Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

готов / 2_постановка задачі

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
168.45 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 1. ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ

1.1.Характеристика програмного продукту

Усі існуючі програми за характером використання та категорією користувачів, що її використовують, можна поділити на класи:

  • утилітарні програми;

  • програмні продукти.

Утилітарні програми в основному призначені для задоволення особистих потреб їх розробників. Зазвичай утилітарні програми виконують роль сервісу в технологіях обробки даних і є програмами вирішення функціональних задач не призначених для широкого використання.

Програмні ж продукти призначені для задоволення потреб саме користувачів, широкого розповсюдження та продажу.

Програмний продукт має бути підготовленим до використання, мати відповідну технічну документацію, надавати сервіс і гарантію надійної роботи програми. Тільки при задоволенні вище згаданих умов створений програмний комплекс може бути названий програмним продуктом.

Програмний продукт – це комплекс взаємопов’язаних програм, що призначені для вирішення однієї проблеми.

Шлях від «програми для себе» до програмного продукту являється досить довгий, а також він пов'язаний зі змінами технічного і програмного середовища створення та використання програми.

Як правило, програмний продукт потребуює супроводження, яке здійснюється спеціалістами у відповідній сфері.

Супроводження програмного продукту – це підтримка працездатності програмного продукту, перехід на новіші версії, внесення змін та виправлення виявлених помилок.

В ринкових умовах, для програмного продукту є такі важливі характеристики:

  • вартість;

  • кількість та обсяги продажів;

  • тривалість продажу (час перебування на ринку);

  • популярність розробника і програми;

  • наявність програми аналогічного призначення.

Звичайно, користувач, як правило, цікавиться функціональними можливостями – тобто можливостями, які надає програмний продукт. Однак для успіху програми недостатньо реалізувати відповідну функціональність. Окрім того, користувача хвилює, наскільки добре працюватиме нова система. До характеристик, що описують дані властивості системи відносять такі характеристики:

  • легкість використання;

  • швидкість запуску;

  • кількість збоїв;

  • обробка неочікуваних ситуацій.

Вони називаються атрибутами якості програмного забезпечення, чи факторами якості та вважаються частиною не функціональних вимог до системи.

Атрибути якості можна поділити на очевидні характеристики (важливі для користувачів), та приховані якості (мають значення для служби технічної підтримки). Останні опосередковано впливають на думку клієнта, так як спрощують можливі зміни продукту, його перевірку, корегування, та перехід на інші платформи.

Характеристики, які важливі для користувачів:

  1. Доступність

Під доступністю розуміємо час доступності, під час якого система доступна для використання і є повністю працездатною. Окремі задачі є досить залежними від часу і користувач може бути незадоволеним, якщо система виявиться не доступною в потрібний час.

  1. Ефективність

Під ефективністю розуміють показник того, наскільки ефективно використовується продуктивність процесора, пам'ять, місце на диску. Недостатня продуктивність дратує користувача, що чекає від програми виводу на екран результату запиту.

  1. Гнучкість

Гнучкість являється показником, що показує з якою легкістю у даний продукт можна додати нові можливості. Цей атрибут є важливим для продуктів, в якості моделі розробки яких обрано покращення та повторення успішних випусків або розвиток прототипу.

  1. Цілісність

Цілісність включає в себе безпеку, пов’язану з блокуванням неавторизованого доступу, запобіганням втрати інформації, антивірусного захисту і захисту конфіденційності даних, введених у систему.

  1. Здатність до взаємодії

Здатність до взаємодії показує, яким саме чином система обмінюється даними з іншими системами.

  1. Надійність

Під надійністю розуміють імовірність роботи програми без збоїв на протязі певного часу. Зазвичай однією з характеристик надійності вважають стійкість програмного продукту до збоїв.

Для вимірювання надійності програмного забезпечення використовують такі показники:

  • відсоток успішно завершених операцій;

  • середній час роботи до збою.

  1. Стійкість до збоїв

Під стійкістю (відмово стійкістю) розуміємо рівень до якого система продовжує коректно виконувати свої функції, не звертаючи уваги на невірне введення даних чи недоліки підключених програмних компонентів або компонентів обладнання.

  1. Зручність і простота використання

Зручність та простота використання вимірюється зусиллями, які потрібно зробити для підготовки до введення даних, експлуатації та виводу кінцевого результату.

Атрибути, які важливі для розробників і спеціалістів по технічному обслуговуванню:

  1. Легкість в експлуатації

  2. Мобільність

  3. Можливість повторного використання

  4. Можливість тестувати

Соседние файлы в папке готов