Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
друк / ДСТУ ISO 14040 12.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
255.49 Кб
Скачать

5.1.2.1 Функція та функціональна одиниця

Сфера застосування ОЖЦ повинна чітко перелічити функції системи, яку досліджують. Функціональна одиниця є мірою, що характеризує функціональні виходи системи продукту. Першочерговою метою функціональної одиниці є забезпечити еталон, з яким співвідносяться входи і виходи. Такий еталон необхідний, щоб забезпечити можливість порівнювання результатів ОЖЦ. Порівнюваність результатів ОЖЦ особливо важлива під час оцінювання різних систем для впевненості у тому, що такі порівнювання здійснюють на загальній основі.

Система може мати декілька функцій, і одна з них, яку вибирають для досліджування, зале­жить від мети та сфери застосування дослідження. Відповідний функціональний елемент має бути визначеним і допускати вимірювання.

Приклад. Функціональний елемент для системи фарбування можна визначити як елемент поверхні, який є захи­щеним на конкретний період часу.

5.1.2.2 Межі системи

Межі системи визначають одиничні процеси, що повинні бути долучені до ОЖЦ.

Межі системи визначають декілька факторів, зокрема такі, як подальше застосування дос­лідження, зроблені припущення, критерії відмежування, обмеження щодо даних та витрат, майбутня аудиторія.

Вибір входів і виходів, рівень агрегації в межах категорії даних і моделювання системи повинні узгоджуватись з метою досліджування. Систему треба моделювати таким чином, щоб входи і виходи на її межах були елементарними потоками. Критерії, що будуть використовуватись під час встановлювання меж системи, необхідно ідентифікувати та обґрунтувати в процесі досліджуван­ня. Під час досліджування ОЖЦ, які використовують для порівняльного підтвердження, що дово­диться до загального відома, необхідно виконати аналіз потоків матеріалу та енергії, щоб визна­чити необхідність їх долучення в сферу застосування дослідження.

5.1.2.3 Вимоги до якості даних

Вимоги до якості даних встановлюють у загальних термінах характеристики даних, потрібних для досліджування. Вимоги до якості даних потрібно визначити, щоб уможливити досягнення цілей та сфери застосування дослідження ОЖЦ. Вимоги до якості даних повинні стосуватись:

  • даних, що стосуються часу;

  • географічних даних;

  • технологічних даних;

  • точності, повноти та репрезентативності даних;

  • узгодженості та відтворності методів, які використовують під час проведення ОЖЦ;

  • джерел даних та їх репрезентативності;

  • невизначеності інформації.

Ці самі вимоги до якості даних стосуються тих випадків, коли дослідження використовують для підтримки порівняльного підтвердження, яке доводиться до загального відома.

5.1.2.4 Порівняння між системами

Під час проведення порівняльних досліджувань перш ніж інтерпретувати результати необ­хідно оцінити еквівалентність систем. Системи треба порівнювати з використанням тих самих функціональних елементів та еквівалентних методологічних категорій, таких як функціонування,межі системи, якість даних, процедури розподіляння, правила прийняття рішень щодо оцінюван­ня входів і виходів та оцінювання впливу. Будь-які різниці між системами стосовно до цих пара­метрів мають бути ідентифіковані та описані у звіті.

У разі порівняльних підтверджень, які доводять до загального відома, таке оцінювання треба проводити відповідно до процесу критичного огляду, описаного у 7.3.3. Ще одна вимога щодо порівняльних підтверджень, які доводять до загального відома, полягає у необхідності оцінюван­ня впливу.

Соседние файлы в папке друк