Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
419.07 Кб
Скачать

Розділ 3. Фінансовий облік оплати праці

3.1. Організація обліку оплати праці

Ефективність функціонування трудових колективів забезпечується формуванням належних матеріальних стимулів, формою реалізації яких є оплата праці персоналу. 

Облік заробітної плати – це синтетичний облік нарахування і розподілу заробітної плати, визначення належної суми працюючим і віднесення нарахованої оплати праці на відповідні рахунки витрат за статтями і об’єктами калькулювання. 

Облік праці на підприємстві здійснюється на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань, з використанням первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку і не суперечить нормативно-законодавчим актам, що регулюють облікову діяльність в Україні. 

Оплата праці на підприємстві здійснюється на основі тарифної системи. При складанні трудової угоди встановлюють кожному працівникові розмір тарифної ставки (посадового окладу), види доплат, компенсаційні і гарантовані виплати, передбачені чинним законодавством.  До витрат на оплату праці відносяться фонд оплати праці і нарахування, передбачені законодавством України. Відповідно до Закону про працю фонд оплати праці складається з: 

  1. Основної заробітної плати

  2. Додаткової заробітної плати

  3. Іншиї заохочувальних і компенсаційних витрат

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, що фіксують факти їх здійснення.  Документами для нарахування заробітної платні є: накази (розпорядження) по установі про прийом, звільнення і переміщення співробітників відповідно до затвердженого штатного розкладу, табеля обліку використовування робочого часу і ін. документи. 

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується (згідно ст. 94 КЗоП ). 

Синтетичний облік розрахунків по оплаті праці здійснюють на пасивному рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам».  Відповідно до Інструкції № 291 на рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам"  ведеться узагальнення інформації про розрахунки за  виплатами  працівникам, які  належать  як  до  облікового,  так  і  до необлікового складу підприємства, — з оплати праці (за всіма видами заробітної  плати, премій,  допомог тощо), за не одержані в установлений строк з каси підприємства  суми  з  виплат  працівникам,  за  іншими  поточними виплатами. 

Рахунок 66 "Розрахунки за  виплатами  працівникам"  має  такі  субрахунки: 

661 «Розрахунки за заробітною платою», 

662 «Розрахунки з депонентами», 

663 «Розрахунки за іншими виплатами». 

За кредитом рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» відображаються нарахована працівникам підприємства основна та додаткова заробітна плата, премії, допомога по тимчасовій непрацездатності, інші належні до нарахування працівникам виплати, за  дебетом  –  виплата  основної  та додаткової заробітної плати, премій,  допомоги по тимчасовій  непрацездатності  тощо;  вартість одержаних  матеріалів,  продукції  та товарів у рахунок заробітної плати  (погашення  заборгованості  перед  працівниками  за  іншими виплатами);  утримання  податку з доходів фізичних осіб,  збору на обов’язкове   державне   пенсійне    страхування,    внесків    на загальнообов’язкове  державне  соціальне страхування,  платежів за виконавчими документами та інші утримання з виплат працівникам.  Рахунок 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" кореспондує

Заборгованість підприємства   з  виплат  працівникам  у  разі одержання   підприємством   готівки   для   виплати   через   касу підприємства  та  неотримання її працівниками в установлений строк відображається  за  дебетом   субрахунків   661   "Розрахунки   за заробітною  платою"  і  663  "Розрахунки  за  іншими виплатами" та кредитом субрахунку 662 "Розрахунки з депонентами". 

По кредиту субрахунку 661 відображаються нарахована працівникам підприємства основна і додаткова заробітна плата, премії, допомога по тимчасовій непрацездатності, інші нарахування, по дебету – виплата за-робітної плати, премій, допомоги тощо, а також суми утриманих податків, внесків, платежів за виконавчими документами, вартість отриманих матеріалів, продукції та товарів у рахунок заробітної плати та інші утримання із сум оплати праці персоналу. 

Субрахунок 662 використовується тільки для відображення розрахунків щодо не отриманої персоналом у встановлений термін суми оплати праці. У такому разі здійснюється запис по дебету субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою» і кредитом субрахунку 662 «Розрахунки з депонентами». При подальшій виплаті депонованої заробітної плати дебетують субрахунок 662 і кредитують рахунок обліку активів, за допомогою яких погашається заборгованість за заробітною платою. 

На субрахунку  663  "Розрахунки за іншими виплатами" ведеться  облік розрахунків за виплатами,  що не належать  до  фонду  оплати  праці,  зокрема  допомога  по  частковому безробіттю,  допомога по  тимчасовій непрацездатності. 

Розрахунки з персоналом підприємства за іншими операціями, наприклад, за виданими позиками, здійснюється на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» та /або 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» залежно від виду заборгованості (дебіторської та/або кредиторської). 

Аналітичний облік розрахунків ведеться за кожним працівником,  видами виплат та утримань.

Операції за рахунком 66 «Розрахунки з оплати праці» наведені в таблиці 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]