Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14 ДН 3 курс Вк-68, Шс-36, Шк-22 Н-К-Т-НА.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
55.68 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ КОЛЕДЖ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ»

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора з навчально-

методичної роботи ДВНЗ «ККЛП»

____________Г.А. Михайловська

«___» ____________2014 р.

Методичне забезпечення самостійно-дистанційної форми навчання

нормативної навчальної дисципліни

«Українська мова за професійним спрямуванням»

(назва дисципліни)

підготовки молодшого спеціаліста

напрями 5.051602 «Технологія виробів легкої промисловості»

6.030601 «Менеджмент»

(шифр і назва напряму)

Розглянуто та рекомендовано Розробив

до затвердження на засіданні викладач Волкова Л.З.

циклової комісії (П.І.Б.)

гуманітарних дисциплін Підпис ____________

(назва циклової комісії)

Протокол №____

від «___» __________20___р.

Голова ЦК Сокол А.В.

(П.І.Б.)

Підпис___________________

2014 р.

1. ЯК ПРАЦЮВАТИ З РОЗДІЛОМ КУРСУ

Курс складається з теоретичної та практичної частин і передбачає контрольні запитання та завдання, які повинні бути виконані у терміни визначені графіком навчального процесу.

Студент повинен:

1. Вивчити теорію та оформити конспект.

2. Виконати та переслати для перевірки електронною поштою завдання.

3. Виконати тести.

2.ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

п/п

Назви тем

Кількість годин

1.

2.

3.

Державна мова – мова професійного спілкування

Основи культури української мови

Функціональні стилі української мови та сфера їх застосування. Правопис складних іменників. Написання власних назв

2

2

4

3. ВІДОМОСТІ ПРО КУРАТОРА (ВИКЛАДАЧА)-ТЬЮТОРА

Волкова Людмила Захарівна – викладач вищої категорії циклової комісії гуманітарних дисциплін ДВНЗ «Київський коледж легкої промисловості».

Контактний телефон: (044) 529-14-33 (навчальна частина).

Електронна адреса сайту ДВНЗ ККЛП: http://kklp.com.ua/.

Електронна скринька куратора (викладача): anatoliy_nikitin_larisa@mail.ru

Місцезнаходження ДВНЗ «Київський коледж легкої промисловості»:

01601, м. Київ, вул. Івана Кудрі, 29

Дистанційний етап – 19.01.2015-15.02.2015

Інтернет-заняття – 21.01.15; 28.01.15; 04.02.15; 11.02.15

Поточний дистанційний контроль – 30.01.15, 13.02.15;

Дистанційне консультування – 23.01.15; 06.02.15.

ПЕРЕДМОВА

Мова – найважливіший засіб розвитку людської особистості та спілкування у всіх сферах суспільної діяльності: освіти, культури, науки, побуту, політики, економіки та ін. Тому на сучасному етапі дуже важливо дати глибокі знання студентам з курсу ― Українська мова за професійним спрямуванням, оскільки за допомогою ділового усного та писемного мовлення установлюються офіційні, службові, ділові контакти між підприємствами, закладами, організаціями, державами.

Як навчальний предмет українська мова виконує ряд важливих освітніх функцій. Проте головна функція рідної мови полягає в тому, що вона є засобом спілкування, пізнання нагромаджених людством культурних цінностей, а також засобом самовираження особистості. Вона є засобом самопізнання, саморозвитку і самореалізації людини як форма вияву національної й особистої свідомості. Вільне володіння рідною мовою забезпечує реалізацію творчих можливостей студентів, а згодом – майбутніх фахівців у всіх сферах життя.

Важливою функцією мови є призначення виступати знаряддям мовленнєвої та практичної діяльності особистості. Тому, здобуваючи освіту, кожен студент має усвідомити важливість опанування, досконалого оволодіння рідною мовою у повсякденно-професійній, офіційно-документальній сфері для подальшої професійної кар’єри, самореалізації, самовдосконалення, саморозвитку.

Отже, виходячи із суспільних і, зокрема, освітніх функцій української мови, основна мета курсу – поглибити і вдосконалити знання студентів з основних розділів мовознавства, підвищити рівень загальномовної підготовки, ознайомити з основами культури мовлення, виявити специфіку функціонування усної і писемної форми ділової мови відповідно до фаху, формувати необхідну комунікативну компетентність студентів у сфері професійного спілкування, навички студіювання особливостей фахової мови, практичного володіння мовою в різних функціональних стилях, виховувати національно свідомих громадян України.

Предметом курсу є обсяг лексики та граматики мови, що дає можливість здійснювати професійну комунікативну функцію та забезпечувати професійне спілкування на належному мовному рівні.

Практичні заняття курсу передбачають:

1) формування комунікативної компетентності студентів;

2) набуття комунікативного досвіду, що сприяє розвиткові креативних здібностей студентів та спонукає до самореалізації фахівців, активізує пізнавальні інтереси, реалізує евристичні здібності як визначальні для формування професійної майстерності та конкурентної здатності сучасного фахівця;

3) вироблення вмінь і навичок складання, написання та оформлення документації: довідково-інформаційної, господарсько-договірної, обліково-фінансової, організаційних та розпорядчих документів, опанування офіційно-ділового стилю української мови;

4) вироблення навичок оптимальної мовної поведінки у професійній сфері: вплив на співрозмовника при допомозі вмілого використання різноманітних мовних засобів, оволодіння культурою монологу, діалогу, полілогу; сприйняття й відтворення фахових текстів, використання різних типів словників;

5) засвоєння етикету ділового спілкування, культури управління, мови невербального спілкування; вправного застосування професійної лексики.

Навчальна програма ― Українська мова за професійним спрямуванням складається як з теоретичної, так і з практичної частини курсу, які базуються на знаннях програми загальноосвітньої школи з навчальної дисципліни ― Українська мова. Особливістю програми є поглиблене вивчення мови професійного спілкування, формування навичок фахової комунікації, студіювання особливостей професійної мови, розвиток культури мислення і поведінки особистості.

У теоретичній частині курсу основна увага звертається на загальні вимоги щодо складання та оформлювання документів, зокрема подано систему вправ та зразки ділових паперів; наведено класифікацію ділових паперів та зразки оформлення різних видів документів; подаються відомості про стилі сучасної української літературної мови.

Практична частина спрямована на закріплення навичок та умінь укладання конкретних ділових документів, правила складання ділових паперів, що передбачає ґрунтовне знання теорії; особлива увага звертається на культуру ділового професійного спілкування в усній та писемній формі, засвоєння літературних норм, а також вдосконалення культури мовлення в цілому.

Тестові завдання, подані у даному виданні, передбачають перевірку теоретичного рівня засвоєння Національного стандарту України ― Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів, а також загальну мовну культуру студентів.

Дисципліна ― Українська мова за професійним спрямуванням вивчається в тісному зв’язку з історією України, українською та зарубіжною культурою, риторикою, фаховими дисциплінами.

Подана тематика практичних завдань програми з курсу ― Українська мова за професійним спрямуванням передбачає скерувати освітню діяльність студента на засвоєння необхідних мовленнєвих знань, умінь та навичок з метою вироблення високої культури особистості в усному та писемному професійному спілкуванні.

Практичне заняття №1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]