Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до срс та лабор роб з ПАОРП.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.48 Mб
Скачать

Особливості розробки проектно-конструкторської документації на корсетні вироби

Впроцесі виготовлення промислових швейних виробів великий вплив на їх якість справляє розробка і оформлення проектно-конструкторської документації. Конструкторська документація на корсетний виріб включає лекала-еталони середнього розміру і повноти, технічний опис моделі, комплект лекал на всі розміри і повноти, які запропоновані до випуску. Вся проектно-конструкторська документація розробляється у відповідності до ДСТ, ОСТ, стандартів підприємства і ЄСКД. Принципи розробки конструкторської документації на корсетні вироби і послідовність робіт, що виконуються при цьому, істотно не відрізняється від розробки такої документації на інші види швейних виробів. Однак, все ж таки існують деякі особливості, які треба враховувати при розробці проектно-конструкторської документації на корсетні вироби. Далі наведено інформацію про них.

Рисунок 7 – Схема вимірювання основних і додаткові виміри напівграції

Рисунок 8 - Схема вимірювання основних і додаткові виміри бюстгальтера

У відповідності до ГОСТ 4103-82 для контролю якості корсетних виробів передбачено виконувати наступні основні та додаткові виміри (таблиця 18), схеми визначення яких показано на рисунку 7 і 8.

Таблиця 18 – Основні і додаткові виміри корсетних виробів

Номер виміру на кресленні

Назва місця виміру

Метод виміру виробу.

Основні виміри

1

Ширина під чашкою

У вдвоє складеному вигляді по прямій від одного згину до іншого, в розпашних виробах – в розстебнутому вигляді від одного кінця до другого

2

Відстань від середини переду до бокової лінії вшивання чашки

В горизонтальному напрямку по шву з’єднання частин чашки через вищу точку чашки між серединою переду і боковим швом вшивання чашки

3

Довжина дуги нижньої частини чашки по вертикалі

В вертикальному напрямку від шва вшивання до вищої точки чашки

4

Ширина по лінії талії

У вдвоє складеному вигляді по прямій від одного згину до іншого, в розпашних виробах – в розстебнутому вигляді від одного кінця до другого на рівні, що вказаний в технічній документації на виріб

5

Ширина по лінії стегон

Теж саме

Продовження таблиці 18

Додаткові виміри

6

Довжина виробу спереду посередині

По прямій від верхнього краю до нижнього (в поясі – панталонах, поясі – трусах, грації - трусах від верхнього краю до шва вшивання ластовиці)

7

Довжина виробу ззаду посередині

Теж саме

8

Довжина бретелі

Довжину пришивної бретелі вимірюють посередині бретелі між швами вшивання.

Довжину бретелі, що застібається – від кінця бретелі до шва вшивання у виріб

Лекала бюстгальтера виготовляються на основі кресленика конструкції у відповідності до технічних вимог на виготовлення лекал, припусків на шви і упрацювання. Величина припусків на шви по контурам всіх деталей бюстгальтера складає 0,5-0,7см.

При виготовленні бюстгальтерів відбувається упрацювання деталей по швам з’єднання, а також по довжині деталей в залежності від виду матеріалів. Так для бавовняних тканин величина припуску на упрацювання по боковій деталі бюстгальтера складає 0,5-0,7см; по горизонтальній дузі чашки – 0,3-0,5см; по вертикальній дузі – 0,1-0,3см і тд. в залежності від обладнання, що використовується.

В деталях бюстгальтера спостерігається своєрідне розташування ниток основи (таблиця15), що визначено складною поверхнею тіла жінки і дуже щільним приляганням. При визначенні положення ниток основи і утка необхідно враховувати, що при застібанні бюстгальтера, а також під час носіння виникають сили, що розтягують виріб по ширині. Тому нитку основи на боковій деталі необхідно розташовувати по ширині. Найбільш бажаним є розташування нитки основи під кутом 10-12 градусів до положення верхнього краю бокової деталі, або до лінії, що з’єднує кути нижнього краю деталі. На передній деталі бюстгальтера уточна нитка розташовується по середині деталі.

В верхній деталі чашки нитку основи треба розташовувати паралельно верхньому передньому краю, це запобігає його розтягненню під час носіння, а нитку утка – перпендикулярно до нитки основи, яка проходить приблизно посередині деталі в напрямку до виступаючої точки грудної залози. Для рівноваги ниток в деталях чашок і однаковій деформації країв, що з’єднуються, при пранні, в нижній частині чашки нитку утка рекомендується направляти, як і у верхній деталі до виступаючої точки грудної залози. Нитку основи в передній деталі бюстгальтеру треба розташовувати перпендикулярно до середньої лінії чашки. В бретелях нитка основи розташовується вздовж деталі.

Принцип побудови лекал бюстгальтера і розташування ниток основи показано в таблиці, де надано два можливих напрямки ниток основи на нижніх деталях чашки: загальноприйняте і направлення, при якому нижня частина чашки ціла, тобто складається з однієї деталі.

Таблиця 19 - Величини швів, що використовуються при виготовленні корсетних виробів.

Найменування шву

Місце використання.

Параметри шву (мм)

1

Зшивний без обметування зрізів

З’єднання деталей

-Поясної групи

від 7до 10 мм

-Бюстгальтерної групи (деталі чашок і поясів)

від 6 до 7 мм

Продовження таблиці 19

2

Зшивання з одночасним обметуванням

З’єднання деталей

від 7 до 8 мм

3

Накладний з закритим зрізом

Настрочування тасьми по краю деталей

від 1 до 2 мм

4

Накладний з двома закритими зрізами

З’єднання деталей

Відстань строчки від краю виробу від 1 до 2 мм,

між строчками від 5 до 7 мм

5

Встик

З’єднання оброблених країв деталей

З’єднання дубльованих деталей чашки в бюстгальтері

Ширина строчи від 4 до 5 мм

6

Подвійний

Зшивання розрізних виточок в чашках бюстгальтерів

Відстань строчки від зрізів до першої строчки від 3 до 5мм, або від краю деталі до другої строчки від 5 до 7 мм