Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
очеретяна.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
3 Mб
Скачать

Тема 10. Експертні і навчальні системи Поняття експертної системи

Експертні системи - це клас комп’ютерних програм, які пропонують рекомендації, проводять аналіз, виконують класифікацію, дають консультації і ставлять діагноз. Вони орієнтовані на розв’язування задач, вирішення яких вимагає проведення експертизи людиною-спеціалістом. На відміну від програм, що використовують процедурний аналіз, експертні системи розв’язують проблеми у вузькій предметній площині (конкретній ділянці експертизи) на основі логічних міркувань.

Призначення експертних систем

Основним призначенням ЕС є розробка програмних засобів, які при рішенні задач, важких для людини, одержують результати, що не уступають по якості й ефективності розвязків, розвязків одержаним людиною-експертом. ЕС використовуються для рішення так званих неформалізованих задач, загальним для яких є те, що:

· задачі не можуть бути задані в числовій формі;

· висновки не можна виразити в термінах точно визначеної цільової функції;

· не існує алгоритмічного розвязку задачі;

· якщо алгоритмічний розвязок є, то його не можна використовувати через

· обмеженості ресурсів (час, пам'ять).

Складові експертної системи

Типові експертні системи можуть мати таку структуру:

• База даних (не обов'язкова) — впорядкований набір логічно взаємопов'язаних даних, що використовується спільно, та призначений для задоволення інформаційних потреб користувачів.

• База знань — це особливого роду база даних, розроблена для управління знаннями (метаданими). ЕС аналізує ситуацію і, залежно від спрямованості ЕС, дає рекомендації з розв'язання проблеми.

• Машина виведення (розв'язувач) — програма, яка виконує логічний вивід з попередньо побудованої бази фактів і правил в відповідності з законами формальної логіки..

• Підсистема пояснень

• Інтерфейс користувача.

Поняття про бази знань

База знань містить знання, що відносяться до конкретної прикладної області, у тому числі окремі факти, правила, що описують чи відносини що описують чи відносини явища, а також, можливо, методи, евристики і різні ідеї, що відносяться до рішення задач у цій прикладній області.

Поняття про штучний інтелект

Штучний інтелект – це програмна система, яка імітує на комп’ютері мислення людини. Для створення такої системи необхідно вивчити процес мислення людини, яка розв’язує певні завдання або приймає рішення в конкретній області, виділити основні кроки цього процесу і розробити програмні засоби, які відтворюють їх на комп’ютері.

В основі людської діяльності лежить мислення. Процеси мислення людини постійно спрямовані на те, щоб досягнути якоїсь мети. Думки, які ведуть до кінцевого результату, не випадкові, я строго обґрунтовані.

Практичне завдання

Тема 11. Перспективи розвитку інформаційних технологій План

  1. Характеристика та функції стандартних мультимедійних програм.

  2. Програма Microsoft PowerPoint як засіб створення презентацій: загальні відомості про програму та її можливості.

  3. Технологія створення презентацій . Види презентацій Реалізація новітніх інформаційних технологій для розв’язування фахових завдань у галузі економіки, обліку, фінансів.

  4. Характеристика комп'ютерних технологій, які використовуються в системі ДПА України.

Характеристика та функції стандартних мультимедійних програм

Ми часто вживаємо вислів мультимедіа. Що він означає? Мульти – багато, медіа – середовище, носій. Означає сукупність середовищ або носіїв, тобто сукупність різних способів подання та збереження інформації (звуку, графіки, анімації, відео.)

Отже мультимедіа – сучасна інформаційна технологія, що забезпечує об’єднання графічних образів, відео, звуку та інших спеціальних ефектів за допомогою комп’ютерних засобів. Значна частина розважальних, освітніх, інформаційно-довідкових програмних продуктів належать до категорії мультимедіа.

Таким чином, мультимедіа – поняття комплексне. Воно має на увазі: з одного боку, особливий тип документів; а з іншого особливий клас апаратного забезпечення.

Мультимедіа документи відрізняються від простих і комплексних тим, що крім традиційних текстових, графічних даних можуть мати звукові і музичні об’єкти, анімовану (мультиплікаційну) графіку; відео фрагменти.

Мультимедіа апаратне забезпечення – це обладнання, необхідне, для створення, зберігання і відтворення мультимедіа програмного забезпечення. Традиційно до нього відносяться: звукова карта, дисковод CDROM і звукові колонки. Ця група обладнання ще називається базовим мультимедіа комплектом.

В останні роки клас апаратних засобів мультимедіа бурно розвивається. Так у нього ввійшли пристрої для обробки телевізійних сигналів і відтворення телепрограм (ТВ-тюнери ), апаратні засоби для обробки стисненої відео інформації (MPEG-декодери), дисководи для відтворення цифрових відео дисків (DVD), обладнання для запису компакт-дисків (CD-R і CD-RW) тощо.

Умовно можна вважати, що комп’ютер мінімально задовольняє сучасні мультимедійні вимоги, якщо він має процесор PENTIUM 133 і новіший, більше 16 Мбайт оперативної пам’яті, дисковод CD-ROM, 16-ти розрядну звукову карту з портом MIDI (Musical Instrument Digital Interface – цифровий інтерфейс музичних інструментів), відео карту та монітор, що підтримує режим 800х600 точок (Hight Colors), і модем з продуктивністю 28,8 Кбіт/сек. та більше.

Мультимедійне програмне забезпечення – це програмні засоби, призначені для створення або відтворення мультимедійних документів і об’єктів.

В настоящее время существуют прикладные программы для подготовки выступлений или создания презентаций (демонстрационных материалов) с использованием компьютерных слайдов. К таким приложениям относится Mіcrosoft PowerPoint, входящее в комплект Mіcrosoft Office

Основными элементами презентации являются слайды. С помощью редактора PowerPoint можно создавать слайды, в которых текст сочетается с таблицами, диаграммами, графическими объектами, картинками, рисунками, фотографиями, фильмами и звуком, видео клипами.

  • Каждый слайд презентации обладает свойствами, которые влияют на его отображение во время демонстрации: размер слайда;

  • разметка слайда (расположение заголовков, текста и объектов на слайде);

  • шаблон оформления (дизайн слайда);

эффект перехода от слайда к слайду

Створити презентацію можна трьома способами.

Перший спосіб - найшвидший спосіб створення нової презентації- скористатися послугами Мастера автосодержания (верхня кнопка).

Другий спосіб - кнопка Шаблон презентации - дозволяє взяти за основу слайда-фільму один з готових шаблонів PowегPoint, що зберігаються у файлах із розширенням .ррт.

Третій спосіб - при активізації кнопки Пуста презентація, необхідно самостійно створити «художній образ» своєї презентації.

Після вибору дизайну презентації або вибору кнопки Пустую презентацію, на екран надходить діалогове вікно Создать слайд. Це вікно є головним вікном в інтерфейсі Powег Point і дозволяє вибирати для чергового слайда макет, план, схему розміщення структурних елементів картинки

У МS РоwегРоint існує п'ять різних режимів представлення презентацій: Режим слайдів, Режим структури, Режим сортировщика слайдів, Режим страниц заміток і Показ слайдів. Для переходу від одного режиму до іншого використовуються п'ять кнопок у нижньому лівому куті вікна МS РоwегРоint. Ці ж кнопки є в меню Вид.

Для створення презентації до складу MS Office включено програмний засіб MS PowerPoint 2010 Структура даного програмного продукту: об'єкт - слайд - презентація. Після запуску відкривається вікно збазовим елементом

1- кнопка запису презентації 2- відміна останньої дії 3- повторення відміненої дії

Ф - Головна Кнопка офісу (Меню файл)

Я - Стрічка Главная С - Стрічка Вставка Й - Стрічка Дизайн И - Стрічка Анимация

З - Стрічка Показ слайда Р - Стрічка Рецензирование О - Стрічка Вид

На стрічці Главная Розділи Буфер Обмена, Редактирование, Шрифт та Абзац є класичними для складу офісу.