Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мій звіт / 6 звіт.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
218.11 Кб
Скачать

46

Основна частина

  1. Загальне ознайомлення із структурою, організацією роботи і управлінням Бершадської МДПІ

До системи органів державної податкової служби належать: Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва і Севастополя), районах у містах.1

Головним завданням державних податкових інспекцій (ДПІ) є здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів податків, зборів та інших платежів і неподаткових доходів і внесків до державних цільових фондів, встановлених законодавством України.

Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватися Конституції і законів України, інших нормативних актів, прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій, забезпечувати виконання покладених на органи державної податкової служби функцій та повною мірою використовувати надані їм права.

За невиконання або неналежне виконання посадовими особами органів державної податкової служби своїх обов’язків вони притягаються до дисциплінарної, адміністративної, кримінальної та матеріальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Збитки, завдані неправомірними діями посадових органів державної податкової служби, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів Державного бюджету.

Посадові особи органів державної податкової служби зобов’язані дотримуватися комерційної та службової таємниці.

Бершадська міжрайонна державна податкова інспекція обслуговує платників податків Бершадського та Чечельницького районів.

За час проходження економічної практики діяла тимчасова структура Бершадської МДПІ затверджена 26.12.2011 року (Додаток А), проте на 25.04.2012 року було розроблено нову структуру Бершадської МДПІ з метою вдосконалення організаційної структури органів державної податкової служби, направленої на підвищення ефективності роботи по мобілізації надходжень до бюджетів усіх рівнів, яка була відправлена на затвердження.

У Бершадській МДПІ на даний момент працює 46 осіб. Очолюють роботу начальники відділів, загальне керівництво інспекцією здійснює начальник МДПІ та його замісники.

Щодо якісного складу працюючих, то з 46 чоловік працюючих, повну вищу освіту мають 44 працівники, в тому числі повну вищу економічну освіту мають 36 чоловік. Базову вищу мають 2 чоловіка.

МДПІ у своїй діяльності керується Конституцією України, Законом України “Про державну податкову службу в Україні”, Податковим кодексом України та іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, рішеннями органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень, а також “Положенням про Бершадську міжрайонну державну податкову інспекцію”.

Згідно з цим положенням основними завданнями та функціями МДПІ є:

  • роз'яснення податкового законодавства з питань оподаткування серед платників податків.

  • здійснення контролю за погашенням податкового боргу платниками податків, інших платежів, у тому числі тими, майно яких перебуває в податковій заставі;

Бершадська МДПІ відповідно до покладених на неї завдань здійснює роботу, пов'язану із:

  • здійсненням контролю за додержанням податкового законодавства, про сплату податків, інші зборів і платежів;

  • забезпеченням контролю за спалатою податків, правильністю обчислення і з своєчасністю надходження цих податків, платежів, а також здійсненням реєстрації їх платників;

  • контролем за своєчасним поданням платниками податків податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіркою достовірності цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення суми податків, інших платежів;

  • здійсненням, у межах своїх повноважень, контролю за законністю валютних операцій, додержанням установленого порядку розрахунків із споживачами з використанням реєстраторів розрахункових операцій, лімітів готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи і послуги, а також за наявністю ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення підприємницької діяльності;

  • забезпечує правильне і своєчасне нарахування та стягнення штрафних санкцій, штрафів.

  1. Облік та роз’яснювальна робота з платниками податків

З метою ухилення від оподаткування та для забезпечення сплати податків платникам у повному обсязі та у визначений термін у Бершадській міжрайонній державній податковій інспекції ведеться облік платників податків.

Для взяття на облік платники податків - юридичні особи подають в органи ДПІ такі документи:

- заяву за формою №1-ОПП;

- копії статуту, завірені нотаріусом;

- копію положення (для бюджетних установ, благодійних організацій);

- копію свідоцтва про державну реєстрацію;

- копію довідки про включення до ЄДРПОУ з присвоєним їй індефікаційним кодом ( крім суб'єктів підприємської діяльності).

Дані із заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб і вносяться з нього до журналу обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) для юридичних осіб за формою №3-ОПП.

Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності повинні у 5-денний термін після одержання свідоцтва про державну реєстрацію звернутися до органу державної податкової служби для взяття на податковий облік з такими документами:

- заява за формою №5-ОПП.

- копія свідоцтва про державну реєстрацію;

- документ , що посвідчує особу.

Облік фізичних осіб ведеться в журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб за формою № 7-ОПП.

Для зняття з обліку у разі ліквідації підприємства юридичній особі слід у 3-денний термін з дати прийняття рішення подати до ДПІ такі документи:

- заяву про зняття з обліку платника податків за формою №8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за формою №6-ОПП;

- заяву про зняття з обліку платника ПДВ, а також оригінал свідоцтва платника ПДВ і завірені в ДПІ копії цього свідоцтва;

- оригінал довідки за формою №4-ОПП;

- копію розпорядчого документа (рішення);

- копію розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії;

- ліквідаційну картку органів державної статистики.

У 10-денний термін з дня подання заяви за ф.№8-ОПП, скласти ліквідаційний баланс у формі річного звіту та подати його для перевірки органу ДПІ. У місячний термін органом державної податкової служби приймається рішення про проведення документальної перевірки таких платників і відповідні підрозділи розпочинають перевірку та у разі встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетами ДПІ знімає його з обліку.

Після завершення процедури зняття з обліку орган державної податкової служби складає довідку про зняття з обліку платника податків за ф.№12-ОПП, яку надсилає до органів державної реєстрації або органу, що здійснив реєстрацію. Знаття з обліку платника фіксується в журналі за ф. №6-ОПП.

Роз'яснювальна робота з платниками податків ведеться відділом масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян.

Основним завданням відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян є організація роботи по роз'ясненню платникам діючих законів, декретів, постанов, розпоряджень, законодавчих та виконавчих органів України з питань податкового законодавства, надання необхідної консультативно-методичної допомоги в додержанні податкового законодавства платниками.

Дані про кількість суб’єктів підприємницької діяльності, що знаходились на обліку в Бершадській МДПІ протягом 2009 - 2011 рр. та на 01.04.2012 року наведено у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Кількість платників податків, що знаходились на обліку в Бершадській МДПІ протягом 2009 - 2011 рр. та на 01.04.2012 року

Рік

Кількість платників податків

Фізичні особи

Юридичні особи

2009

2748

798

2010

2684

864

2011

2772

865

на 01.04.2012

2452

869

Джерело: складено автором за даними Обліку платників у Бершадській МДПІ

Для забезпечення виконання цього завдання сектор виконує функції, які містять наступні процедури:

- навчання платників податків;

- консультативні послуги платників податків з питань податкового законодавства;

- листування з платниками податків та надання відповідей на звернення платників податків;

- систематизація та кодифікація нормативних документів, листів, роз'яснень;

- підтримка в актуальному стані нормативних документів у зв'язку зі змінами та доповненнями;

- інформування підрозділів податкової інспекції з питань оподаткування;

- відбір нормативних документів для проведення їх до платників податків, у тому числі через засоби масової інформації;

- підготовка та розсилка інформаційних матеріалів;

- консультативні послуги платникам податків через засоби масової інформації;

- пропаганда та оформлення переплати на журнал "Вісник податкової служби України";

- контроль за забезпеченням платника податків єдиними стандартними бланками податкової звітності через регіональну мережу підрозділів редакції журналу «Вісник податкової служби України».

Основні методи і регламентуючі документи при проведенні роз’яснювальної роботи:

- районні радіо і телебачення;

- друкування статей у газетах;

- індивідуальні консультації по телефону;

- особистий прийом платників;

- письмові відповіді на листи.

  1. Контроль за справлянням непрямих податків. Податок на додану вартість

Згідно Податкового кодексу передбачено використання двох звітних періодів – місяць і квартал.2 Звітний період дорівнює місяць в обов’язковому порядку для тих підприємств, в яких обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) за попередній календарний рік перевищує 7200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю. Граничний термін подачі податкової звітності:

1) місячна форма звітності – протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

2) квартальна форма звітності – протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

У строки, передбачені для відповідного податкового періоду, платник податку подає податковому органу за місцем свого знаходження податкову декларацію незалежно від того, чи виникло у цьому періоді податкове зобов’язання, чи ні. За несвоєчасне подання податкової звітності до платників податків застосовуються штрафні санкції у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.) за кожне таке неподання або її затримку.

Наказом ДПА України «Про затвердження форми податкової декларації та порядку її заповнення і подання» від 25.01.2011 № 4,3 затверджено дві форми податкової декларації (скорочена та загальна (Додаток Б)) та уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (Додаток В).

Сплата податку на додану вартість здійснюється в 10-ти денний термін після граничного строку подання декларації.

Одночасно треба зазначити, що при визначенні звітного періоду (що дорівнює одному календарному місяцю або кварталу) платниками податку обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів за попередній календарний рік обчислюється з податком на додану вартість, як зазначено в Порядку заповнення і подання податкової декларації по ПДВ, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 № 166 (у редакції наказу ДПА України від 17.03.2008 №159).4

Загальну форму декларації подають платники податку, які мають за останні 12 календарних місяців обсяг оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) рівний і більший 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Податкові декларації приймаються без попередньої перевірки зазначених у них показників. Зареєстровані в податковій інспекції декларації підлягають камеральній перевірці. При перевірці декларації перевіряється правильність заповнення декларації, проводиться її арифметична та методологічна перевірка, наявність та правильність заповнення всіх додатків, які необхідно було подати платнику разом з цією декларацією, а також перевіряється відповідність суми податкового зобов’язання, заявленого платником у декларації до сплати в бюджет чи до відшкодування з бюджету, поданим розрахункам.

Якщо платником у поданій декларації допущені арифметичні або методологічні помилки, що призвели до заниження суми податку, належної до сплати, то податковий орган самостійно здійснює перерахунок такої суми податку, нараховує штрафні санкції у встановленому порядку і повідомляє про суму донарахувань та штрафів, належних до сплати.

Коли за наслідками перевірки виявляється факт завищення суми бюджетного відшкодування, заявленого в податковій декларації, сума такого завищення вважається сумою податкового зобов’язання, прихованого від оподаткування.

На суму податку на додану вартість донараховану за результатами камеральної перевірки (збільшення суми, що за результатами звітного періоду підлягає сплаті платником податку до бюджету, та/або зменшення суми, що за результатами звітного періоду підлягає відшкодуванню платнику податку з бюджету), виписується податкове повідомлення-рішення.

Донарахована сума податку та штрафних санкцій, нарахована за результатами перевірки, підлягає внесенню до бюджету в 10-ти денний термін з дня отримання платником повідомлення – рішення.

Якщо платник самостійно виявив помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, то такий платник зобов’язаний подати в порядку, установленому для подання декларацій з податку на додану вартість, уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. Платник податку має право не подавати вказаний розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі декларації за податковий період (з урахуванням зазначених строків давності та положень Податкового кодексу),5 протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Такий спосіб самостійного виправлення платником помилки може бути застосований у разі виправлення у декларації звітного періоду помилок лише однієї раніше поданої декларації.

Соседние файлы в папке мій звіт