Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_istoriya.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
155.97 Кб
Скачать

79. Сутність марксистської економічної теорії.

Марксизм виник у 40-х рр. XIX ст. як напрям класичної політичної економії, що претендував на вдосконалення методу теоретичних досліджень і створення нової соціальної картини світу. Засновники марксизму Карл Маркс та Фрідріх Енгельс були сучас­никами і свідками утвердження капіталістичних відносин, отже форму­вання марксистського економічного вчення відбувалося тоді, коли поступальний розвиток капіталізму зазнав 1-их глибоких криз. Цей процес супроводжувався загостренням сус-них суперечнос-тей, про­явом яких були заворушення, повстання, соц-ні потрясіння. Маркс та Енгельс розпочинали свою діяльність як революційні демократи та теоретики революційної боротьби, але згодом створили власну теоретичну систему, яка охопила всі соціальні науки. Теоретичними джерелами марксизму, крім класичної англійської політичної економії, були німецька філософія і французький утопічний соціалізм.

80. Які особливості промислового перевороту на Україні в першій половині XIX ст ?

У середині 30-х рр. 19 ст. в Україні відбувається промисловий переворот, який приводить до утворення фабрично-заводського виробництва. Мануфактури занепадають. На заводах широко запроваджується машинне обладнання. Провідне місце зайняла цукрова промисловість та інші переробні галузі. У той час в Україні було 160 суконних фабрик. Розвивається військова, металургійна, машинобудівна, вугільна галузі промисловості. Характерною рисою цього етапу був уповільнений промисловий розвиток, причиною чого було збереження феодально-кріпосницької системи. Незважаючи на це, процес кількісного зростання промислових підприємств продовжувався. В основі промислового перевороту лежав технічний переворот, суть якого полягала в заміні ручної праці машинною (паровий двигун та ін.).Нові машини та технології вимагали якісно нової робочої сили.Частка вільнонайманої праці продовжує неухильно зростати: якщо у 1825 р. вона становила 25%, то у 1861 р. – вже майже 74%.Підприємства переважно будуються у містах, а їх власниками вже стають купці, міщани та багаті селяни. Поступово формується спеціалізація районів на виробництві певної промислової продукції.

Вироблену продукцію продавали на ярмарках і базарах.

81. Причини промислового піднесення в Україні у другій половині XIX ст.

1) початок промислової експлуатації сировинних ресурсів( Криворізька залізо-марганцева руда; 2)утвердження фабрично-заводського виробництва; 3)соціально-економічними реформами царизму 70-х років 4)розвиток вланої металургійної та машинної індустрії 5)Формування загальноукраїнського ринку та розвитком залізничного транспорту 6)приплив іноземного капіталу 7)Формування промислової буржуазії.

Перехід до фабрично-заводського виробництва в Україні відбувався, як і скрізь у світовій економічній історії, супроводжувався впровадженням у виробництво машин, нових технологій, парових двигунів. Це призв. До витісн. Ручної праці. Швидко зрост. К-сть заводів і фабрик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]