Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT(4).docx
Скачиваний:
75
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
218.53 Кб
Скачать

8. Прогнозування прибутку банку, порядок його розподілу і використання

Значення аналізу доходів та витрат полягає у тому, що він є необхідною умовою ефективного управління фінансовою діяльністю і може розглядатися як допоміжна функція системи управління доходами витратами. Доходи банку складають сукупний валовий дохід, що залежить від обсягів і вартості наданих банком послуг. Доходи банку є необхідною умовою отримання прибутку і забезпечення рентабельності банку.

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Згідно з класифікацією НБУ для складання „Звіту про фінансові результати" доходи банку поділять на: операційний дохід який включає відсотковий, комісійний дохід, дохід від торгівельних операцій, дивідендний та інший дохід; неопераційний дохід включає доходи у вигляді дивідендів, від участі в капіталі.

Фінансові результати діяльності банку відображаються у квартальній і річній звітності про прибутки та збитки. Статті доходів і витрат ураховуються та оцінюються в момент продажу активу або в міру надання послуг. Усі доходи і витрати установи, що стосуються звітного періоду мають відображатися у цьому самому періоді не залежно від того, коли були отримані або сплачені кошти. Витрати та доходи пов'язані з цими витратами повинні відбиватися у бухгалтерському обліку в один і той самий звітний період.

Прибуток розподіляється за підсумками діяльності банку за рік станом на перше січня кожного року за рішенням Загальних зборів акціонерів банку на такі цілі:

- формування резервного фонду на покриття непередбачених збитків;

- формування інших фондів банку;

- на виплату дивідендів акціонерам банку [11].

Прибуток Банку формується з доходів від усіх видів його діяльності після відрахування з них операційних видатків, матеріальних та прирівняних до них витрат і видатків на заробітну плату. Банком сплачуються передбачені чинним законодавством податки та не податкові платежі до бюджету, формуються загальні резерви. Фінансовий результат діяльності ПАТ «Дельта Банк» за звітний період є позитивним і складає прибуток у розмірі 14 935 тис. грн., а в 2009 р. в розмірі 8 016 млн. грн. і відображає надійність і стійкість ПАТ «Дельта Банк».

Чистий процентний дохід Банку у 2010 році становить 2 939 168 тис. грн.. Процентний дохід Банку має таку структуру:

  • процентні доходи від операцій з банками – 3,5%;

  • процентні доходи від кредитування – 94,1%;

  • процентні доходи за цінними паперами в портфелі банку на продаж –2,4%.

Найбільшою складовою частиною у процентних доходах є доходи від кредитування клієнтів корпоративного та роздрібного сегментів ринку, що характеризує розвиток банку як міцного кредитного інституту, діяльність якого спрямована на сприяння розвитку вітчизняної економіки.

Процентні витрати мають наступну структуру:

  • процентні витрати за операціями з банками – 54%;

  • процентні витрати за коштами, що отримані від клієнтів – 39,2%;

  • процентні витрати за цінними паперами власного боргу – 1,6%;

  • інші – 5,2%.

Основними складовими процентних витрат є витрати по залученню коштів банків-інвесторів.

Чистий комісійний дохід Банку у 2010 р. році складає 522 282 тис. грн. проти 531 825 тис. грн.. 2009 року.

Дохід від торгівлі іноземною валютою має тенденцію до зменшення і становить 28 980 тис. грн. (0,6%) проти 28 192 тис. грн. у 2009 році. Це пояснюється значним коливанням валютних курсів протягом минулого звітного року.

Результат від продажу цінних паперів у портфелі банку на продаж становив 266 тис. грн. проти 2 394 тис. грн. у 2009 році.

Інші операційні доходи за 2010 рік становлять 1282467 тис. грн., результат від участі в капіталі становив 0 тис. грн., в 2009 р. цей показник становив (782 тис. грн.) (дод. 23).

Адміністративні та інші операційні витрати Банку за 2010 рік становлять 51673 тис. грн. Зростання операційних витрат обумовлено зростанням чисельності персоналу Банку, збільшенням заробітних плат та інфляцією. Витрати з податку на прибуток за 2010 рік становлять 7 895 тис. грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]