Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

готов / 3_Опис проблеми

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
215.55 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2. ОПИС ПРОБЛЕМИ

2.1. Здачі дизайнера інтер’єру

Загальна гармонія і відповідність, нестандартність, чистота та порядок, краса і зручність - ось основні вимоги, яким повинна відповідати кожна квартира. Розміри кімнати, розстановка меблів, якість та, що не менш важливо, кількість останньої - все має гармоніювати один з одним та складати одне ціле.

Дизайнер інтер'єру вирішує три важливі питання , такі як краса , функціональність і комфорт, і оптимальність об'єднання цих питань разом. Ще дизайнер, розробляючи дизайн проекту повинен брати до уваги той факт , що кожен проект має бути не тільки красиво облаштованим , але життя в ньому повинно бути комфортним.

В даний час на ринку пропонується принаймні, кілька десятків внутрішніх програм для дизайну інтер’єру. Зазвичай всі 3D програми дозволяють не тільки зробити правильні розрахунки розміру меблів і дизайну кімнатної , а й візуалізувати зображення усередині.

Система працює практично з будь-якою програмою та дає можливість представити геометричні параметри вашої квартири з правильним розміщенням вікон і дверей, різних перегородок і т.д. У більшості випадків цього не буде достатньо, адже вам доведеться витратити багато часу на пошуки в Інтернеті, щоб знайти потрібну програму.

Все різноманіття комп'ютерних програм для створення віртуального макету інтер'єру можна розділити на три основні групи.

1. Платні програми для дизайну інтер’єру.

Як правило, велика група розробників. У більшості випадків, вони призначені для професійних дизайнерів, хоча деякі легкі версії, які розроблені спеціально для задоволення не професійного користувача.

2. Незалежне безкоштовне програмне забезпечення для проектування.

Воно не включає в себе безкоштовні пробні версії програм, але сюди можна включити вільні легкі версій професійних дизайнерських компаній що поширюються в рекламних цілях.

3. Безкоштовні програми.

Безкоштовні програми(в основному від виробників меблів) поширюється у вигляді конкретних програм або додатків на сайті виробника. У певному сенсі , це дуже хороше рішення , тому що вони дозволяють відразу ж уявити тип квартири який ви отримаєте після покупки меблів.

2.2. Платні програми для дизайну інтерєру.

3D Studio MAX – одна з найпопулярніших програм тривимірної графіки і анімації. Призначена для фахівців. Величезна кількість функцій і можливостей. Програма дозволяє створити проект будь-якої складності, якщо у користувача є багато часу.

Chief Architect – дуже функціональна програма для дизайну з досить зручним інтерфейсом. При наявності величезного розмаїття готових об'єктів, в тому числі навіть невеликі предмети, як столові прилади і тому подібне. Програма дає можливість завантажити додаткові колекції тривимірних моделей.

Live Interior 3D – програма, яка працює тільки на операційних системах Mac OS. Тим не менш, це досить зручно для дизайну великих будинків, будинків і інтер'єрів, який вже містить багату бібліотеку об'єктів. Представляє широкий спектр варіантів, у тому числі при проектуванні даху будинку. Програма дає досить детальне уявлення про дизайн пропонованого об'єкту і може взаємодіяти з 3D-моделях від Google.

Punch Professional Home Design Suite Platinum v12 - програмне забезпечення для тривимірного проектування і інтуїтивно зрозумілого дизайну будинків, ділянок і квартир. Містить велику кількість операторів і приклади дизайну. Багато моделей інтегровані в стандартизовані модулі , які можна редагувати в повному обсязі. Починаючи від кольору вмикача світла у ванній і закінчується з ландшафтом

навколо будинку.

TURBOFloorPlan 3D Home & Landscape Pro – програма для дизайну дому та пейзажей. Багато вбудованих професійних інструментів дозволяють легко і швидко побудувати будинок своєї мрії. Унікальність програми Home & Landscape Pro в тому, що ви можете ще на етапі візуального проектування підібрати необхідні матеріали для оздоблення стін, дверей, сходів, вікон, стель і т.д. Він може точно визначити розміри меблів, підібрати колірні рішення приміщень, розмістити в планованому приміщенні декоративні елементи обстановки.

2.3. Безкоштовні програми для дизайну інтерєру

Sweet Home 3D – тільки одина з представлених програм по дизайну інтер'єру, розроблена виключно для відкритого користування та ліцензується Google. З одного боку, робота з додатком не вимагає спеціальних знань. З іншого – може допомогти створити дуже складну модель інтер'єру. Приємною особливістю програми є наявність публікацій, створених з різними операційними системами : Windows , Mac OS X , Linux і Solaris.

My Virtual Home – з програмою легко працювати, та має професійні можливості. Колекція тривимірних об'єктів включає виробників фактично випущеної продукції, зокрема меблі, побутова техніка, сантехніка і т. д. Створена для некомерційного використання, як вільного програмного забезпечення.

Google SketchUp Google іноді створює речі, здавалося б віддалені, від Інтернету. Тим не менш, ця програма дозволяє створювати і моделювати інтер'єр будь-яких інших тривимірних об'єктів. Наприклад, за її допомогою можна створити будинок, вулицю або автомобіль. Вона також створює модель, яка може публікуватися в Інтернеті. Для професіоналів, компанія пропонує передові версію Google SketchUp Pro з широким спектром додаткових опцій.

Недоліком деяких програм є те що вони є:

  • Платними

  • Потребують спеціального програмного забезпечення

  • Потребують спеціальних навичок

  • Пропрієтарне

Чудовим аналогом є програма для 3D моделювання Blender.

Blender – аналог 3D Studio MAX, але є безкоштовним. Під ліцензією GNU, а саме з відкритим вихідним кодом. Дуже сильна багатовимірна програма моделювання, яка дозволяє створювати і переміщати об'єкти будь-якої складності.

Blender – пакет для створення тривимірної комп'ютерної графіки, який включає в себе засоби моделювання, рендеринга, анімації, відео обробки і створення відеоігр.

Особливості упаковки є не великий розмір, досить швидка швидкість рендеринга, наявність версії для багатьох операційних систем – FreeBSD, GNU/Linux, Mac OS X, SGI Irix 6.5, Sun Solaris 2.8 (SPARC), Microsoft Windows, SkyOS, MorphOS і Pocket PC.

2.4. Можливості Blender

Особливостей пакета блендера є те, що він має невеликий розмір. Встановленя ​​пакету займає від 30 до 45 Мб. Логічні блоки розподілені на три типи:

  • сенсори;

  • контролери;

  • актуатори.

Для виконання якої-небудь дії потрібно задіяти кожен по черзі. Наприклад, сенсор «клавіатура» отримує дію натискання клавіші і відправив сигнал «дія» на контролер, той подає сигнал на актуатори, який, у свою чергу, виконує «дія».

Можливості Blender:

  • Підтримка графічних примітивів: криві Безьє, векторні шрифти, метасфери, полігонні моделі;

  • Наявна система швидкого створення моделі – режим Subdivision Surface;

  • Для рендеринга можна використати як вбудований рендер, так і інтегрувати зовнішні;

  • Має численні інструменти, призначені для створення анімації;

  • Створення логіки, прототипів і інструментів побудовано на мові програмування «Python ».

Переваги та недоліки Blender

Переваги:

  • великі можливості, є повністю безкоштовною;

  • має широкі можливості імпорту/експорту;

  • можливість створення ігор;

  • кросплатформеність;

  • невеликий розмір.

Недоліки:

  • в базовий комплект не входить розгорнута документація;

Додаткові особливості

У програмі Blender об'єкт та його дані (форма чи функції об'єкта) роздільні. Відношення Об'єкт-Дані представляється як відношення 1 : n (позначає можливість декількох об'єктів використовувати одні й ті ж дані – один до багатьох) і динамічно пов'язані між собою, дозволяючи використовувати деякі процеси швидкого моделювання, унікальні для Blender .

Внутрішня файлова система, що дозволяє зберігати кілька сцен в єдиному файлі (так званому Blend файлі).

Всі файли «.Blend» сумісні як з більш старими, так і з більш новішими версіями Blender. Так само всі вони можуть переноситись з однієї платформи на іншу і використовуватися як засіб перенесення створених раніше робіт.

Blender робить резервні копії проектів під час всієї роботи, що дозволяє зберегти дані при непередбачених обставинах.

Всі сцени, об'єкти, матеріали, текстури, звуки, зображення, post - production ефекти можуть бути збережені в єдиний «.Blend» файл.

Налаштування робочого середовища можуть бути збережені в «.Blend» файлі, завдяки чому при завантаженні файлу ви отримаєте саме те, що зберігали в нього. Файл можна зберегти як «користувацький за умовчанням» , і кожен раз при запуску Blender отримувати необхідний набір об'єктів і підготовлений до роботи інтерфейс.

Проте, внутрішній зміст «.Blend» файлу менш схожий на структурований опис об'єктів та їх взаємин, і більш близький до прямого дампу області пам'яті програми . Що робить практично неможливим перетворення «.Blend» файлів в інші формати. При цьому слід зауважити, що програма має вельми розширений механізм експорту в різноманітні формати, такі як obj, dxf, stl, 3ds та інші.

Соседние файлы в папке готов