Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PR_ZM2 / _‡Œ2 / Електронний зош_ЗМ2.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
51.65 Кб
Скачать

10. Числові значення (цілі або дробові).

Використовується для збереження чисел, які залучаються до обчислень, за винятком грошових значень (для грошових значень слід використовувати тип даних «Грошова одиниця»).

Практична робота № 9

Тема: Створення та редагування зв'язків між таблицями в СУБД Access. Заповнення даними таблиць СУБД Access. Імпорт та експорт таблиць в СУБД Access.

Мета: виробити практичні навички створення та редагуванням зв'язків між таблицями в СУБД Access, заповнення даними таблиць в СУБД Access, імпорту та експорту таблиць в СУБД Access.

Запитання до захисту практичної роботи № 9

  1. Як і з якою метою зв’язують таблиці в MS Access?

Для впорядкування даних, для зручності ведення обліку, розрахунку витрат, збитків підприємств.

  1. Що означають прапорці Обеспечение целосности данных, Каскадное обновление і Каскадное удаление даних у діалоговому вікні Связи?

Цілісність даних - система правил у MS Access для підтримки зв'язків між записами у зв'язаних таблицях, а також для забезпечення захисту від випадкового вилучення або зміни зв'язаних даних.

Якщо при визначенні зв'язку між двома таблицями встановити прапорець Каскадное обновление связанных полей, будь-яка зміна у значенні первинного ключа головної таблиці призведе до автоматичного оновлення відповідних значень в усіх зв'язаних записах. MS Access виконує каскадне оновлення без попереджувальних повідомлень.

Якщо ж встановити прапорець Каскадное удаление связанных записей, будь-яке вилучення запису в головній таблиці призведе до автоматичного вилучення зв'язаних записів у підпорядкованій таблиці. Так, у нашому прикладі при вилученні з таблиці Клієнти запису про певного клієнта будуть автоматично вилучені всі зв'язані записи, наприклад, у таблиці Реалізація. Якщо записи вилучаються при встановленому прапорці Каскадное удаление связанных записей, MS Access виводить попередження про можливість вилучення зв'язаних записів.

  1. Який зміст має тип даних Мастер подстановок?

Використовуючи цю операцію , можна вибирати значення поля зі списку . Список значень може бути як фіксованим , так і міститися в таблиці або запиті. Сформувати стовпець підстановок для поля допомагає Майстер підстановок ( Lookup Wizard ) . Давайте створимо стовпець підстановок для поля " КодКліента " в таблиці " Список розсилки сповіщень " . Це дасть нам можливість при введенні даних в цю таблицю вводити не коди клієнтів , які ми не знаємо , а вибирати зі списку назву організації, в якій працює дана особа.

  1. Які типи відношень між таблицями існують в реляційній базі даних?

Назва «реляційна» (relational) пов'язана з тим, що кожен запис у таблиці даних містить інформацію, яка стосується (related) якогось конкретного об'єкта. Крім того, зв'язані між собою (тобто такі, що знаходяться в певних відношеннях — relations) дані навіть різних типів в моделі можуть розглядатися як одне ціле.

Таблиця має такі властивості:

- кожний елемент таблиці являє собою один елемент даних;

- повторювані групи відсутні;

- усі стовпці в таблиці однорідні; це означає, що елементи стовпця мають однакову природу;

- стовпцям присвоєні унікальні імена;

- у таблиці немає двох однакових рядків.

Порядок розміщення рядків і стовпців у таблиці довільний; таблиця такого типу називається відношенням. У сучасній практиці для рядка використовується термін «запис», а для стовпця термін «поле».

5. Як виконати зв’язування таблиць?

1. На стрічці у закладинці Работа с базой данних знаходимо Схема данных, після чого на екрані з'явиться вікно схеми даних, а в рядку меню - новий пункт Связи.

2. Вибираємо таблиці, що використовуються для зв'язків.

3. За допомогою миші послідовно обрати таблиці, між якими будуть встановлюватися зв'язки, натискуючи кнопку Добавить.

4. По завершенню клацнути на кнопці Закрыть у вікні додавання таблиць. Наприклад, обрати дві таблиці для встановлення зв'язку Товари і Рух товарів.

5. У вікні кожної з них прокрутити список полів так, щоб було видно обидва поля, що зв'язуються.

6. У першій таблиці встановити курсор миші на полі Код товару - первинному ключі.

7. Утримуючи ліву кнопку, перемістити курсор миші, який набув вигляду прямокутника, до поля Код товару у таблиці Рух товарів - зовнішнього ключа.

8. Коли курсор опиниться над цим полем, звільнити ліву кнопку миші.

9. На екрані з'явиться вікно Изменение связей для визначення зв'язку, що встановлюється.

10. Переконатися, що імена таблиць і полів вказані правильно, після цього клацнути на кнопці Создать. На екрані зв'язок буде відображено лінією.

Щоб визначити зв'язок між іншими двома таблицями, слід повторити пункти 5-10, доки не будуть встановлені всі необхідні зв'язки. Наприкінці буде отримана Схема данных, але поки на графічному зображенні зв'язків немає жодних ознак типу відношення.

5.Як розірвати зв’язок між таблицями?

Потрібно виділити зв'язок, викликати контекстне меню та вибрати фуккцію – видалити.

6.Що таке цілісність даних?

Цілісність даних - система правил у MS Access для підтримки зв'язків між записами у зв'язаних таблицях, а також для забезпечення захисту від випадкового вилучення або зміни зв'язаних даних.

7.Які варіанти цілісності даних допустимі?

Для інформаційної системи можна розглядати такі поняття як цілісність даних, цілісність інформації, цілісність бази даних, цілісність інформаційної системи і таке інше.

Цілісність даних [data integrity] — в інформаційній системі — стан при якому дані, що зберігаються в системі, в точності відповідають даним у вихідних документах; властивість, що має відношення до набору даних і означає, що дані не можуть бути змінені або зруйновані без санкції на доступ. Цілісність даних вважається збереженою, якщо дані не спотворені і не зруйновані (стерті).

Семантична цілісність даних [semantic data integrity] — стан даних, коли вони зберігають свій інформаційний зміст та однозначність інтерпретації в умовах випадкових впливів.

Цілісність інформації [information integrity] — властивість інформації, яка полягає в тому, що інформація не може бути модифікована неавторизованим користувачем і (або процесом). Інформація зберігає цілісність, якщо дотримуються встановлені правила її модифікації (видалення).

Цілісність бази даних [database integrity] — стан бази даних, коли всі значення даних правильні в тому сенсі, що відображають стан реального світу (в межах заданих обмежень по точності та часовій узгодженості) і підпорядковуються правилам взаємної не суперечливості. Підтримка цілісності бази даних включає перевірку цілісності і відновлення з будь-якого неправильного стану, яке може бути виявлено; це входить у функції адміністратора бази даних.

Цілісність системи [system integrity] — властивість системи, яка полягає в тому, що жоден її компонент не може бути усунений, модифікований або доданий з порушенням політики безпеки.

Цілісність адміністративна [mandatory integrity] — послуга безпеки, яка забезпечує цілісність інформації відповідно до принципів керування доступом довірчого.

Цілісність довірча [discretionary integrity] — послуга безпеки, яка забезпечує цілісність інформації відповідно до принципів адміністративного керування доступом.

Цілісність об'єкта [object integrity] — властивість об'єкта доступу, що характеризує його авторизований стан.

8.Як організувати зв'язок "Багато до багатьох"?

При відношенні «багато-до-багатьох» одному запису в таблиці A можуть відповідати кілька записів у таблиці B, а одному запису в таблиці B кілька записів у таблиці A.

Цей тип зв'язку можливий тільки за допомогою третьої (сполучної) таблиці, первинний ключ якої складається з двох полів, що є зовнішніми ключами таблиць A і B. Відношення «багато-до-багатьох» по суті справи являє собою два відношення «один-до-багатьох» із третьою таблицею.

У Microsoft Access зв'язок між таблицями визначається шляхом додавання таблиць у вікно «Схема даних» із наступним перетаскуванням ключового поля з однієї таблиці в іншу.

9.Які формати даних повинні бути у зв'язаних полів?

У програмі Office Access 2007 автоматично визначається тип даних для поля, що створюється в поданні таблиці. Але іноді потрібно перевизначити рішення, прийняте програмою Access. Наприклад, товари можуть мати певні коди для належної ідентифікації під час продажу. Якщо в поданні таблиці ввести в таблицю числовий код, наприклад, 1003, функція автоматичного визначення типу даних встановить для поля числовий формат даних. Але числовий формат даних потрібно використовувати лише для полів, які беруть участь в арифметичних розрахунках. Зазвичай ідентифікатори, такі як код товару, слід зберігати в полях текстового типу даних.

Якщо потрібно безпосередньо визначити тип даних і формат поля, щоб перезаписати параметри, вибрані програмою Office Access 2007, це можна зробити за допомогою команд у групі Тип даних і форматування на вкладці Режим таблиці.

Соседние файлы в папке _‡Œ2