Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
138.24 Кб
Скачать

4. Контроль за справлянням акцизного збору

На сучасному етапі питання з акцизного збору регулюють такі нормативні акти: Декрет Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір»[14] та Закон України «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби» із змінами та доповненнями.

Закон України «Про ставки акцизного збору та мита на тютюнові вироби» від 06.02.96р. № 30/96-ВР із змінами від 04.12.99р. № 1246-14, Постанова КМУ «Про порядок справляння ПДВ та акцизного збору у разі ввезення товарів на митну територію України» від 27.01.97р. № 66 із змінами і доповненнями від 21.03.2000р. № 530.

Відповідно до змін , внесених до Декрету КМУ від 18.11.99р. № 1243, акцизний збір - це непрямий податок на споживачів (одержувачів) окремих товарів (продукції), визначених законом як підакцизні, що стягується з них під час здійснення оборотів з продажу (інших видів відчуження) таких товарів (продуції), вироблених на митній території України, або при імпортуванні (ввезенні, пересиланні) таких товарів (продукції) на митну територію України. Акцизний збір включається до ціни підакцизних товарів.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби» від 19.11.99р. № 1246-ХIV встановлені нові ставки акцизного збору та ввізного мита на тютюнові вироби.

Відповідно до змін обороти від реалізації аудіо та відео касет з 01.01.2000р. акцизним збором обкладатися не будуть. Акцизний збір з паливо-мастильних матеріалів будуть сплачувати підприємства-виробники та імпортери цієї продукції.

Платники щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, складають і подають до ДПІ розрахунки акцизного збору за встановленою формою [Додаток 3].

Інспекторами відділу оподаткування юридичних осіб проводяться документальні, камеральні, зустрічні, тематичні та інші перевірки щодо дотримання суб’єктами господарської діяльності законодавчих актів з питань оподаткування і сплати акцизного збору, за результатами яких складаються акти із нарахуванням штрафних санкцій, пені.

В м. Бершаді працює два підприємства: ДП “Бершадський спиртовой завод” та ДП “Бершадський пивокомбінат” котрі сплачують акцизний збір і подають до Бершадської МДПІ розрахунки акцизного збору за встановленою формою.

5. Контроль за справлянням прямих податків. Податку з прибутоку підприємства

Прямі податки відіграють важливе значення та займають значне місце в податковій системі України. До складу прямих податків відноситься, зокрема, податок на прибуток підприємств, який регламентує Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств"[4]; Порядок складання декларації про прибуток підприємства, затверджений наказом ДПА України від 08.07.97р. № 214 в редакції від 21.01.98р. № 37 (із змінами і доповненнями) та інші .

Згідно даного закону платниками такого податку виступають суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку.

Об’єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу на суму скоригованих валових витрат та амортизаційних відрахувань. Слід зазначити що валовий доход, згідно до Закону [4], - це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, одержаного чи нарахованого на протязі звітного періоду (кварталу, року) в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Згідно до закону, валові витрати - це сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах.

Платити податку на прибуток самостійно визначають суму податку, що належить до сплати, застосовуючи для цих цілей ведення податкового обліку, зокрема, введення рахунків 18 "Валові витрати" та 48 "Валові доходи" або введення Книги обліку валових доходів та Книги обліку валових витрат. На основі цих даних заповнюється Декларація на прибуток підприємства, який подається до Державної податкової інспекції щоквартально, наростаючим підсумком, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом. [Додаток 4].

Податок на прибуток розраховується платниками податку за ставкою 25% від об’єкту оподаткування , за виключенням випадків, передбачених Законом України "Про оподаткування прибутку підприємства"[4].

Податок на прибуток вноситься до бюджету не пізніше 20 числа місяця слідуючого за звітним.

Одним із планів контролю податковими органами за правильністю обчислення та сплати до бюджету податку на прибуток є документальна перевірка бухгалтерських звітів і балансів. Такі перевірки охоплюють всю діяльність підприємства за звітний період, а якщо в цьому є необхідність, але не рідше одного разу на два роки.

Документально перевірка здійснюється на підставі програми перевірки, затвердженою головою Державної податкової адміністрації, яка складається виходячи з межі проведення перевірки та полягає у виявленні вірогідності визначення об’єктів оподаткування, правильності обчислення податків, оцінці фінансового стану та ведення бухгалтерського обліку, виявлення фактів перерахування та заниження сум податків.

Перевірка підприємства Державною податковою інспекцією оформляється актом перевірки, який складається в трьох примірниках, кожний з яких підписується службовою особою інспекції, керівником і головним бухгалтером підприємства. Перший і другий примірник акта залишається у Державній податковій адміністрації, а третій з відповідними додатками вручається керівнику підприємства.

При перевірці правильності віднесення витрат на оплату праці та відрахувань на соціальні заходи перевіряється правомірність обчислення витрат на оплату праці на собівартість продукції, правильність визначення відрахувань на соціальні заходи (37,5% від нарахованої заробітної плати).

При перевірці позареалізаційних доходів необхідно визначити на підставі яких документів оформлялись бухгалтерські записи, розглянути правильність відображення на рахунках позареалізаційних доходів та витрат. Слід звернути увагу на законність списання боргів по закінченню строку давності та перерахування сум до бюджету. 6. Контроль за справлянням прибуткового податку з доходів громадян

Відділ справляння податків з доходів фізичних осіб займається організацією робіт з питань повноти обліку платників податків, правильності обчислення, повноти своєчасності сплати до бюджетів наступних податків з фізичних осіб:

  • податок з прибутку фізичних осіб;

  • податку на промисел;

  • податку з власників транспортних засобів;

  • податку на додану вартість;

  • податок на землю.

Відділ документальних перевірок доходів фізичних осіб здійснює контроль за дотриманням платниками чинного законодавства з питань правильності обчислення і своєчасності сплати до бюджетів податків з фізичних осіб, податку на транспортні засоби, державного мита, проведення все сторонніх перевірок фактів, оприбуткування і зачислення доходів, оформлення результатів перевірок відповідними офіційними документами.

Всі громадяни, які одержують ті чи інші доходи являються платниками прибуткового податку з громадян. Порядок нарахування стягнення та перерахування до бюджету регламентується Декретом Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян"[12]

Перерахування до бюджету прибуткового податку з доходів громадян, які мають основне місце роботи, проводиться тими підприємствами, організаціями всіх форм власності, де працюють громадяни, а також фізичними особами - суб’єктами підприємницької діяльності, які виплачують доходи громадянам.

Нарахування прибуткового податку з громадян за місцем основної роботи відбувалось до 01.01. 2004р. згідно з ставками Декрету.

Об’єктом нарахування прибуткового податку з громадян являється місячний сукупний оподатковуваний доход громадян.

Для громадян, які мають право на отримання пільг згідно Декрету [12], сума місячного сукупного доходу зменшується на розмір цих пільг. Це стосується мешканців Чорнобильської зони, ветеранів Великої Вітчизняної війни, жінок, які виховують дітей віком до 16 років та інших категорій людей.

На даний момент з 01.01.2004р. доходи громадян, одержані за основним і не за місцем основної роботи, в тому числі за сумісництвом, за виконання разових робіт, здійснених на підставі договорів підряду тощо оподатковуються за ставкою 13% від чистого доходу.

Авансові внески ПДФО на протязі року сплачуються до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня, до 15 листопада. Всі громадяни, які крім основного місця роботи одержали ще будь-які доходи, зобов’язані до 1 березня подати до Державної податкової інспекції декларацію про фактично одержаний доход за звітний рік [Додаток 5].

Об’єктом оподаткування доходів громадян від підприємницької діяльності являються доходи громадян, одержані від здійснення підприємницької діяльності без створення юридичної особи. Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий доход, тобто різниця між валовим доходом та документально підтвердженими валовими витратами.

Громадяни які здійснюють підприємницьку діяльність, мають право самостійно обирати спосіб оподаткування, зокрема, по фіксованому розміру податку шляхом придбання патенту на здійснення підприємницької діяльності. Фінансовий податок сплачується громадянином - платником податку до місцевого бюджету.

Податок, обчислений Державною податковою інспекцією сплачується на протязі року щомісячно за ставкою ПДФО – 13 %.

Громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, щоквартально в 15 - денний термін по закінченню кварталу представляють звіт МДПІ м. Бершадь, а по закінченню року - до 1 лютого наступного року.

Соседние файлы в папке Звіт