Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс ммнд.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
587.26 Кб
Скачать

Тема 4: Логіка правового дослідження

Індивідуальне заняття

1. Загальна схема правового дослідження: визначення проблеми, ознайомлення з існуючими дослідженнями за обраною темою, формування гіпотез, вибір методу дослідження, проведення дослідження, інтерпретація результатів, оприлюднення результатів дослідження.

2. Організація і планування правового дослідження. Складання робочих планів. Бібліографічний пошук літературних джерел.

На індивідуальному занятті планується обговорення домашньої контрольної роботи №1.

Самостійна робота

1. Планування правового дослідження по обраній проблемі.

2. Студент має коротко науково-обґрунтувати вибір теми наукового магістерського дослідження та скласти план магістерської роботи.

Суспільно-правовий розвиток характеризу­ється певними явищами і процесами. Вони потребу­ють дослідження, виявлення зв'язків, законів та за­кономірностей. Складність наукових досліджень, комплексність і тривалість виконання зумовлюють необхідність подрібнення їх на взаємоузгодженні та взаємопов'язані етапи:

  1. визначення проблеми та її конкретизація;

  2. попередня розробка теоретичних положень;

  3. вивчення історико-правового та сучасного стану дослідження і проблеми;

  4. збір, систематизація та вивчення інформації;

  5. розробка гіпотези;

  6. визначення методики та методів дослідження;

  7. складання робочого плану;

  8. опрацювання інформації (обчислення, групу­вання, зведення у таблиці, побудова графіків, кар­тосхем, розробка логічних схем);

9)розробка висновків і пропозицій;

  1. письмове викладення матеріалів дослідження;

  2. обговорення ходу та результатів досліджен­ня, консультації, рецензування;

  3. впровадження результатів дослідження.

Такої послідовності дотримуються під час прове­дення будь-якого наукового дослідження - від кур­сової чи дипломної роботи до системного вивчення значущих наукових проблем і підготовки моно­графій. Слід взяти до уваги, що всі названі вище етапи тісно пов'язані і переплітаються між собою. Досягнути їх чіткого розмежування практично не можливо, і в "чистому" вигляді вони не існують. Так, збір матеріалу необхідно проводити вже на пер­ших етапах, а його первинна обробка може змусити дослідника внести зміни до робочого плану, перегля­нути методику, звузити об'єкт тощо. Тому слід ра­ціонально будувати основну частину дослідження за принципом чергування етапів, коли кожна частина роботи (теоретична, методична, практична, аналі­тична) супроводжується вивченням літератури.

Послідовне чергування етапів особливо необхід­не, коли складність дослідження потребує розділи­ти його на кілька самостійних частин. Дотримання послідовності етапів сприяє формуванню у дослідни­ка вміння планувати й організовувати свою працю.

Рекомендована література [1,3,6,23]

Тема 5: Науково-теоретичні засади вивчення термінології права

Індивідуальне заняття

1. Основи лінгвістичного вчення про термін і термінологію: вихідні поняття і терміни. Загальновживані слова, професіоналізми і терміни.

2. Термінологічні одиниці: терміни-слова і термінологічні словосполучення. Структура терміна (семантична, граматична, словотвірна).

3. Термінологічна система права. Методи лінгвістичних досліджень: метод лінгвістичної географії, зіставний (контрактивний) метод, структурний метод. Лінгвістичні і юридичні методи аналізу термінології права. Тезаурування.

На індивідуальному занятті планується обговорення методики підготовки термінологічних словників за темами магістерських робіт студентів.

Самостійна робота

1. Генетична характеристика української юридичної термінології.

2. Генезис і еволюція юридичної термінології. Її зв'язок із походженням та розвитком суспільства, держави, права.

Особливу увагу дослідник приділяє науковій термінології. Щоб понятійний апарат був науково обґрунтованим, треба проаналізувати визначення понять різними вченими і порівняти з тими, що сформульовані в державних стандартах, енциклопедіях, енциклопедичних словниках, як загальних, так і галузевих. Це важливо зробити тому, що в кожній нау­ці своя наукова мова. Терміни і поняття в побутовій мові часто не відповідають їх науковому тлумаченню. Інколи дослідник-початківець намагається писати статтю або дисерта­цію без відповідної теоретичної підготовки, що викликає не­порозуміння й обурення фахівців.

Питання до самоконтролю

        1. Визначити основні етапи становлення вітчизняної юридичної термінології.

        2. Проаналізувати вплив на українську правову термінології російської та європейської правової науки.

Індивідуальні завдання

              1. Підготуйте наукове повідомлення про еволюцію вітчизняної та світової правової термінології.

              2. Підготуйте наукове повідомлення про «революційні події» у історії держав світу та наведіть приклади їх впливу на зміни у правовій науці.

              3. Підготуйте наукове повідомлення про паралогізми, софізми, парадокси, спростування, які застосовуються у правових дослідженнях.

Рекомендована література [1, 6, 7, 8, 9, 12, 19, 20, 21, 26, 27, 38, 41, 48]