) перевірити їх готовність до заняття;

  • підготувати до занять наглядні приладдя (схеми, слайди);

  • ознайомитись з класом, в якому буде проводитись заняття і при необхідності підготувати його;

  • напередодні проведення заняття, в години самостійної роботи студентів, викладач повинен проконтролювати роботу студентів по підготовці до занять і при необхідності допомогти їм підібрати літературу, дати необхідну консультацію.

Обстановка на робочі карти групою студентів (у складі 3 осіб) наноситься у відповідності з тактичним завданням. Крім цього вона може нарощуватись і доповнюватись в ході проведення заняття.

Під час проведення заняття викладачу необхідно звертати увагу на дії студентів під час заняття. Необхідно звернути увагу на чітке виконання студентами вимог статутів, уміння студентів чітко і коротко формулювати свої думки. При доповіді студенти не повинні використовувати скорочення, які використовуються при написанні (наприклад, мв, БМП, БТР, РПГ, РПК, і т. п.).

На групових вправах, крім питань організації оборонного бою командиром батальйону необхідно поглиблювати знання студентів по організації структури як наших загальновійськових підрозділів, так і підрозділів противника та вивчення характеристик озброєння, яке знаходиться на їх озброєнні.

В ході групових вправ всі студенти діють в ролі командира механізованого батальйону (мб) на озброєнні якого знаходиться БМП-2, послідовно вирішують питання організації, ведення бойових дій батальйоном в обороні, організації взаємодії, управління та бойового, технічного, тилового забезпечення батальйону в ході бою.

Викладач на занятті виступає в ролі командира механізованої бригади (мбр), доводить до студентів ввідні, сигнали управління, оповіщення та взаємодії, заслуховує прийняті рішення студентами, дає їм оцінку.

Кожне заняття повинно розпочинатися з доповіді тієї тактичної обстановки, яка склалась на даний час. Для прийняття рішення (відпрацювання питань заняття) викладач дає студентам певний час, а потім заслуховує студентів. По кожному питанню необхідно заслуховувати 2-3 студентів, проводити обговорення доповідей студентів, при необхідності дати під запис найбільш доцільне прийняте рішення одного із студентів, або дати кафедральне рішення, яке є в методичній розробці.

При заслуховуванні студентів не допускати механічне озвучення їх рішень (зачитувати з робочих зошитів записані рішення), а використовувати їх як довідкові дані.

Помилкові дії та прийняті рішення потрібно не відкидати категорично, а з педагогічним тактом спростовувати висновки, які логічно приводять до невиконання бойового завдання, невиправданих втрат, до неможливості або ускладненню досягнення успіху в бою. Свої рішення студенти повинні підтверджувати розрахунками. Для прийняття студентами більш доцільних рішень викладач може шляхом ввідних спонукати студентів до прийняття таких рішень, які будуть забезпечувати успіх.

Викладач в ході заняття повинен брати за основу запропоновані в методичній розробці доповідей, рішень, наказів, розпоряджень та дій студентів, але вони є тільки основою а не шаблоном. Розумні відхилення від них та розумна ініціатива студентів повинна заохочуватись.

Час, що відводиться на відпрацювання питань занять, залежно від рівня підготовки студентів, наявності часу, може уточнюватись викладачем що відображається в плані проведення заняття.

Враховуючи значні розриви між кожним заняттям викладач повинен крім тактичної обстановки яка склалась на час проведення заняття нагадати в теоретичному плані зміст тих питань, які будуть відпрацьовуватись на занятті.

В кінці кожного заняття викладач підводить його підсумок, відповідає на виниклі питання студентів, дає оцінку дій студентів на занятті, відмічає позитивні та негативні дії студентів, оцінки викладач виставляє в журнал, дає завдання на самостійну підготовку для вивчення або повторення матеріалу по питанням наступного заняття.

В кінці кожного заняття, а особливо після прийняття рішення на бойові дії викладач оцінює якість оформлення робочих карт студентами. В кінці відпрацювання задачі викладач дає оцінку робочій карті як бойовому документу командира батальйону по управлінню при цьому звертається увага на виконання вимог, які пред’являються до робочої карти, а саме наочність, повнота і точність за виконання цих вимог виставляється оцінка як складові загальної оцінки за робочу карту. Загальна оцінка виставляється в журнал.